tiistaina, marraskuuta 14, 2006

Rahapeleistä

Rahapelimonopolista ja sen purkamisesta on keskusteltu ahkerasti erityisesti sen jälkeen, kun Ruotsin porvarihallituksen aikeet purkaa Ruotsin vastaava järjestelmä tulivat ilmi. EU on huomauttanut Suomea aiheesta ja myös kotimaasta löytyy järjestelmän vastustajia.

On useita syitä sille, miksi rahapelitoimintaa kannattaa edelleen pyrkiä hoitamaan valtiollisen monopolin kautta. Ensinnäkin kyse on suurista rahoista. Suomalainen taide, liikunta, nuorisotyö ja jopa tiede ovat merkittäviä edunsaajia, joita tuetaan veikkausvoittovaroista. RAY:n avustukset, tulevana vuonna 306 miljoonaa euroa, rahoittavat laajalti palvelu- ja järjestötoimintaa. Kansanedustaja Matti Ahde (sd.) on arvioinut, että mikäli rahapelituottoja ei olisi, tulisi tuloveroa nostaa peräti 7%, mikäli samat varat haluttaisiin saada kasaan.

Toinen asia on pelaamisen hallitseminen. Mikäli alalle tulisi voimakasta kilpailua, olisi mainontaa moninkertaisesti, joka puolestaan johtaisi pelaajien aggressiiviseen houkuttelemiseen. Pelaamiseen liittyy sosiaalisia riskejä, joita on järkevää pyrkiä hallitsemaan. Nettipelaaminen on ilmiö, jonka aiheuttamiin ongelmiin tulee etsiä vastauksia ylikansallisella yhteistyöllä ja miettimällä miten varoja voitaisiin ohjata yhteiskunnallisesti järkeviin kohteisiin, ei nostamalla käsiä pystyyn.

On täysin totta, että erityisesti Veikkauksen harjoittama varsin näkyvä markkinointi sopii huonosti siihen kuvioon, jonka puitteissa puhutaan pelaamisen rajoittamisesta ja sen haitoista. Tähän myös EU on kiinnittänyt kritiikissään huomiota. Mikäli rahapelimonopolin säilyttämisen hintana on Veikkauksen ja RAYn mainonnan rajoittaminen, kannattaa tuo hinta maksaa.

Jokin aika sitten Teivon radan toimitusjohtaja Matti Mahlamäki kysyi Aamulehdessä osuvasti: "Saa nähdä, mikä meikäläinen puolue ottaa uusliberalismin hengessä maalisvaalien teemoissa esille pelimarkkinoiden vapauttamisen." Minä vastaan. Usual suspects.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Moi Esa,

onhan se noinkin, mutta Veikkauksessa joudutaan taistelemaan täysin rinnoin aseman säilyttämiseksi. Periaatteesta en vastusta suomalaisen tieteen, taiteen ja kulttuurin tukemista julkisistakaan varoista.

Teknisesti edistyneet peliaddiktit ovat siirtyneet pelaamaan nettipokeria ja vastaavia pelejä, eikä Veikkaus voi lakaista heidän rahojaan kovin helposti omaan laariinsa. Sitä paitsi netissä pokerin pelaaminen oikeita ihmisiä vastaan on monen mielestä haastavampaa ja mukavampaa kuin lottokoneen tuijottaminen,

Molemmat ovat uhkapelejä, edellinen vain sosiaalisesti hyväksytympää ja lisäksi luonteeltaanlähempänä monen politiikka-käsitystä . ;-)

Esa Suominen kirjoitti...

Hei molemmat!

Panulle; on aivan totta, että Veikkauksen on erittäin vaikeaa houkutella nettipokerin pelaajia omalle tontilleen. On kuitenkin vaikea ymmärtää miksi tämä olisi jonkinlainen peruste purkaa pelimonopoli?

Nettipelaaminen, mikäli sille jonkinlaisia sääntöjä halutaan lähteä luomaan, vaatii luonnollisesti jo luonteensa vuoksi ylikansallista sääntelyä.

Kukaan ei luonnollisesti vastusta tieteen, taiteen ja kulttuurin tukemista verovaroin, niinhän niitä tuetaan nytkin. Mielestäni kuitenkin merkittävät veronkorotukset ovat kova hinta siitä ilosta, että pelihalleja nousisi joka kulmaan ja mainonta räjähtäisi kattoon yhdessä sosiaalisten ongelmien lisääntymisen kanssa.

