tiistaina, tammikuuta 30, 2007

Kun porvarihallitus vakauttaa...

...sen työmies maksaa palkastaan. Näinhän työväenlaulussa lauletaan. Itse jaksan innostua vain rajallisesti porvarihallituskeskustelusta, mutta hieman osviittaa voidaan länsinaapurista katsoa. Siellähän oikeisto meni vaaleihin uudenlaisena työväenpuolueena ja tottavie, työväki sai kyytiä vaalien jälkeen.

Ruotsin porvarihallituksen alkutaival on ollut tuskia täynnä. Ministerieroja, maksamattomia veroja ja lupamaksuja, palveluiden ja etuuksien heikentämistä ja yleistä hyvinvointivaltion alasajoa. Tätä eivät Ruotsin äänestäjät halunneet ja viimeisten gallupien mukaan ylivoimainen enemmistö antaisi hallitukselleen kenkää. Demariblokin kannatus olisi reippaasti yli 50% jos vaalit pidettäisiin nyt. Harmin paikka, ettei itku enää auta markkinoilla. Ruotsalaiset uskoivat valheisiin, käykö Suomessa samoin?

Ruotsin porvarihallituksen epäsuosion taustalla vaikuttavat muutkin seikat kuin yksittäiset skandaalit. Taustalla ovat mm. päätökset työttömyysturvan heikentämisestä. Etuuksien tasoa on laskettu eikä opiskelua enää katsota tasavertaiseksi toiminnaksi työnteon kanssa harkittaessa maksetaanko työnhakijalle korvausta. Tämän lisäksi työttömyyskassan jäseneksi pääsemistä on vaikeutettu. Tämä on johtanut erityisesti pätkätyöntekijöiden aseman nopeaan heikkenemiseen. Päätösten taustalla on paitsi käsitys siitä, että työttömyys on rakenteellisen ongelman sijasta yksilön oma vika, myös halu murskata ruotsalainen ay-liike.

Suomen porvarijohtajat irtisanoutuivat ruotsalaislinjasta. Niinpä niin. Ei Ruotsissakaan pitänyt tapahtua mitään, kyseessähän oli pehmo-oikeisto, jotka ovat kuin demareita, paitsi vain parempia sellaisia. Mitenkähän olisi, jos Mikko Alkio ja muut markkinaliberaalit velikullat pääsisivät Suomessa valtaan? Köyhät kyykkyyn ja oikeudet sivuun vahvempien tieltä. Työväenlaulussa todetaan myös; Pidä silmäsi auki ja kuuntele, työmies, älä luota porvarilehdistöön työmies. Älä anna riistäjän päättää, älä tarjoa varkaalle kättä. Niinpä.

Otteet kappaleesta Riistäjän lait.

2 kommenttia:

Johannes Erra kirjoitti...

Vaalien jälkeen Ruotsissa sosialidemokraattien kannatus on noussut gallupista riippuen 6-10 %. Maan hallitus on tehnyt kaikkensa työttömyysturvan heikentämiseksi ja ammatillisen järjestäytymisen vaikeuttamiseksi.

Tätä edelsi kasa sekavia puheita ja vakuutteluja oikeiston valmiudesta "välittää ja kuunnella". Entä meillä Suomessa? Siirtyvätkö porvarihallituksen tehtailijat kuuntelusta ajatteluun vaalien jälkeen, se jää nähtäväksi.

Suomessa SDP:n hallituspolitiikka on viimeiset 12 vuotta ollut konsensuksen rakentamisen politiikkaa. Erilaisten yhteiskunnallisten toimijoiden tavoitteita on pyritty huomioimaan ja yhteensovittamaan tavalla, joka parhaiten edistää yleistä hyvinvointia. Lopputulos ei ehkä ole ollut täydellinen, mutta ainakin hyvinvointimme luja perusta on kyetty turvaamaan.

Puheillaan vastakkainasettelun ajan päättymisestä oikeisto vedättää äänestäjiään tavalla, joka ei istu pohjoismaiseen oikeustajuun. Oikeiston visio ei ole vastakkainasettelun unohtaminen, vaan sosialidemokraattien rakentaman yhteiskunnallisen tasapainon romuttaminen. Oikeistolla on visio. Se on visio vahvemman oikeudesta ja yhteiskunnasta, jota rakennetaan markkinavoimia, ei ihmisiä varten.

Petja Jäppinen kirjoitti...

Ymmärrän että Ruotsiin saadaan aikaan porvarihallitus, mutta mistä saataisiin Suomeen porvareita hallituksellinen?