torstaina, maaliskuuta 15, 2007

Teflon-Tony Made in Finland

Vaalitaistelu on loppusuoralla ja Keskusta on gallupien mukaan vahvoilla myös seuraavan hallituksen pääministeripuolueeksi. Yksi syy tähän on varmastikin puheenjohtaja Matti Vanhasen laaja kansansuosio ja pääseminen vaalien kiistakysymyksistä kuin koira veräjästä. Kun SDP:n puheenjohtaja on tappiolla imagokamppailussa ja Kokoomuksen johtajan henkilöllisyydestä ei ole tietoa, ei Vanhasen tarvitse juuri sanoa tai tehdä mitään pitääkseen asemansa suosikkina.

Vanhasen mitäänsanomattomuus voineekin toimia Keskustan eduksi, sillä mitäköhän tapahtuisi, jos media kiinnostuisikin Vanhasen morsianten hameenhelmojen ja perunareseptien sijasta asioista ja harjoittaisi pienimuotoista tutkivaa journalismia Keskustan tavoitteiden osalta. Otetaan tarkasteluun pari kappaletta Keskustan keskeisiä tavoitteita, joita Vanhasen johdolla ollaan viemässä läpi, ruuan alv ja risusavotat.

Ruuan alv:n alennus maksaa arviolta 450 miljoonaa euroa. Suuri osa tästä rahasta valuisi todennäköisesti katteisiin eikä milloinkaan saavuttaisi hintoja. Se olisi siis suoraa elinkeinotukea. Ruuan alv:n alennus koskee kaikkia, toisin sanoen veronkevennyksen saisivat myös ne, jotka eivät kärsi ruuan hinnan korkeudesta. Eikö tuonkokoinen summa olisi tehokkaampaa kohdentaa tarvitseville, esimerkiksi vähimmäisetuuksien parantamisen muodossa? Ruuan alv:n alentamisella ei myöskään olisi kovinkaan merkittäviä työllisyysvaikutuksia. Raha olisi siis mitä suurimmissa määrin hukkaan heitettyä tai vähintäänkin huonosti ja epätarkasti käytettyä.

Toinen Vanhasen suulla esitetty idea, Helsingin lämmittäminen puilla, kuulostaa hienolta. Bioenergiaahan rakastavat nykyään kaikki. Mutta mitä tämä tarkoittaisi taas käytännössä? Mikäli homma hoidettaisiin hakkeella, tarvittava hakemäärä (20% Helsingin energian tuotannosta) vastaisi 34 000 täysperävaunurekkaa vuodessa, 9 rekkaa tunnissa. Kaikki hake 250km säteellä Helsingistä tulisi ohjata tähän tarkoitukseen (eli se siitä lähellä tapahtuvasta tuotannosta). Liikenne hoidettaisiin kumipyörin, täysin kestämättömin päästöin, koska raidetta ei ole olemassa. Ja kuka tästä kaikesta hyötyisi? Kaupunkilainen tai elinkeinoelämä? Ei, sillä energian hinta nousisi. Ympäristö? Ei, koska menetelmä synnyttää uusia päästöjä? Metsänomistaja? Aivan oikein. Ja mitäköhän ja kenenköhän puoluetta Vanhanen edustikaan?

Mutta miksi ei näistä puhuta? Koska tarkoitus pyhittää keinot. Ympäristöväki on lukkiutunut sokeaan bioenergiauskoon näkemättä aiheen monimuotoisuutta, elinkeinoelämä puolestaan toivoo porvarihallitusta, jonka johdossa voi olla vain Vanhanen. Siksi teollisuus jättää kaikenlaiset kepulaiset älyttömyydet omaan arvoonsa. Jokin aika sitten sinipunahallitus oli elinkeinoelämän mielestä tavoiteltavin hallituspohjavaihtoehto, mutta tilanne SDP:n ja Kokoomuksen välillä on, molemmista johtuneista syistä, johtanut tilanteeseen, jossa tuo vaihtoehto on varsin epärealistinen. Sääli, sillä nyt Keskusta pääsee pyörittämään peliä, eikä tuossa pelissä ole ainakaan kaupungeissa asuvia voittajia.

3 kommenttia:

Tero Pesonen kirjoitti...


Ruuan alv:n alennus koskee kaikkia, toisin sanoen veronkevennyksen saisivat myös ne, jotka eivät kärsi ruuan hinnan korkeudesta.


Tasapäinen veroale on paha asia vain vasemmiston mielestä, ei universaali totuus. Siksi ruoan ALV:stä ei välttämättä puhuta tuolta kannalta. Muista syistä kyllä: Kokoomus vastustaa, esim. ja siksi, että ruoan ALV:n alentaminen olisi yksinkertaisesti typerä tulonsiirto suuressa osaa Suomea vähän kilpaillun alan yrittäjille, jotka voivat vaivatta siirtää suuren osan tai kaiken siitä suoraan katteeseensa. Kokoomus käyttää nuo mieluummin suoriin veronalennuksiin, jos olen oikein ymmärtänyt.

Keskusta toivoo että ruoan hinta ehkä ihan pikkaisen alenee, mikä toki olisi keskustalaisten kotimaisten tuottajien etu. Kotimainen ruoka tuskin on liian halpaa tällä hetkellä.

Veronalennukset ja hyvin kehittyneet palkat ovat kasvattaneet suomalaisten ostovoimaa sellaisella vauhdilla, että kauppa on kasvanut jo nyt lujaa monta vuotta, ja työpaikkoja alalle on syntynyt nopeaa tahtia. Jos lisäpotkua pitää antaa, joku muu ala voisi enemmän hyötyä siitä.

Ja mitäköhän ja kenenköhän puoluetta Vanhanen edustikaan?

Aivan. Ettei vain ajaisi poliitikko politikoiden asiaa. Sehän on SDP:ssä täysin tuntematonta... että ajetaan avainryhmien etuja muiden kustannuksella ja salakähmäisesti...

Petja Jäppinen kirjoitti...

Minä en koskaan syö kepu-evästä, jos on vaihtoehto.
Kotimaista, kepuperunaa ei ole ostettu meillä... tällä vuosituhannella.

Jos oikeasti halutaan torjua ilmaston muutosta, lyhyellä tähtäimellä pitää nostaa energian hintaa. Pitkällä tähtäimellä pienentää lapsilisää ja siirtää siitä säästyviä varjoa sterilisointipalkkioihin

Anonyymi kirjoitti...

http://www.vihrealanka.fi/node/349