tiistaina, elokuuta 14, 2007

Pieniä hyviä ideoita

Hiljattain olen sieltä täältä kuullut ainakin kahdesta hyvästä pienestä ideasta. Voi olla, että ovat yleisiäkin ja olen vain ollut uutispimennossa tai korvat tukossa. Mutta minulle ne olivat uusia. Molempia ajatellessa tuli olo, että onpa hyvä ajatus.

Toinen liittyy terveellisempiin elämäntapoihin. Muistaakseni (korjatkaa jos olen väärässä) Tanskassa on joissain kaupoissa aloitettu tai ollaan aloittamassa kokeilu, jossa kauppojen kassoilla sijaitseville hyllyille kasataan karamellien sijasta erilaisia hedelmiä. Tiedättehän heräteostoksia varten suunnitellut hyllyt, joita tulee jonottaessa tuijoteltua, alkaa tehdä mieli makeaa ja hups vain, suklaapatukka putoaa hihnalle. Nyt yllättävästi iskevä makeanhimo voisi korjaantua banaanilla, koska jonosta ei juuri takaisin hyllyille hypitä. Nerokasta.

Toinen asia, jota aloin hiljattain miettiä liittyi opiskelijavaihtoon. Ystävä vieraili hiljattain kuukauden päivät Damaskoksessa Syyriassa siellä lyhyen aikaa arabian kieltä opiskelleen naisystävänsä luona. Matkaa hän kuvaili äärimmäisen avartavaksi ja sen seurauksena oppineensa ymmärtämään ehkä hieman paremmin arabimaailmassakin vallitsevaa suurta diversiteettiä. Puhuminen Lähi-idän tai edes Syyrian "muslimeista" yhtenä joukkona on verrattavissa siihen, että suomalaiset, puolalaiset ja maltalaiset olisivat tuosta noin vain niputettavissa yhteen ja heidän käyttäytymisensä selitettävissä sillä, että he ovat "kristittyjä".

Syyriassa ei suomalaisopiskelijoita pahemmin liiku. Syynä on toki ennen muuta oppilaitoskontaktien ja vaihto-ohjelmien puute, mutta myös epävarmuus lähteä vieraaseen maahan ja kulttuuriin. Suomen Lähi-idän instituutti kykenee kuitenkin opintotarkoituksissa liikkuvien suomalaisten majoittamiseen. Tämänkaltainen palvelu auttaa huomattavasti alkuun alueilla, joihin olisi muutoin vaikea lähteä ilman valtaisaa seikkailumieltä. Nerokasta.

Voisiko tällaista ajattelua edistää muuallakin maailmassa? Voisiko lähetystöjen yhteydessä tai avulla toimia pienimuotoista "tilapäismajoitustoimintaa" Suomesta tulleille vaihto-opiskelijoille sellaisissa suomalaisittain "eksoottisissa" maissa, joissa asuntojen haku ja saanti ulkomailta käsin ei onnistu? Pehmeä ja turvalliselta tuntuva lasku, neuvoja paikan päällä selviytymiseen, ja sitten etsimään kämppää varsinaisilta markkinoilta. Moni empijä uskaltaisikin lähteä oppimaan uutta omaksi ja yhteiseksi hyödyksi.

Ei kommentteja: