maanantaina, helmikuuta 27, 2006

Uusia tuttavuuksia

SONK:n talvipäivät ovat onnistuneesti takana; kahden päivän ajan keskustelimme mm. elinkeinopolitiikasta ja työmarkkinajärjestelmän tulevaisuudesta. Akateemisten nuorten heikohko paikallinen edunvalvontakulttuuri aiheutti perusteltua huolta. Tämä, ei niinkään SAK:n oletettu ylivalta maassamme, on syynä siihen, että korkeakoulutettujen ostovoima laahaa meillä EU-maiden keskiarvon alapuolella.

Paljon keskustelimme myös poliittisesta sisällöntuotannosta ja sen kehittämisestä poliittisissa liikkeissä. Tähän liittyen SONK:n erittäin toimivan ja vahvan Jyväskylän osaston aktivoituminen myös blogimaailmassa on hyvä uutinen. JSDN-aktiivi Jukka Torikka on hiljattain avannut blogin, jossa hän käsittelee mielenkiintoisesti mm. maatalouden tulevaisuutta. Jukka julkaisi myös yhden parhaista presidentinvaaleja käsitteleistä kommentaareista, mitä olen vaalien aikoihin lukenut. Tämä löytyy kulttuuriyhdistys Suunnan foorumilta. Tutustukaa ihmeessä!

P.S. Vaikka olen aika ajoin kritisoinutkin huippu-urheilua, niin pakko oli myöntää, että eilinen ottelu sai sydämen hakkaamaan. Lopputuloksen selvittyä ainoana ilopilkkuna voitaneen pitää esimerkkiä siitä, että maa, jossa sosialidemokraatit ovat pitäneet valtaa lähes keskeytyksettä kymmeniä vuosia ja jonka yhteiskunnalliselle kehitykselle on ollut korostuneen leimallista pyrkimys tasa-arvoon ja sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen, kykenee tuottamaan paitsi loistavia joukkueita lukuisiin urheilulajeihin, myös erinomaisia yksilöurheilijoita. Yksi esimerkki lisää siitä, miksi oikeiston hellimä ajatus vain voittajiin ja huippuihin keskittyneestä yhteiskunnasta ei vain toimi.

9 kommenttia:

Petteri Oksa kirjoitti...

"Akateemisten nuorten heikohko paikallinen edunvalvonta"? Was, toveri Suominen? Mistä tällainen tuli, ei kait "akaatemisilla nuorilla " voi olla omaa edunvalvontaa paikallisesti tai valtakunnallisesti?

Kysymys on järjestäytymisalasta ja sen liiton kulttuurista, ei akateemisuudesta tai nuoruudesta.

Ei kannata uskoa kaikkea mitä pieni akavalainen liitto kertoo ;)

Anonyymi kirjoitti...

Kukas se siellä huutelee, onko se kartalta kadonnut Demarinuorten "lame duck" puheenjohtaja? AKAVA ja sen jäsenliittojen tulevaisuuden näkymät ovat vallan mainiot.
Jäsenmäärä kasvaa ja sitä myöten myös vaikutusvalta.

Esa Suominen kirjoitti...

Tarkoitin kommentilla pääasiassa sitä, että paikallinen edunvalvontatoiminta aloilla, joilla akateemisia nuoria on paljon, on kovin heikkoa. Työmarkkina-asiat eivät kiinnosta, eikä edunvalvontakulttuuria ole. Liitot ovat vaikeassa tilanteessa. Se, että työehtosopimuksia ei ole kyetty saamaan, johtuu lähinnä "munattomuudesta" siinä mielessä, etteivät liitot kykene mobilisoimaan joukkojaan.

Anonyymi on aivan oikeassa siinä, että Akavalla on kaikki mahdollisuudet kasvavaan yhteiskunnalliseen vaikuttavuuteen. Ja hyvä niin. On erittäin toivottava asia, että ay-liike kykenisi toimimaan tehokkaasti myös akateemisilla aloilla. Mutta jäsenmäärä ei yksin takaa tehokasta toimintaa, pitää olla voimaa. Ja voima on myös tahtoa, ei vain numeroita.

