torstaina, heinäkuuta 27, 2006

Tyovoimaliikkuvuus tarvitsee asuntopolitiikkaa

Alkuviikosta keskusteltiin laajalti SDP:n puheenjohtaja, valtionvarainministeri Eero Heinaluoman muuttoavustusehdotuksesta tyottomille tyonhakijoille. Heinaluoman mukaan valtion pitaa maksaa osa kuluista, jotka syntyvat tyon hakemisesta ja tyon perässä muuttamisesta.

Ehdotus on hyva, vaikka luonnollisesti Vasemmistoliiton Korhonen jo ehtikin sen tyrmaamaan "pakkomuuttona". Eras suomalaisen tyottomyyden suurimpia syita on avoimien tyopaikkojen ja tyottomien tyonhakijoiden alueellinen kohtaamattomuus. Lansi-Suomi on hyva esimerkki alueesta, jossa metalliala tarjoaisi tyopaikkoja, mutta metallialan tyottomat tyonhakijat asuvat muualla pain Suomea.

Muuttoavustus on hyva alku, muttei yksin riita. Myos Heinaluoma kiinnittaa huomiota asuntojen hintoihin. Keskeinen este on erityisesti perheasuntojen kohtuuton hinta varsinkin paakaupunkiseudulla. Jotta tyon perassa muuttaja voisi saavuttaa edes jossain maarin vastaavan asumistason kuin maakunnassa, tulisi hanen loytaa erittain hyvapalkkainen tyo. Myoskaan omistusasunnon realisointi muuttotappioalueella on harvoin jarkevaa. Myyda itse rakentamansa omakotitalo vaikkapa Tohmajarvelta ja muuttaa Helsinkiin -myyntituloilla et saa edes yksiota.Tyovoiman paremman liikkuvuuden takaamiseksi tulisi siis ryhtya maaratietoisiin asunto- ja kaavoituspoliittisiin toimiin erityisesti kasvukeskuksissa.

Tulevaisuudessa voitaisiin tilannetta pyrkia parantamaan myos vuokra-asuntomarkkinoita kehittamalla. Suomessa ylivoimaisessa asemassa oleva omistusasuminen sitoo ihmisia turpeeseen ja johtaa tilanteeseen, jossa huomattava osa nuorten parien kaytettavissa olevista tuloista hupenee asuntolainan lyhennyksiin. Mikali vuokralla asumisen ehdot olisivat paremmat ja tarjonta laajempaa, voisi yha useampi ihminen asua turvallisesti vuokralla seka laittaa saastyneet euronsa kansantaloutta piristavaan kulutukseen.

3 kommenttia:

Hanna Sirén kirjoitti...

Luin tämän myös SONK:n listalta, ja haluaisin tietää, millä tavalla vuokratason ajatellaan pysyvän kohtuullisena, jos ihmiset asuisivat enenevässä määrin vuokralla etenkin kasvukeskuksissa? Jonkinlaista vuokrasääntelyä? (Edullisemmat vuokrat "kohtuullisen kokoisiin" asuntoihin pitäisi taata samalla kaikille, myös kasvukeskuksissa jo asuville, ettei eriarvoistamista tapahtuisi - ja milläs siihen päästään...:))

Esa Suominen kirjoitti...

Hei Hanna! Kiitos kommentista. Vuokrasääntelyn aikaan tuskin on paluuta, mutta asuntotuotannon vauhdittamisella kaavoitusratkaisuilla, tehokkaalla rakentamisella sekä kannustamalla rakentamattomien tonttien nopeampaan käyttöönottoon voitaisiin lisätä vuokra-asuntojen tarjontaa, joka todennäköisesti laskisi vuokratasoa.

Mustakallio Pete kirjoitti...

Kunnat voivat mm. määrätä korkeamman kiinteistöveron rakentamattomille tonteille. Sitten on tietysti mahdollisuus tehdä päätöksiä joilla vähennetään omistusasumisen kysyntää (mm. leikkaamalla asuntolainojen korkovähennysoikeutta) mutta mikään poliittinen puolue ei uskalla ottaa sellaisia toimia ajaakseen. Sillä vain oikeasti lisättäisiin vuokra-asuntojen tarjontaa jos omistusasumisesta tehtäisiin nykyistä vähemmän kannattavaa suhteessa vuokralla-asumiseen.