Lukeminen kannattaa aina. Syksyn lukukokemusten parhaimmistoon lukeutuu ilman muuta aiheellista keskustelua herättänyt Tommi Uschanovin Mikä vasemmistoa vaivaa? Uschanov hahmottaa mielenkiintoisesti ja ajatuksia herättävästi vasemmiston ongelmia tavalla ja näkökulmista, jotka on useimmiten erittäin helppo allekirjoittaa.
Erityisen keskeisiä ovat faktatiedon voimaan luottaminen ja vapausarvojen korostaminen. Marxin varsin raikas luenta täydentää mielenkiintoista pakettia. Kirja ei myöskään sorru liiaksi besserwisserismiin, vaan onnistuu olemaan rakentava, ehkä juuri siksi, että Uschanov katsoo itse kuuluvansa sosialidemokraattiseen aateperinteeseen.
Toinen, finanssikriisin oloissa erittäin ajankohtainen teos on Attacin viime vuonna julkaisema, Ville-Pekka Sorsan toimittama teos Kehityksen kestävä rahoitus. Kyseessä on erinomainen johdatus kansainväliseen kehitysrahoitukseen sekä rahoitusmarkkinoihin, jonka pitäisi kuulua kaikkien kansainvälisestä taloudesta ja rahoituslaitoksista sekä niiden toiminnasta kiinnostuneiden peruslukupakettiin.
Kirjan loppupuolella Sorsa hahmottelee malleja, joiden pohjalta kansainvälistä rahoitusarkkitehtuuria voitaisiin uusia. Nämä kysymykset ovat juuri nyt erittäin ajankohtaisia. Hänen esittämänsä ideat korostavat tarvetta globaalilla tasolla harjoitettavaan suhdannepolitiikkaan sekä ylikansalliseen verotukseen.
Mielenkiintoisen näkymän uudempaan yhdysvaltalaiseen ulkopoliittiseen ajatteluun tarjoaa Fareed Zakaria teoksessaan The Post-American World. Zakarian mukaan USA on menettämässä asemansa maailmanpolitiikan ehdottomana hegemonina ja olemme siirtymässä uudenlaiseen maailmaan, jota luonnehtii muiden nousu, "rise of the rest". Tällä hän viittaa ennen muuta Kiinaan ja Intiaan.
Zakarian teos suhtautuu liberaalin kapitalismin saavutuksiin demokratian ja hyvinvoinnin takaajana viimeaikaiset tapahtumat huomioonottaen melko kritiikittömästi, mutta keskeisenä huomiona läpi kirjan kulkee se oikea havainto, jonka mukaan lisääntyvät kontaktit, kauppa ja riippuvuussuhteet lisäävät rauhanomaisen kehityksen mahdollisuuksia. Teos sisältää lisäksi mielenkiintoista analyysia uskontojen ja maailmankatsomusten merkityksestä nousevien Itä-Aasian maiden ulkopolitiikkaan. Zakaria myös painottaa "soft powerin" merkitystä menestyksekkäiden yhteiskuntien vaikutusvallan taustalla.
Romaanielämyksistä syksyn parhaisiin kuuluu ehdottomasti venäläisen Vasili Grossmanin suurtyö Elämä ja kohtalo. Huikea totalitarismin kritiikki kuvaa valtavalla henkilögallerialla keskitysleirivankeja, sotaan pakotettuja rivimiehiä Stalingradin traktoritehtaan tulihelvetissä, rintamantakaisia tiedemiehiä ja -naisia, jotka joutuvat pelkäämään ja varomaan sanojaan jopa ystäviensä seurassa, varomaton sana voi katkaista uran ja jopa elämän.
Grossmanin tekstissä ihmiselämän pienuus suurten tapahtumien keskellä - mutta samalla ainutlaatuisuus nousee esiin pienissä pätkissä. "Ammunnan ja räjähdysten pauhun seassa tehtaiden suunnalta kantautui juuri erottuva pitkä ääni: ur-a-a-a-a-a... Tuossa vastarynnäkköön nousseen Stalingradin jalkaväen pitkässä huudossa oli muutakin kuin uhkaa - jotain surumielistä, kaihoisaa. Kiirittyään yön kylmän veden yllä taisteluhuuto ikään kuin menetti kuumaa kiihkoaan ja muuttui, ja äkkiä siinä paljastui aivan toinen olemus. Ei uhma, eikä hurjuus, vaan sielun surullisuus, joka ikään kuin hyvästeli kaikkea rakasta, ikään kuin kutsui läheisiään havahtumaan, kohottamaan päänsä tyynystä, viimeisen kerran kuulemaan isän, miehen, pojan, veljen ääntä..."
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti