Eurovaalien suurelle yleisölle tuntematon yllätyskomeetta, vahvojen kummisetien ja -tätien parlamenttiin auttama Keskustan Riikka Manner kertoi pari päivää sitten raskaudestaan ja kautensa alkuun sijoittuvasta äitiyslomasta. Tämä on aiheuttanut onnittelujen lisäksi kritiikkiä ja kysymyksiä siitä miksei ehdokas kertonut raskaudestaan kampanjansa aikana. Mannerin kohtaama ilmiö ei ole uusi, ja viimeaikaista mielipideilmaston kehittymistä seuratessa ei valitettavasti ilmeisesti edes poistumassa.
Manner toimi vaaleissa kuten lähes kuka tahansa nuori nainen joutuu edelleen toimimaan pyrkiessään johonkin tehtävään raskaana ollessaan. Mikäli asia on mahdollista salata, se salataan. Helsingin Sanomien haastattelussa Manner ihmettelee miksi raskaudesta olisi pitänyt kertoa. Hän kuitenkin takuuvarmasti tietää syyn kertomattomuuteen varsin hyvin. Hän olisi tuskin tullut valituksi mikäli asia olisi ollut tiedossa. Tätä voi joku halutessaan pitää äänestäjien huijaamisena, mutta paljon enemmän kyseinen asia kertoo edelleen yleisestä konservatiivisesta perhekäsityksestä sekä naisten ja miesten epäsuhtaisesta kohtelusta.
Poliittisessa toiminnassa nuoret naiset joilla on lapsia, kohtaavat kysymyksen siitä miten he aikovat yhdistää perheen ja vaativan luottamustoimen. Tähän törmäsivät varmasti niin Pilvi Torsti, Johanna Sumuvuori, Petra Paasilinna kuin monet muut. Kuinka moni kysyi samaa asiaa eurovaalien yhteydessä vaikkapa Ukko Metsolalta, jolla on kaksi pientä poikaa, tai Alexander Stubbilta jonka poika oli kaksikuukautinen hänen aloittaessaan europarlamentaarikkona -ja siis syntyi keskelle kampanjaruuhkaa? Tai kuten Tapio Laakso osuvasti kysyy, milloin syysvauvan perheeseensä saava valtionvarainministeri Katainen ilmoittaa erostaan. Tämän päivän Helsingin Sanomien mielipideosastolla juristi ja äiti Riikka Uusitalo vaatii Mannerilta juuri tätä.
Myös poliitikoilla on oikeus yksityiselämään ja vapaiden pitoon -aivan kuten muillakin ihmisillä. Samaten Mannerin tapauksessa lapsella on myös paikalla oleva isä, jota ei kuitenkaan jostain syystä näytetä pitävän kykenevänä hoitamaan parin yhteistä lasta vaimon mitä ilmeisimmin keskittyessä vapaidensa jälkeen parlamenttityöhön. Miksei?
lauantaina, heinäkuuta 25, 2009
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
3 kommenttia:
Olennaista tuossa on se, että edustaja aikoo pian valintansa jälkeen jäädä henkilökohtaisten syiden takia kuukausiksi pois siitä tehtävästä, johon hänet on valittu.
Sillä, onko syy lomailuun lisääntyminen vaiko vaikka maailmanympärimatka, ei ole väliä. Olennaista on, että työt jäävät hoitamatta.
Ei tuo ole sukupuolikysymys. Ainakin minä suhtaudun aivan yhtä nyreästi miespoliitikkoon, joka jättää tehtävänsä omista syistään vastaavanpituiseksi ajaksi.
Mainitsemasi Stubb ei kuitenkaan tainnut kautensa aluksi lomailla, vaan hoiti työnsä perheenlisäyksestä huolimatta. Tämä on se olennainen ero hänen ja Mannerin välillä, ei sukupuoli.
Raskauttava tekijä tässä Mannerin tapauksessa on se, että tuleva poissaolo työtehtävistä oli hänen tiedossaan jo ennen vaaleja, mutta hän jätti sen kertomatta.
Koska Manner haluaa verrata eurovaaliehdokkuutta työnhakuun, tapaus kertoo kyllä selvästi, miksei nuoria naisia kannata palkata.
No, Manner valittiin viiden vuoden projektiin. Europarlamentin avajaisiskunto Strasbourgissa 14.-16.7.2009, Manner kertoo 23.7.2009 olevansa raskaana ja jäävänsä syksyllä 6-9 kuukauden äitiyslomalle. Jos olisin työnantaja pitäisin tätä kyllä jonkinlaisen kusetuksena.
Olen ennemmin Esan linjoilla, mutta hiukan eri syistä...
Ihan jees, että pohditaan tulevia poissaoloja. Jeesustelua siitä, että Mannerin olisi etukäteen pitänyt kertoa en kuitenkaan ymmärrä.
Manner on valittu 5v luottamustehtävään, ei duunariksi. Hänen tehtävänä on ajaa linjaansa osallistumalla - tai olemalla osallistumatta - kuten lystää. Tähän hänellä on demokraattinen mandaatti. 5v päästä testataan, mitä hänen tavastaan hoitaa asioita ollaan.
Jos osallistumisistaan pitäisi etukäteen ilmoittaa, niin se koskisi myös kaikkea muutakin osallistumattomuutta. Lisäksi joskus ajettavaa asiaa edistetään paremmin talon ulkouolella.
Vielä toisin: kansanedustaja edustaa kuten edustaa. Yksi tapa edustaa on olla osallistumatta kokouksiin eri syistä. Luottamus mitataan vaaleissa.
Tästä seuraa, että myös Manner on väärässä. Kansanedustajan toimesta ei oikein voi olla äitiyslomalla. Kansanedustaja on kansanedustaja kotonakin. Tehtävää ja vastuuta ei voi delegoida. Näin ollen, jossain yhteydessä väitetty, että avustaja hoitaa Mannerin tehtäviä, on pöhkö.
Lähetä kommentti