Alkuviikko on sisältänyt muutamia mielenkiintoisia ulostuloja useilta oikeistotoimijoilta. Sosialidemokraattien puoluekokouksesta liikkeelle lähtenyt keskustelu päivähoitomaksujen poistosta on ensin leimattu kalliiksi ja siten toteuttamiskelvottomaksi. Kun kävi ilmi, ettei kyse ole millään muotoa rahasta, keksittiin verukkeeksi epätoivottu ohjausvaikutus, jossa lapsia ajetaan kodeista hoitoon. Tämä täysin välittämättä siitä, ettei maksuttomuus millään muotoa tarkoita sitä, että mikään instituutio sosialisoisi lapset. Mutta: kieli onkin voimaa.
Orwellilainen käsitevääntely oli voimissaan jälleen Kokoomuksen ministerien ja muun johdon tavatessa kansaa. Turun Sanomien haastattelussa veropolitiikka, jossa suurituloisimmat saavat absoluuttisesti suurimmat kevennykset, mielletään sosiaalisesti oikeudenmukaiseksi. Samaan aikaan päivähoitomaksujen poistoa pidetään suurituloisia suosivana uudistusehdotuksena ja sen katsotaan lisäävän tuloeroja. Ja näinkö ei siis käy veronkevennysten myötä? O tempora o mores.
Kokoomuksessa ei ilmeisesti itsekään oikein tiedetä mitä mieltä maksuista pitäisi olla. Virallinen oppi velvoittaa vastustamaan demarien avauksia. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ravi kuitenkin toteaa TS:n haastattelussa maksujen muodostavan merkittävän kannustinloukun ja syövän suurelta osin palkankorotushyödyt niiltä ihmisiltä, joilla on hoitoikäisiä lapsia. Hän haluaisi kuitenkin korjata ongelmat roiskimalla suurimmat veronkevennykset itsensäkaltaisille melkoisia palkkatuloja nauttiville. Todellista kohdentamista. Voisikin kysyä, kumpi hyödyttää Ravin antaman esimerkin mukaista perhettä toimeentulossaan enemmän, maksujen poisto vai veroale?
Toisenlaisesta kiemurtelusta vastaa sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälä. Kansan Uutisten tämän päivän jutussa asiantuntija asiantuntijan jälkeen tyrmää ministerin julkisuuteen kantaman idean. Nuorille ei ole useinkaan kertynyt ansiosidonnaista turvaa, jotta he voisivat jäädä sen kanssa "makaamaan". Juttuun haastateltu ministeri selitteleekin lausuntoaan eikä ole kuuleman mukaan missään vaiheessa ottanut aiheeseen myönteistä kantaa. Kuitenkin HS:n juttu jonkin ajan takaa kertoo hieman toista.
Ansiosidonnaisen työttömyysturvan kimppuun SATA-komiteassa käyvät ennen muuta työnantajien edustajat kokoomuslaisen valtiosihteeri Oksalan vahvalla taustatuella. Miksi? Ehkä ennen muuta siksi, että heikäläisittäin tarkoituksenmukaista on pyrkiä vähentämään kannustimia järjestäytyä ammatillisesti. Ansiosidonnaisen turvan kimppuun käyminen palvelee tätä tarkoitusta oikein mainiosti. Nyt olisikin aika miettiä kenen etua tämä puolestaan palvelee? Herätys vihreät ja Kokoomuksen ay-siipi.
P.S: lukemisen arvoista teemaan sopien tänään: Elina Hirvonen
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
2 kommenttia:
Liisan olisi pitänyt olla tarkempi tuossa ja jättää kokonaan kommentoimatta. Näin minäkin epäilin sitä ankaksi, koska se kuulosti niin vieraalta.
Kuten huomasit varmasti tuosta Kansan Uutisen tekstistä, valtiosihteeri Oksala (KOK) sitä oli esittänyt: kertoo tasan tarkalleen kenen tavoitteissa se on.
Tästä veropolitiikasta vielä tarkennus. Sehän ei ole mikään erityinen vääryys, ainakaan mun mielestä, että suuripalkkaiset saisivat absoluuttisesti (euroissa) isomman veronkevennyksen. Tämä pitäisi nykyisen, kieltämättä kireähkön palkkaverotuksen progression entisellään.
Mutta nyt tässä Kataisen mallissa suuripalkkaiset saavat myös suhteellisesti isomman kevennyksen. Syy on siinä että suurista bruttopalkoista verojen osuus on isompi (tack till progressionen) ja kun verotusta kevennetään "tasaisesti" eli sama %-yksikkö kaikissa tuloluokissa, niin suuripalkkaisten nettotulot kasvavat suhteessa enemmän. Asian voi tarkistaa vaikka Kataisen kalvoista VM:n sivuilta, kun lasket niistä nettotulojen muutokset.
Lähetä kommentti