Petteri Oksa kirjoitti...

Anonyymi, en ole niinkään kadonnut kartalta kuin pikkuhiljaa valumassa siltä pois. Kun kriittinen osa massaa on reunan yli, sitten katoan kokonaan - palatakseni.
Ja tuo Akava kommentti oli vitsi Sonkin tapahtuman ohjelmaan liittyen, jos et hymiöstä ymmärtänyt.

Esa. Yep. Mutta: Akateemisten nuorten suuri joukko toimii ja tulee edelleen toimimaan sellaisilla aloilla joilla on Tes. Järjestäytymisperusteen tulee olla toimialaan, ei koulutukseen liittyvä. Meillä on nyt jo ihan tarpeeksi tilanteita, joissa tietyt koulutuspohjaiset identiteettiliitot haalivat jäseniä, kun muut neuvottelevat sopimukset eli tekevät työt.

Anonyymi kirjoitti...

Terve Petteri !

Koulutuspohjainen järjestäytyminen on ihan järkevää, ei sitten tarvitse pomppia liitosta liittoon sen mukaan minne siirtyy töihin.

Pitää tietysti paikkansa, että joillain aloilla AKAVAlaisten neuvottelujärjestöllä ei ole sopimusoikeuksia. Pääsyynä siihen on STTKlaisten liittojen haluttomuus siihen suostua, vaikkeivät kuitenkaan itse pysty, tai edes halua, korkeasti koulutettujen asialla olla.

Joten ihan turha hurskastella sillä että muut tekevät työt, kun kerran eräiden STTKlaisten liittojen halu tehdä valtapolitiikkaa korkeasti koulutettujen kustannuksella on tosiasia.

Tage

Petteri Oksa kirjoitti...

Tage!

Epäilinkin että sinä voisit reagoida...

Järjestäytymisperusteen tulee olla se, missä sopimuksetkin ovat. Siihen taas vaikuttaa se kenellä ovat jäsenet. Järjestöriidat yhteissopimuksista ovatkin sitten kokonaan oma lukunsa.

Jokaisen liiton tulisi hoitaa yhtäläisesti jokaisen jäsenensä asiaa tämän koulutustasosta riippumatta.

Anonyymi kirjoitti...

Petteri !

Suomessa on järjestäytymisvapaus, ja yhä suurempi jouko on valinnut AKAVAn. Eikä ihme, koska se ajaa korkeasti koulutettujen asiaa.

Otetaan Tietotekniikan palveluala: ERTOlla on TES, joka on yleisstova. TES on akavalaisten näkökulmasta huono, eikä se ole mikään ihme, kun ERTOlaisten asemataso ja palkka on niin paljon matalampi. Miksi ERTO ei voi päästää YTN:ää mukaan allekirjoittamaan TESsiä, siten 10.000 työntekijää saisi äänensä kuuluviin??

Me täällä AKAVAn liitoissa sotisimme mielellään Loimaan kassaa vastaan, ikävää että eräissä muissa porukoissa ei kokonaisetu merkitse mitään, vaan tapellaan muiden ammattiliittojen kanssa.

Petteri Oksa kirjoitti...

Kuten sanottua, järjestöriidat yhteissopimuksista ovat oma lukunsa. Toki tuossa tilanteessa yhteissopimus olisi oiva juttu.


Se onkin sitten kokonaan toinen tarina, mikä on "akavalaisten" etu vs. jonkun muun etu. En ihan suoraan sanoisi, että koulutuksesta pitää maksaa jotain suoraan.

Anonyymi kirjoitti...

Korkean koulutuksen saaneet sijoittuvat yleensä ylemmiksi tomihenkilöiksi, ja sen on kyllä näyttävä palkassa. Muuten on ihan turhaa puhua koulutuksen kannattavuudesta, eikö ?

Tage