tiistaina, elokuuta 01, 2006

Opintotuki

Opintotukirintamalla tapahtuu jälleen. Ministeri Saarela haluaa korottaa opintotuen tulorajoja 20%:lla. Vuotuiset taloudelliset vaikutukset olisivat noin kuusi miljoonaa ja muutos koskisi noin 15 000 opiskelijaa. Avaus on opiskelijoiden kannalta luonnollisesti myönteinen, mutta jättää hieman ihmettelemisen aihetta prioriteettien suhteen.

Opintotuen tulorajojen korottamisesta koituva hyöty menee niille opiskelijoille, joilla menee tällä hetkellä taloudellisesti kaikkein parhaiten. Ne, joiden toimeentulo on heikoimmilla, jäävät hyödyn ulkopuolelle. Mikäli opiskelija ei ole löytänyt työtä, tai hänen opintonsa vievät hänen kaiken aikansa (kuten tilanne on monilla koulumaisemman opiskelumuodon aloilla) ei tulorajojen korottamisesta ole iloa eikä apua.

Minun on vaikea ymmärtää tilannetta, jossa samaan aikaan puhutaan opintoaikojen lyhentämisen tärkeydestä sekä halutaan mahdollistaa vielä nykyistäkin laajempi opintojenaikainen työssäkäynti, joka vääjäämättä viivästyttää valmistumista. Samalla tulorajojen korotus lisää edelleen valtion rahoilla subventoidun joustavan työvoiman määrää työmarkkinoilla -tämä väki kilpailee erityisesti palvelualalla toimiessaan työpaikoista vaikeasti työllistettävien kanssa.

Opintojen aikana hankittu työkokemus on luonnollisesti tärkeä ja arvokas asia. Sen hankkiminen onnistuu kuitenkin jo tämänkin hetkisillä tuilla. Kuka väittää, että opintotukijärjestelmän tämänhetkiset tulorajat estäisivät relevantin työkokemuksen hankkimisen, valehtelee. Jokainen opiskelija ottaa hyvän työpaikan vastaan, ja miksi tukea sosiaaliturvan avulla niitä, jotka saavat jo elantonsa palkasta?

Erikoisen Saarelan ehdotuksesta tekee myös se, että opiskelijat itse eivät ole vuositulorajojen korottamisesta lainkaan yhtä innostuneita, vaan vaativat ensisijaisesti opintorahan korottamista. Tätä mieltä ovat kaikki merkittävät opiskelijajärjestöt. Tämän nähdään kohdentuvan paremmin niille opiskelijoille, joiden tuen tarve on suurin. Tulorajojen korottamisella tätä vaikutusta ei ole.

Kuva: Opiskelijajärjestöjen opintorahakampanja. Allekirjoita opintoraha-addressi täällä.

4 kommenttia:

Antti Lehtoranta kirjoitti...

Hei Esa! Itse ainakin pidän AKAVAn opiskelijavaltuuskunta AOVAaa ihan merkittävänä opiskelijajärjestönä. On meillä kuitenkin 95 000 jäsentä...

t- Antti

Petri Mustakallio kirjoitti...

Aika erikoista on muuten myös se, että Tanja Saarela toi esityksensä vasta nyt eikä opetusministeriön budjettiesitykseen.

Kannattaa muuten käydä Keskustan nettisivuilla katsomassa, niin huomaa että suurimmalta hallituspuolueelta alkaa vastuu harteilta karista: menolisäyksiä eri kohteisiin vaativat tiedotteissa ministerit Saarela, Hyssälä ja Pekkarinen ja lisäksi maataloustukirahojen puolesta ärähtelee varapuheenjohtaja Rantakangas. Vaalit lähestyy...

Esa Suominen kirjoitti...

Terve Antti! Aivan oikein, AOVAhan on mukana opintorahakampanjassa, mutta priorisoi tulorajoja. Pahoittelut epätarkkuudesta. On mielenkiintoista nähdä, miten opiskelijoiden opintoraharintama pitää ylipäätään, mikäli Saarela lähtee viemään asiaa eteenpäin myös käytännössä eikä vain lehtien palstoilla. Painetta painopisteen siirtämiseen tiedän löytyvän ainakin oikean laidan opiskelijajärjestöissä.

Arto J. Virtanen kirjoitti...

Hra Wennberg (kok., SYL) oli tänään Aamu-tv:ssä taitava. Kokoomuslaisena hyväosaisten edunvalvojana ja samalla vaihtoehtoista laajempaa kannatusta nauttivan tavoitteen puolestapuhujana tasapainoilu oli hyvä suoritus. Saarela ei puolestaan juuri käsikirjoituksestaan poikennut.

Kuten Pete totesi, Saarelan touhu haisee. Esitykset tuodaan myöhäisessä vaiheessa pr-mielessä, mutta taitavasti rakennettuina niistä toden totta on poliittista hyötyä. Harmi vain, ettei tällaista operaatiota voi kasata tärkeämpien tavoitteiden saavuttamiseksi.. Kaikille tienaaminen opintojen ohella ei ole edes mahdollista. Miten autatte heitä, ministeri Saarela?