sunnuntaina, lokakuuta 08, 2006

Anna Politkovskaja

Eilinen suru-uutinen Anna Politkovskajan murhasta oli monella tapaa järkyttävä. Arvostettu toimittaja, kirjailija ja ihmisoikeusaktivisti ammuttiin kotinsa edustalle Moskovassa. Tapaus on paitsi traaginen, myös paljonpuhuva Venäjän tämänhetkisestä tilanteesta. Kenellä olisi motiivi surmata Venäjän hallintoa ja sen armeijan harjoittamia jatkuvia ihmisoikeusloukkauksia kärkevästi arvostellut toimittaja?

En laisinkaan epäile Venäjän viranomaisten kykyä löytää murhaan syyllinen. Sen sijaan sitä, onko tuo aikanaan pidätettävä ja rangaistava ihminen todella syypää tekoon, tai sitä, kenen laskuun tappaja mahdollisesti toimi, emme todennäköisesti tule koskaan varmasti tietämään, epäily jää. Jäljet voivat pahimmillaan johtaa korkealle vallan kamareihin. Venäjän historia tuntee valtaisan määrän samanlaisia tapauksia, mikään ei ole muuttunut.

Helsingissä järjestetään tänään kynttilämielenosoitus Anna Politkovskajan muistolle. Paikkana Venäjän suurlähestystön edusta, klo 19. Tule mukaan! Mielenilmauksia myös Turussa, Tampereella ja Lahdessa.

Ei kommentteja: