Keskiviikkoaamuna selviää tehdäänkö Yhdysvalloissa historiaa. Onko Amerikka valmis muutokseen? Voiko Barack Hussein Obamasta, mustasta miehestä, tulla maailman vaikutusvaltaisin poliittinen johtaja?
Vaaleja paikan päältä seurannut ystävä kertoi puhelimessa innostuneesta ja odottavasta tunnelmasta. Valtavista määristä nuoria ihmisiä, jotka tekevät työtä oman ehdokkaansa puolesta. Vaikka kaikki tietävät, ettei yksi mies muuta maailmaa, on Obamaan latautunut valtava määrä odotuksia. Hänen valintansa uskotaan yksin olevan symboli jostain uudesta, jostain paremmasta.
Vaikka Obama valittaisiin, USAn ulkopolitiikka tulee tuskin muuttumaan nopeasti sellaiseen suuntaan, jota eurooppalaiset toivoisivat. Ehdokkaissa on kuitenkin merkittäviä eroja. Mikäli Obamasta tulee presidentti, on hänen hallintonsa todennäköisesti erittäin vahva. Tätä tukee demokraattien todennäköinen voitto myös muissa samaan aikaan pidettävissä vaaleissa.
USAn talous on kuralla ja tarvitsee toimenpiteitä. Obaman on nähty suosivan voimakkaampaa puuttumista markkinoiden toimintaan. Hänen veropolitiikkansa tähtää ennen muuta pieni- ja keskituloisten veronkevennyksiin. Obama on esittänyt merkittävää muutosta amerikkalaisten huippukalliiseen ja huipputehottomaan terveydenhuoltoon. Samalla tavalla eroja syntyy suhteessa elvyttävään politiikkaan. McCain luottaa poliittisen oikeiston vanhoihin mantroihin vapaista markkinoista eikä usko julkisten interventioiden merkitykseen. Kuulostaako tutulta?
Vaikka Suomessa Kokoomus vielä juhlii, on oletettavaa -ja erittäin toivottavaa- että sen veljespuolue USAssa presidenttiehdokkaineen kärsii näissä vaaleissa tappion. Moni poliittinen trendi on saanut alkunsa Yhdysvalloista, niin oikeiston nousu kuin ehkä sen alamäkikin. Keskiviikkona näemme onko muutoksen aika alkamassa.
maanantaina, marraskuuta 03, 2008
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
11 kommenttia:
Tjaa, eiköhän tuo USA:n demokraattipuolueenkin talouspolitiikka ole jonnii verran kokoomuksesta "oikealle".
Mutta. Odotan iltaa kuin kuuta nousevaa. Popparit on jo mikrossa valmiina.
OBAMA!
Jossain määrin varmasti, mutta monessa suhteessa keskeiset erot USAssakin syntyvät eurooppalaisillekin tutun vasemmisto-oikeisto-jaottelun mukaisesti. Eikä pidä unohtaa kansainvälisiä kontakteja, IDUun eli konservatiivi- ja oikeistopuolueiden maailmanjärjestöön kuuluu Suomesta Kokoomus ja USAsta republikaaninen puolue.
Jännää on, vaikka tiedustelut lupaavat hyvää. Nyt myöhemmin ajatellen näiden vaalien seuraaminen jossain yhteistapahtumassa olisi ollut hauska idea. Harmi kun tuli vasta nyt mieleen.
Samaa tässä kaipailimme, mutta äkkiäkös sellaisen tapahtuman järkkää. Jos oikein innosuu.
Aleksi
Keskeneräinen on oikeilla jäljillä vaikka sortuukin vertauksessa samaan suomalaisten (tai eurooppalaisten) lasien läpi katsomiseen kuin Esakin. USA on USA ja sen politiikkaa ei pitäisi suhteuttaa muuhun kuin sen maan omaan kulttuuriin. Toki se on vaikeaa sillä harva on erityisen hyvin perehtynyt Yhdysvaltoihin. Silti ehdokkaiden välillä on (joissakin kysymyksissä suuriakin) eroja.
Mutta Obaman (mahdollisen) valinnan historiallista merkitystä ei tosiaankaan voi aliarvoida.
Ja keskeneräinen: voit ihan rauhassa mennä illalla nukkumaan, hyvä jos keskiviikkoaamuksi saadaan tietää miten kävi.
Esa, sulla on homman ydin tuossa sen verran hyvin esillä, että jätän vastaavan jutun kirjoittamatta. Säästän energian vaalien tuloksen kommentointiin.
Itse suhtaudun toiveikkaan odottavalla kannalla Obamaan. Iso kysymys on, kuinka paljon hän todella voi vaikuttaa järjestelmään. Siihen on vaikea antaa kaiken tyhjentävää vastausta. Aika näyttää.
