sunnuntaina, helmikuuta 17, 2008

Free Kosovo

9 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Oon pariin otteeseen käynynnä Serbiassa torvimusiikkifestareilla ja täytyy kyllä sanoa, että meininki on mielenkiintoista; jopa harhaista, näin "lännestä" katsottuna.

Gucassa (umpi-Serbiaa) sekä nuoret että aikuiset selittivät kirkkain silmin että:
- Kosovo on osa Serbiaa, on aina ollut, ja on aina tuleva olemaan
- läntinen media valehtelee
- Nato valehtelee, Slobo ei

Usein itseasiassa nuoret serbit olivat lähinnä sääliviä - me kun "saamme vain propagandaa osaksemme", niin emme edes voi tietää "totuutta".

Belgradissa taas länteen suuntautuneiden taiteilijoiden kanssa keskustellessa olo oli kuin kaikkialla muuallakin Euroopassa. Sillä erotuksella, että nämä nuoret taiteilijat eivät voi matkustaa viisumitta minnekään. Ja olivat ymmärrettävästi katkeria sekä poliittiselle johdolleen että "maalaisille" maanmiehilleen.

Urbaanit serbit ihmettelivät myös meidän intoamme mennä kuuntelemaan torvimusiikkia Gucaan; "Eihän siellä ole kuin urpoja."

Piti ehkä paikkansa. Ainakin useammalla kojulla myytiin "Slobodan Milosevic/Radovan Karadzidc - Serbian Hero" t-paitoja, kalentereita, rintanappeja, mukeja... Myös "Kosovo is Serbia" -t-paitoja näkyi paljon. Myös Arkanin tiikerit näyttivät olevan hyväksytty symboli. Puistattavaa.

Maassa on siis myös voimakkaita sisäisiä jännitteitä. Toivoa sopii, että tilanne pysyy rauhallisena. Onneksi Serbian tuore, länteen positiivisesti suuntaunut johto tuntuu ymmärtävän mahdollisen aggression katastrofaaliset seuraukset omalle kansalleen.

On vielä todettava lisäksi, että esim. Italiaan ja italialaisiin verrattuna serbit ovat todella ystävällistä ja vieraanvaraista kansaa. Kyllä sinne pitää mennä vielä kolmannenkin kerran! Hoba!

http://www.guca.co.yu/

Jaana Leppäkorpi kirjoitti...

Itsenäisyys ja sen aiheuttama ilo tuli aamulla jotenkin konkreettisemmaksi, kun kadulla ajoi auto katollaan pieni Kosovon lippu. Pirteästi ja terhakkaasti se siinä liehui;) .

Pete kirjoitti...

Se oli Albanian lippu. Kosovolla ei vielä ole omaa.

Anonyymi kirjoitti...

Olin 13 kuukautta Kosovossa 2004- 2005 ja tämä oli jo silloin nähtävissä. Yksinkertainen argumenttini oli silloin ja on edelleen, että jos 2 000 000 ihmistä haluaa itsenäisyyttä, niin se tapahtuu - hyvällä tai pahalla.

Aivan eri juttu sitten on, kuinka elinkelpoinen valtio Kosovo on. Tuottavaa teollisuutta ei ole lainkaan, työttömyys pyörii 50 prosentissa. Joillakin alueilla kuten Glogovacissa arvioitiin työttömyyden olevan jopa 90 prosenttia. Yhdessä kylässä saattoi olla kymmeniä kauppoja, jotka myivät sitten tavaraa toisilleen. Se oli melkoisen pökerryttävää touhua. Merkittävä osa kansantaloudesta pyörii diasporan, kv-järjestöjen ja rikollisuuden varassa.

Jos itsenäisyys oli kollektiivinen tahtotila, niin samoin oli sellainen kummallinen passiivisuuden vire. Asioiden vain odotettiin tapahtuvan. Epätyydyttävästa tilanteesta kritisoitiin kv-toimijoita tai pahimmassa tapauksessa viereisen kylän serbejä. Ei kovin aloitteellista ja rakentavaa touhua.

