maanantaina, joulukuuta 31, 2007

Vuodenvaihde

Vuosi vaihtuu vesisateisessa säässä ja muistuttaa suurimmasta yhteiskunnallisesta haasteesta, ilmastokysymyksestä. Päättyvä vuosi oli monella tapaa hieno ja muistorikas. Ystävien häitä ja muita yhteisiä hauskoja hetkiä, vaimon muutto takaisin Suomeen saman katon alle, valmistuminen, uusi sivutyö Kalevi Sorsa -säätiössä, kaikki nämä ovat olleet muistorikkaita ja hienoja kokemuksia. Paljosta on kiittäminen myös Suomen parasta esimiestä.

Eräs suuri ja mieleenpainuva kokemus olivat myös eduskuntavaalit, joissa olin ehdokkaana keräten vähän vajaat 750 ääntä ensikertalaisena. Paneeleita, kansalaistapaamisia, seminaareja, mutta ennen muuta kaduilla ja toreilla ihmisten jututettavana olemista. Olen edelleen sitä mieltä, että varsinaissuomalainen elämänasenne kiteytyi parhaimmillaan helmikuun lopussa sateessa Kauppatorin kulmalla, jossa väijyin ihmisiä mainoskorttien ja karamellin kera. Ehkä n. 60-vuotias naisihminen torjui esitteen ja makeisen kajauttamalla iloisesti:

"Kiitos poika nyt ei karamellit maistu! Kuolemaan mennään!"

En oikein osannut sanoa tuohon mitään. Seuraavan karkin söin itse.

Edelleen minua ihmetyttää se valtaisa vapaaehtoistyön määrä, jota monet ihmiset erityisesti TOSYn porukassa eteeni tekivät. Myöhemmin olen alkanut ajatella, kiitinkö heitä siitä tarpeeksi? Tietävätkö he varmasti kuinka paljon arvostin sitä, kuinka ihmeissäni ja otettu olin kaikesta siitä valtavasta vaivasta ja ajasta, jota suuri määrä ihmisiä näki ja antoi, täysin pyyteettä ja mitään vastineeksi saamatta? Vain siksi, koska he uskoivat asiaan, ja ehkä ehdokkaaseenkin. Voiko siitä edes tarpeeksi kiittää? Kiitän kuitenkin, edelleen ja tulevaisuudessa.

Kuten todettua, puoluetasolla vuosi ei ollut sosialidemokraateille häävi, ei Suomessa eikä juuri muuallakaan. Toivon mukaan tuleva vuosi, ainakin mm. USA:n presidentinvaalien ja Suomen kunnallisvaalien osalta palauttaa edistyksellisemmän ja tasa-arvoisemman vaihteen politiikkaan. Tiiviin kansainvälistä sosialidemokratiaa käsittelevän paketin, kirjoitettuna ennen Benazir Bhutton traagista kuolemaa, löydät täältä.

Tulevana vuonna kotimaan politiikassa mielenkiinto kohdistuu mm. SDP:n puoluekokoukseen ja kunnallisvaaleihin. Kokouksella on edellytykset olla uuden sosialidemokratian esiinmarssi. Tai sitten se voi päättyä väsähtäneeseen status quohon muutamalla sääntömuutoksella höystettynä. Kaikki on mahdollista. Uusi sukupolvi on ottanut vahvaa roolia puolueen politiikan ja toiminnan uusimisessa. Näkyykö tämä henkilövalinnoissa? Jää nähtäväksi. Kantaa otetaan kaikkiin asioihin ja ihmisiin tässäkin blogissa, kunhan tiedossa on ehdokkaita ja ehdotuksia.

Itselleni olen asettanut muutamia tavoitteita, ennen muuta henkilökohtaisia. Panostusta parisuhteeseen ja ystäviin. Kymmenen kiloa pois vyötäröltä (pakko!). Matka jonnekin, missä en ole ennen ollut, haluaisin käydä ainakin täällä, täällä ja täällä. Menestymistä kunnallisvaaleissa, aion olla ehdolla Turussa. Retkeilyä saaristoon keväällä. Itsensä kehittämistä ja uuden oppimista, ehkä voisin jopa yrittää julkaista jotain materiaalia liittyen tähän paljonpuhuttuun uuteen sosialidemokratiaan. Jos joku suostuisi kustantamaan.

Ammatillisia ja perheellisiä muutoksia? Katsotaan sitten. Ne riippuvat muistakin kuin itsestä.

Iloista, onnellista ja menestyksekästä uutta vuotta kaikille!

ps. myös Ville on lukenut Jarkko Tonttia.

2 kommenttia:

-rh kirjoitti...

Saataskohan v. 2008 aikaan keskutelua (ja tahtoa) Forssan ohjelman lopuun viemisestä?

hyvä vuosi siitä tulee, olkaa mukana.

ProgeClub kirjoitti...

"Saataskohan v. 2008 aikaan keskustelua (ja tahtoa) Forssan ohjelman loppuun viemisestä?"

Tuomiojalla kelpo avaus tästä; kunnioitan päättäjiin lukeutuvaa miestä joka uskaltaa puhua kirkon erottamisesta valtiolta, ja enemmänkin.
-rh