Esa on oikeassa siinä, että Yhdysvalloista on lähtöisin monenlaisia poliittisia trendejä. Ehkä nyt olisi vasemmistolaisen ja liberaalin trendin vuoro? Ainakin Yhdysvalloissa on tehty nyt republikaanisen presidentin johdolla jossain määrin vasemmistolaista politiikkaa viime viikkoina, kun yksityisiä pankkeja on sosialisoitu. Valtion sääntelyn järkevyyttä ei ole jääty liiemmin pohtimaan, kun finanssikriisi on iskenyt tosissaan. Tässä olisi ideologisen keskustelun paikka – niin Yhdysvalloissa kuin myös täällä Suomessa. Amerikkalaisten talous tulee olemaan myös demokraattien suurin haaste, mikäli valtaan pääsevät.
Sitten kommentti Petelle: Ymmärrän, että jokainen konteksti ja siten myös kulttuuri ja historia pitää ottaa huomioon, kun tehdään analyysia jonkin maan politiikasta. Siitä huolimatta olen eri mieltä kanssasi tästä lauseesta: ”USA on USA ja sen politiikkaa ei pitäisi suhteuttaa muuhun kuin sen maan omaan kulttuuriin”. Siitä huolimatta, että kaikilla järjestelmillä ja mailla on kulttuureissaan eroja, niitä kannattaa suhteuttaa ja verrata keskenään - tai oikeastaan juuri siksi sitä kannattaa tehdä.
Esimerkiksi Yhdysvaltain vuoden 2000 vaalikriisi oli todella hyvä opetus koko maailmalle. Demokratian puolestapuhujana toiminut maa ei onnistunut itse toimittamaan vaaleja kunnolla läpi. Vastaavat esimerkit voidaan osoittaa taloudenhoidosta ja sotaretkistä. Mielestäni on ihan fiksua välillä suhteuttaa näitä asioita omaan järjestelmäämme ja politiikkaamme, vaikka elämmekin erilaisessa kulttuurissa. Samaa vertailua kannattaa tietenkin tehdä kaikkien maiden kanssa.
Jos vielä palaan niihin trendeihin, niin olen tosiaan optimistisen odottavalla kannalla. Ihmisten arvot ovat ainakin Suomessa koventuneet niin paljon vuosikymmenen aikana, että ehkä lakipiste on kohta saavutettu ja uudelle poliittiselle trendille on tilausta. Yhdysvaltojen merkitystä maailman edelläkävijöiden joukossa ei pitäisi unohtaa. 1900-luvun alussa Yhdysvallat oli yksi maailman edistyksellisemmistä valtioista ja esimerkiksi 1930-luvulla maassa toteutettiin mm. sellaisia järkeviä talouspoliittisia hankkeita kuin New Deal. Sanotaan, että valta turmelee ja ehkä Yhdysvaltain kohdalla tämä pitää myös paikkansa. Siksi epäilen, että Obama voi muuttaa amerikkalaisen politiikan suuntaa parempaan, mutta Yhdysvaltain täytyy menettää vielä paljon valtaansa ennen kuin järjestelmään voidaan tehdä kunnon remontti.
Jos oot Esa "isoolla kirkolla" käymässä, niin pistä koodia, meillon vihertävät valvojaiset 01.30- ...
Kiitti Hannu! Nyt jää harmin paikka väliin, tulin vasta kotia teatterista. Mutta jännään täällä. :)
Yes we can! Mikä puhe!! Melkein tuli tippa silmään.
mulla ei tullut _melkein_ tippa silmään
ESa:
"Vaikka Suomessa Kokoomus vielä juhlii, on oletettavaa -ja erittäin toivottavaa- että sen veljespuolue USAssa presidenttiehdokkaineen kärsii näissä vaaleissa tappion. .."
Sikäläisen oikeisto-vasemmisto jaon mukana arvioituna härmän kokoomus ei puolueohjelmansa perusteella ainakaan sijoittuisi lainkaan oikeistoon.
Bushiakin oikeisto piti keskitien kulkijana, ja tätä hänen seuraajakseen tarjolla ollutta tyyppiä "republican in name only" –tapauksena (ja siksi se varapressaehdokas oli taantumuksen kehdosta)’.
Vanhanen muuten töllössä kutsui usa:n demokraatteja veljespuolueekseen. En tiennyt, en tiedä mitä kautta he veljiä ovat.
Tyttökaveri piti mua hulluna, kun sanoin melkein itkeväni Obaman puheen jälkeen.Kivaa huomata, että miespuoliset toverit ovat kuitenkin asiassa samoilla linjoilla ;)
Lähetä kommentti