Jukka kirjoitti...

Nettivedonlyönti kasvaa edelleen kovaa vauhtia. Mikäli katsoo tunnetuimpia nettivedonlyönti sivustoja, on mielenkiintoista huomata, että useasti heidän sivut löytyvät myös suomenkielisinä. Suomalaiset ovat siis kovaa peli kansaa.

RAY on erittäin vaikeassa asemassa. Heillä pitkään ollut monopoli mahdollisti kovat katteet, eli he pystyivät leipomaan isot marginaalit tarjoamiin peleihin. Siitä saatiin kovat tuotot mainitsemiisi tärkeisiin hankkeisiin. Nettivedonlyönti on suuri uhka tuolle 306 miljoonalle eurolle johon artikkelissasi viittasit.

Käytännössä katsoen tuo monopoli murenee pikkuhiljaa, kun pelaajat oppivat vertaamaan valtionmonopolin ja nettipelien tarjoajien hintoja. Edellä mainittu lienee yksi syy miksi Veikkaus mainostaa niin aggressiivisesti. Käytännössä katsoen ainoa mitä RAY voi tehdä on leikata katteita, jotta se ei menettäisi asiakaskuntaa. Tämän seurauksena on tietysti se, että kassa ei kilise vanhaan malliin, jonka seurauksena kevyttä kassaa on saatava jollain konstilla lisättyä. Pienemmät katteet korvataan tietenkin hankkimalla enemmän asiakkaita, ja niitähän saadaan mainostamalla.

Näin tämä kapitalismin karuselli pyörii.

Eli kysymykseksi jää. Miten valtion pelimonopoli pystyy tuottamaan rahaa siihen tahtiin, että taide, liikunta ja nuorisotyötä voidaan jatkossakin tukea?

Miu kirjoitti...

Eikös komissio haastanut Suomen EY:n tuomioistuimeen Veikkauksen monopolista viime huhtikuussa? Syytteessä on mukana myös Ruotsin, Saksan ja joidenkin muiden maiden monopolit.

Sinänsähän Suomen EU-liittymissopimusten pitäisi suojella Veikkauksen monopolia, mutta saa nähdä miten käy. EYT:n ajatuksenkulku on toisinaan hyvin mystistä.

Eli kokkareiden ei välttämättä tarvitse vaatia yhtään mitään - EYT saattaa hoitaa asian heidän puolestaan...

Anonyymi kirjoitti...

Hei Esa!

Mikäli asiaan joku haluaa näppinsä työntää, niin ylikansallinen sääntely on tietenkin pakollista, mutta miten mahdollisena sen näet?

Suurin osa esimerkiksi nettipokerin tarjoajista pyörittää bisnestään Costa Ricalaisella, Gibraltarilaisella tai Maltalaisella peliluvalla.

Isot yhtiöt ovat jo pörssilistattuja - kuten PartyGaming, Cherry/Bettson, 24hNetworks, ja näinollen verotuksen piirissä muutoinkin.

Jukan huomautukseen, voisi korjata; suurinosa yrityksistä on parin pokeriverkoston alasivustoja (Network Skins). Tämän myötä tietenkin sivustot ovat suomeksi, kunhan tekstit kerran käännetään.

Mikäli asiaa tekniseltä kannalta lähestyy; estäminen on yhtähelppoa kuin Internetin hallitseminen (=lue, sensuuri). Ja tietenkin - että kaikki maailman valtiot haluavat rajoittaa sitä - mukaanlukien verkkoyhtiöt. Jos spamia ei saada kuriin - epäiletkö, että nettipelaamista?

Rahavirtojen suhteen - nettipokerissahan pelaajat pelaavat toisiaan vastaan, eivät "talon" kanssa. Otetaanko osuus Rakesta vai valtiollinen Rake?

Olen toki samaa mieltä ongelmapelaamisen kasvusta, se on huolenaihe.

Mutta kun ottaa huomioon sen, että Suomeenkin tarjoaa jo ihan "kohtuukotimainen" PAF nettipokeria, kuinka helppo urakka sen hallitseminen on esimerkiksi - vaikka WTO:n kautta jne.

Anonyymi kirjoitti...

Hups.. tarkoitin siis nettivedonlyöntiä, koskien tuota suomalaista (NetworkSkins) käännöstä.

Vedonlyöntiyrityksethän ovat nykyään pitkälti kiinninnäisiä nettipokeri/netticasinoon.