keskiviikkona, syyskuuta 26, 2007

Burma

Myanmarin, entisen Burman, munkkien aloittamat rauhanomaiset mielenilmaukset ovat päivän uutisoinnin mukaan kääntyneet juuri siihen suuntaan, mihin niiden ei olisi toivonut kääntyvän. Sotilasdiktatuuri turvautuu väkivaltaan aseettomia mielenosoittajia kohtaan. Uutisten mukaan tässä vaiheessa tiedetään ainakin neljän ihmisen saaneen surmansa. Päivä voi tuoda mukanaan vielä paljon lisää huonoja uutisia.

Tapahtumaketju on ollut käynnissä jo päiviä, ja sitä on voinut seurata jopa suomalaismedioiden välityksellä. Aamun HS kirjoitti diplomaattilähteiden kertoneen, että sairaaloita tyhjennetty valmiiksi tulevia haavoittuneita varten, alueita ja temppeleitä on eristetty ja poliisi sekä sotilaat ovat harjoitelleet mielenosoitusten murskaamista. Nyt on käynyt ilmi, että myöskään kohti ampumista ei kaihdeta.

Merkit olivat nähtävissä, mutta kehityskululle ei näemmä voitu mitään. Varoitukset eivät auttaneet, sotilashallintoa kohtaan suunnattu kansainvälinen painostus oli riittämätöntä. Nyt sekä EU että USA ovat uhanneet uusilla sanktioilla. Nähtäväksi jää, mikä on niiden merkitys ja kuka niistä eniten kärsii.

Burmalaisessa yhteiskunnassa munkit ovat aina nauttineet huomattavaa arvostusta. Olisi toivonut, että tämä olisi suojellut demokratiaa ja vuoropuhelua vaatinutta kansalaisliikehdintää väkivallalta, antanut ajattelemisen aihetta myös sotilaille. Hekin ovat ihmisiä. Toisten ihmisten pään sisään ei varsinkaan toiselta puolelta maapalloa voi nähdä, mutta jää pohtimaan millainen on järjestelmä, jossa hallinnon ote on niin vahva, että sen palveluksessa olevat ihmiset avaavat tulen aseettomia ja rauhallisia ihmisiä, oman maan kansalaisia, kohtaan. Pelkäävätkö he, eikö muita vaihtoehtoja osata nähdä, vai asuuko diktatuurin ihailu sotilaissa asti?

7 kommenttia:

Juhani kirjoitti...

Sitä itsekin kyllä ajattelee, että mitä sotilaitten päässä liikkuu. Mielenosoittajat kuitenkin taitavat olla mahdollisesti heidän veljiä, siskoja, isiä, äitejä, jne. Ilmeisesti nuo sotilaat eivät ole kuitenkaan ketä tahansa, vaan joukko on sama, joka oli aikoinaan edellistä kansannousua taltuttamassa. Tuo porukka lienee kohtuullisen tehokkaasti aivopesty.

Kansainvälisellä vaikutuksella suurin voima taitaisi olla se, että Kiina saataisiin painostukseen mukaan. EU:n ja USA:n painostuksesta, kun on tuskin muuta kuin henkistä tukea. Toisaalta olisi kyllä kiinnostus tehdä asian puolesta jotain, joten jos joku kertoo mitä tehdä, niin mukana ollaan.

- juhani

ProgeClub kirjoitti...

Esa:
"...mutta jää pohtimaan millainen on järjestelmä, jossa hallinnon ote on niin vahva, että sen palveluksessa olevat ihmiset avaavat tulen aseettomia ja rauhallisia ihmisiä, oman maan kansalaisia, kohtaan."

Ihan vain Milgramin kokeen koeapulaisia, turhia demonisoimmatta.

Kansainvälinen paine, jos on vahva, se vaikuttaa rauhoittavasti junttaan ja diktaattoriin, jonka omat henk. tilitkin ehkä vielä jäädytetään.
Hui!

Tästä pisteet GW Bushille, Hänen sanansa painaa, ja ne YK:ssa olivat jyrkkiä: uskoisin että se oikeasti hillitsee voimankäyttöä kansaa ja munkkeja vastaan.

ProgeClub kirjoitti...

Ahhh....nyt hä seillä jo teurastetaan ennen kuin saa kommenttejani julki.

Anonyymi kirjoitti...

Ei tässä mitkään pakotteet auta taas mitään. Ihmisiä lahdataan, ja me pyörittelemme peukoita. Miksei kukaan mene väliin? Mennäänhän kadullakin väliin jos jotain potkitaan päähän. -koobra

Jukka kirjoitti...

"Mennäänhän kadullakin väliin jos jotain potkitaan päähän"

höpö höpö että mennään.

ProgeClub kirjoitti...

MEinasin sanoa samaa, eihän mennä ..

Poikkeuksen sosiaalipsykologisissa kokeissa tekevät tilat, kuten metro, joista ei niin vain pääse luikkimaan.

Timbuktun poppoo kirjoitti...

Maailma.netissä ilmoitus: Lauantaina 30.9. klo 15.00 Senaatintorilla rauhanomainen mielenosoitus.
http://fi.oneworld.net/article/view/153547/

Tiedoksi että tiistaina 2.10 klo 18 - 22 on eduskuntatalon portailla hiljainen kynttilämielenosoitus Burman nykytilanteen johdosta. Olette kaikki tervetulleita.
Burma Foorumi

Timbuktun poppoo Burman puolesta
http://www.ibiblio.org/freeburma/geninfo.html