Suvi-Anne Siimeksen ero Vasemmistoliiton puheenjohtajan paikalta tuli yllättäen, vaikka se ei yllätys ollutkaan. Liian yhteistyöhaluisena ja integraatiomyönteisenä hänen olonsa kävi liian vaikeaksi eduskuntaryhmänsä änkyröiden paineessa. Spekulaatiot Siimeksen tulevista tekemisistä, samoin kuin hänen puolueensa tulevaisuudesta, alkoivat luonnollisesti heti. Siimes on ilmoittanut kansainvälisten tehtävien kiinnostavan häntä. Mielestäni hän voisi pohtia Euroopan parlamenttia.
Viime vuoden viimeisessä (4/05) Ulkopolitiikka-lehdessä Siimes esittelee visiotaan sosiaalisesta Euroopasta. Siimeksen visiossa EU:n tekee taloudellisen mallinsa osalta selkeän eron Yhdysvaltoihin. Euroopan mallin tulee perustua kilpailukyvyn lisäksi sosiaaliseen ja ekologiseen vastuullisuuteen. Siimes kannattaa EU:n budjetin kasvattamista ja sen kautta tapahtuvaa uudelleenjakoa. Samaten korostuu yhteistyön tärkeys; laitavasemmisto ei saa sulkeutua omaksi ryhmäkseen, vaan sen tulee etsiytyä yhteistyöhön sosialidemokraattien ja maltillisten oikeistolaisten kanssa. Tätä kautta voidaan luoda poliittista rintamaa, jolla olisi todellinen mahdollisuus vaikuttaa Euroopan sosiaalisen mallin rakentamiseen.
Siimeksen visio Euroopasta ja sen tulevaisuudesta on monelta osin erittäin kannatettava ja vastaa lähes täydellisesti eurooppalaisten sosialidemokraattien näkemyksiä. Ennenkin eurodemareita kehunut Siimes olisikin oivallinen lisä europarlamentin sosialidemokraattiseen ryhmään. Olisi hienoa nähdä hänet sekä SDP:n jäsenenä että seuraavalla eurovaalilistallamme. Integraatiomyönteisiä, yhteistyöhaluisia ja -hakuisia vasemmistolaisia tarvitaan, niin Suomessa kuin Euroopassakin. SDP voisi myös tarjota pystyvälle ja tehokkaalle Siimekselle todellisia vaikuttamisen mahdollisuuksia. Myös puolue tarvitsee lisää Siimeksen kaltaisia rohkeita ja näkyviä naisia.
Vasemmistoliitolle voi Siimeksen lähdön jälkeen povata todellisia vaikeuksia. Mikäli pahin änkyräsiipi kaappaa vallan esimerkiksi Markus Mustajärven johdolla, tulee Vasemmistoliitolla olemaan vakavia vaikeuksia suurissa kaupungeissa. Toisaalta taas tämänsuuntainen valinta voisi nostaa puolueen kannatusta maakunnissa, korostuneesti EU-kriittisten ja maailman muuttumiseen tympääntyneiden Keskustan kannattajien joukossa. Niin tai näin, kokonaisuutena Vasemmistoliitto tuskin hyötyy millään tavalla Siimeksen lähdöstä. Puolue näyttäytyy yhä korostuneemmin maan alle menevänä menneisyyden liikkeenä. Voittajia tulevat tässä uudelleenjaossa olemaan SDP ja Vihreä Liitto.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
4 kommenttia:
Edelleen siis Suvi-Annen sosialistista valaistumista odotellen...
...tai sitten ei. Mielestäni kyllä myös uudet liberaalit (new liberal) ajattelijat mahtuisivat tuon SD-sateenvarjon alle jossain määrin, vaikka kyse olisikin lähinnä itsensä kieltäjistä.
Eniten minua kiinnostaa, miten Siimes mahtaisi tulla toimeen nykyisen PES:n suomalaisrepresentaation kanssa? Kun hän nyt on päässyt eroon vallankumouksellisista juuristaan, pystyykö hän yhteiseloon lehtisläisten "demokraattien" kanssa?
Oivaltava teksti, josta nostaisin esiin helmen:
"Integraatiomyönteisiä, yhteistyöhaluisia ja -hakuisia vasemmistolaisia tarvitaan, niin Suomessa kuin Euroopassakin."
Olet oikeassa. Niiiiin oikeassa.
Teräsnyrkki, ei meidän nykyinen Brysselin kokoonpano kokonaisuudessaan kyllä "lehtisläiset" -nimikkeen alle sovi, vai näetkö todella Myllerin, Paasilinnan ja Lehtisen olevan saman linjan edustajia?
xTeräsNyrkkix sanoi:
"PES:n suomalaisrepresentaation kanssa? Kun hän nyt on päässyt eroon vallankumouksellisista juuristaan, pystyykö hän yhteiseloon lehtisläisten "demokraattien" kanssa"
Suomalaisia demarimeppejä on kyllä kolme, joista Lehtinen on virkaiältään nuorin. En ole aivan varma, että kaksi muuta meppiä ilostuisi määritelmästäsi.
Toisekseen, meillä ei ole tietoa siitä, mikä on seuraavan vaalikauden valtuuskunnan kokoonpano. Siitä päättävät äänestäjät.
Kolmanneksi, Siimes mahtuisi erinomaisen hyvin EP:n sosialistiryhmään. Poliittisesti hän sijoittuisi PSE:n suureen keskiryhmään. Vasemmalle jäisi mm. enemmistö ranskalaisista, kreikkalaisista ja osa saksalaisista.
MiMy
Pahoittelen kun "aikainen" lähetysajankohta puuroutti ilmaisuani. Demokraateilla tarkoitin ihan muita ihmisiä kuin Mylleriä ja Paasilinnaa, eikä minulla mitään henkilökohtaista ole Lasse Lehtistäkään vastaan - ilmeisesti oletitte, että minulla jos kenellä olisi :-)
Kyseinen kommentti oli itse asiassa vitsi, joka perustuu siihen, että sekä Lehtinen että Suvi-Anne Siimes ovat sosialidemokraatteja, mutta haluaisivat nimetä sosialisminsa joksikin muuksi PR-syistä. Euroopan sosialistinen (/sosialidemokraattinen) puolue on kuitenkin hieno organisaatio, jolla toivoisin olevan enemmänkin näkyvyyttä omalla nimellään. Sosialismi kun nyt vain on liian hyvä ja tarkka ilmaisu hylättäväksi.
Toivon Siimeksen tulevaisuudessakin, mielellään sosialidemokraattina, yhdistävän yhteistyökyvyn ja näkemyksellisyyden. Jälkimmäisen vuoksi en ironista kyllä itse häntä äänestäisi - onhan tuo mokoma liian vasemmalla (!!) - mutta silti sitä voi arvostaa.
Lähetä kommentti