maanantaina, helmikuuta 02, 2009

Kohti kansalaispalvelusta?

Tuore opetusministeri Virkkunen haluaa naiset kutsuntoihin. Naisten asevelvollisuutta hän ei esitä, mutta katsoo kutsuntojen lisäävän naisten tietämystä ja mahdollisesti tuota kautta myös halua osallistua asepalvelukseen. Perusteenaan Virkkunen käyttää maanpuolustuksen lahjakkuusreservin parempaa hyödyntämistä.

Ajatus on oikeansuuntainen. Nykymuotoinen asevelvollisuusarmeija joka koskee vain miehiä, on monessa suhteessa sukupuolisesti epätasa-arvoinen ja myös itse perustehtäväänsä silmällä pitäen ajastaan jäljessä. Nykymuotoinen konflikti kun on paljon ja enimmäkseen muuta kuin raskaiden taakkojen kantamista metsämaastossa jossa ratkaisevan tärkeässä roolissa oli fyysinen voima. Monissa tämän päivän kriisien tehtävissä naiset ovat vähintään yhtä päteviä kuin miehet eikä heidän erottelunsa maanpuolustustehtävistä erilleen ole millään muotoa perusteltua.

Yleisen kansalaispalveluksen mahdollisuus nousee aika ajoin esiin erilaisissa ajatusleikeissä. Tuossa mallissa velvollisuus koskisi tasapuolisesti kaikkia ja palvelus itsessään jakautuisi aseelliseen ja siviilikriisinhallintapalvelukseen. Jälkimmäinen tarkoittaisi kriisiajan huoltoa ja hoivaa, tuotantoa, tietoliikenneinfran ylläpitoa, suojelua yms. Näihin voisivat maanpuolustusvelvolliset vapaasti hakeutua oman kiinnostuksensa ja kyvykkyytensä mukaisesti. Tällä tavalla saataisiin valmennettua poikkeusolojen varalta koko ikäluokka. Naisten kutsunnat voisivat olla vielä vaatimaton mutta merkityksellinen askel kohti tämänkaltaista maanpuolustusmallia. Siksi: kannatetaan.

5 kommenttia:

Petteri Oksa kirjoitti...

Kiitos, Esa. Multa oli kokonaan menny ohi tämä.. ööö... mielenkiintoinen... uutinen.

Köh. Toivottavasti ministerillä jatkossa on myös ajatuksia.

Anna-Maria kirjoitti...

Joo-o, tuohon suuntaan. Ehkä voisi olla paikallaan erinäisten kansalaistaitojen kuten hätäensiavun, hukkuvan auttamisen ja yksinkertaisten sammutustaitojen sisällyttäminen kaikkien koulutukseen. Yleinen turvattomuus voisi vähetä, jos kaikki olisivat periaatteessa kykeneviä toimimaan hätätilanteissa, muulloinkin kuin kriiseissä.

Anonyymi kirjoitti...

Hellou Esa,

Hienoa, että olet tullut Kokoomusnaisten linjoille. ;)

elina

Esa Suominen kirjoitti...

Anna-Maria on oikeilla jäljillä. Uimataito, elvytys ym. voisivat olla peruskansalaistaitoja ja kuulua esimerkiksi toisen asteen pakolliseen oppimäärään.

Elina, nythän on oikeastaan niin, että kokoomusnaiset ovat tulleet Suomisen linjoille. ;) Tsekkaa:

http://esasuominen.blogspot.com/2005/10/tasa-arvoa-sotilaallisesti.html

Norppa, Noora kirjoitti...

Kyllä, kansalaistaidot kaikkien velvollisuudeksi. Uusavuttomuus ja maalaisjärjen puute on tuonut esim. pelastuslaitokselle kestämättömän määrän lisätöitä, eikä olisi yhtään pahitteeksi, että peruskoulun loputtua, muutaman vuoden kuluttua, sitä järkeä taottaisiin koko ikäluokan päähän.
Naiset kutsuntoihin tuskin on ratkaisu mutta saattaa olla jonkin näköinen avaus tasa-arvoisempaan suuntaan.