Nyt kosovolaiset joutuvat itse ottamaan vastuun, mikä on mielestäni erittäin hyvä asia. Siten poliittinen järjestelmä ja talous pääsevävät kehittymään, vaikka haasteet ovatkin aivan pirunmoiset.

Hyvää syntymäpäivää ja onnea Kosovolle!

Mika från Stockholm

-rh kirjoitti...

Niin, mä en kyllä jaksa ymmärtää tätä USA:n intoa perustella elinkelvottomia lilliputtivaltioita keskelle ei-mitään: ei omaa teollista infrastruktuuria, ei merkittäviä luonnonvaroja, ei omaa matkailuelinkeinorakennetta …ja taas sitä vastaan kylläkin etnistä nousua ja separatismin ruokintaa, muka-humanitaarisen kehityksen nimissä.
Näillä separatistilla lilliputtivaltioilla murennetaan vain lisää reunaa perinteisestä Venäjän ja sen edeltäjän vaikutuspiiristä ..uho on taas kova. Ja näennäisesti Venäjää vastaan asetetun kapitalistisen markkinalibertarin lupaus suuri, mutta kun Venäjä pyytää vaikka jostain maakaasustaan oikeasti markkinahinnan, tulee jo iso itku.

Anonyymi kirjoitti...

"elinkelvoton valtio"?

Hiukkasen epätarkka määrittely sanoisin? Samanlainen kuin Suomi 30-luvulla, jolla ei ole muita rikkauksia kuin metsää? Hiukan niin kuin Viro 90-luvulla?

En ole mikään uusliberaalin talousteorian ystävä, mutta Viron esimerkki siitä, miten täysin rapakunnossa oleva valtio kykenee nousemaan jaloilleen on rohkaiseva. Ei Kosovo (tai Serbia, tai Albania) missään tyhjiössä ole. Lähellä on vauraita valtioita valmiina kaupankäyntiin vaikka heti; Kreikka, Italia, Kroatia, Slovenia. Koko EU-alue itseasiassa.

Nyt Euroopan on tärkeintä auttaa vahvistimalla laillisia rakenteita ja kauppaa. Pelkän ulkomaanavun turvin elävä valtio on kyllä "henkitoreissaan", mutta "elinkelvoton" on jokseenkin käsittämätön termi maasta, jonka alueella on ollut kaupunkiasutusta ja kulttuuria jo tuhansia vuosia ennen kuin tätä suomen kieltä osattiin edes kirjoittaa.

zxcvbnm kirjoitti...

Vähän arveluttaa. Toivottavasti kansainväliset joukot tästä huolimatta pysyvät maassa ainakin muutaman vuosikymmenen, ettei Eurooppa joutuisi taas ihmettelemään etnistä puhdistusta.

Petja Jäppinen kirjoitti...

Minä odotan koska Suomi julistautuu itsenäiseksi pohjoisen siirtomaaisännistä.

Valitettavasti siirtomaaisäntien kätyrit ovat ujuttautuneet kaikkiin puolueisiin, niin että ennen kuin Suomi pääsee karistamaan nämä pohjoisen loiset, pitää perustaa Itsenäisyys Puolue.

-rh kirjoitti...

Jo tuo tuo tuollainen otsikko muuten on jotekin kuin WhiteHousesta.

"Ei Kosovo (tai Serbia, tai Albania) missään tyhjiössä ole.

Ei tietenkään, mutta nämä Bosnia-Hertsegovina, ja nyt Kosovo ovat jämävaltioita, ja kehityksen jatkuessa Serbia on kohta itsekin postimerkki kartalla.

esim. täällä lisää Kosovosta:
"Tämä viesti: kv-päätöksellä elinkelpoisen valtion silppuamisesta miljoonan tai parin miljoonan ihmisen plänteiksi ei ole oikea malli. Siitä nämä pilkkojat tuskin kantavat mitään vastuuta, kun työvoimanliikkuminen ym. kauppa estyy ja hankaloituu."