perjantaina, helmikuuta 23, 2007

Takaisin kelkkaan

Viikko on mennyt sutjakkaasti. Vaalikiireet alkoivat oikeastaan kunnolla vasta nyt, mutta tosin nyt mennään senkin edestä. Maanantaina keskusteltiin Turussa ravintola Koulussa hyvinvointivaltiosta. Ilkka Taipale piti erittäin mielenkiintoisen puheenvuoron otsikolla "hyvinvointivaltion pimeä puoli". Ilkka korosti syrjäytymisongelman erityistä merkittävyyttä niin turvallisuuden kuin taloudenkin kannalta, inhimillisestä kärsimyksestä puhumattakaan.

Suomalainen rikollinen on usein moniongelmainen mieshenkilö. Yksinäinen, päihdeongelmainen, kärsinyt usein oppimisvaikeuksista, mielenterveyden häiriöistä, monista haasteista. Usein kierre alkaa jo aikaisin. Nuoret miehet, jotka ajautuvat rikosten tielle jo kouluaikoinaan ja jäävät vaille koulutusta ja ammattia, tulevat myös kalliiksi yhteiskunnalle. Kyseessä on pieni joukko, mutta he kuormittavat huomattavissa määrin niin poliisia, oikeuslaitosta kuin muitakin palveluita. Siksi syrjäytymiskierteeseen tulisi kyetä puuttumaan voimakkaasti jo heti alussa.

Ennalta ehkäisevien toimenpiteiden merkitystä on vaikea yliarvioida. Oppivelvollisuuden laajentaminen on yksi keino pyrkiä kiinnittämään näitä nuoria paremmin yhteiskuntaan, muttei yksin riitä. Tarvitsemme kuntouttavaa työtoimintaa ja kontrolloituja asumisoloja. Samaten tulisi pyrkiä tilanteeseen, jossa ainutkaan vapautuva vanki ei vapaudu tyhjän päälle. Asunnottomuus tai muu vastaavankaltainen vaikeus ajaa nopeasti takaisin vanhoille poluille.

Tämä kaikki luonnollisesti maksaa, mutta niin maksaa vankiloiden laajentaminen, turvallisuuteen panostaminen ja kaikki se työ, jota näiden henkilöiden kanssa tehdään silloin kun heidän ongelmansa ovat alkuvaihetta vaikeammin ratkaistavissa.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä että demareista löytyy myös tällä, järkevämmällä kannalla, olevia ihmisiä, varoittavana esimerkkinä viittaan nykyiseen sisäministeriin, joka taas ajaa paremminkin valvonnan ja väkivaltakoneiston kasvattamista, kuin.

Olen samaa mieltä tästä että sosiaalisen syrjäytymisen ehkäisy tulee yhteiskunnalle halvemmaksi ja saattaa pelastaa muutaman yksilön joutumasta ikävään kierteeseen.

Vankilaan palaavien vankien paluuprosenttia olisi todellakin niin yksinkertaista pienentää tarjoamalla edes vapautuvalle vangille katto pään päälle, tämä on todellinen ongelma. Ei vapautuvaa vankia kuulu enää rangaista rangaistuksensa suorittamisen jälkeen tällä tavalla. Kierre on valmis.

Toivotan zemppiä vaalikamppailuun!

Esa Suominen kirjoitti...

Kiitos tsemppiterkuista. Välillä tuntuu, että puolueet väriinsä katsomatta unohtavat nämä ryhmät, koska oletetaan, etteivät he kuitenkaan äänestä. Ensinnäkään tämä ei pidä paikkaansa ja vaikka pitäisikin, mitä siitä?

Tuomioiden pitää olla napakoita, mutta niistä ei ole hyötyä, ellei niihin yhdistetä yritystä saada kyseisiä henkilöitä takaisin mukaan yhteiskuntaan.

Tapio Laakso kirjoitti...

Hyvä, että puutut kysymykseen vangeista. Tilanne Suomessa on sellainen, että vankien määrä on lyhyessä ajassa noussut 40%, mutta vankeinhoidon resursseja ei ole lisätty lainkaan. Suomalaiset vankilat alkavat olla aika kamalia paikkoja, tästä ovat huomauttaneet myös eurooppalaiset ihmisoikeuselimet.

Vankeinhoitolaitos on muodostonut maan suurimmaksi päihdehuoltolaitokseksi. Luulisi, että päihdehuoltoa voisi halvemmallakin tehdä.