maanantaina, maaliskuuta 31, 2008

Puoluekokousedustajaksi!

Varsinais-Suomessa, kuten muuallakin, äänestettiin puoluekokousedustajista. Nuorten ehdokkaiden tulos oli uskomattoman hyvä. Kolmestakymmenestä edustajasta kymmenen on alle 30-vuotiaita. Joukossa myös allekirjoittanut, joka sijoittui 80 ehdokkaan joukossa sijalle 16. ja pääsi läpi. Kiitos luottamuksesta kaikille äänestäneille!

Paitsi henkilövalintoja, puoluekokous on poliittista linjanvetoa. Käsittelyssä on laajoja ohjelmia sekä kaikkiaan 444 aloitetta. Aloitteiden osalta tullaan käymään toivon mukaan laajaa ja perusteellista keskustelua. Näillä on monessa suhteessa huomattavaa merkitystä. Eräs merkittävä keskustelu tullaan käymään talouspolitiikan osalta. Talous- ja veroaloitteissa on erityisesti kunnostautunut Opiskelijoiden sosialidemokraattinen yhdistys OSY.

Eräs tärkeä aloite koskee EMU-järjestelmää sekä Euroopan keskuspankin tavoitteenasettelua. OSY vaatii entistä enemmän huomiota työllisyystavoitteisiin. Aloitteessa vaaditaan myös EKP:n demokratisointia. Kysymys demokratiasta taloudellisten instituutioiden kohdalla on keskeinen. Ilman kontrollia ja ohjausvaltaa talouteen kansanvalta tyhjenee sisällöstä.

Ajatus siitä, että EKP:n toimivapauden "rajoittaminen" poliittisella ohjauksella tulisi automaattisesti näkymään investointien laskuna sekä heikentyvänä työllisyytenä on monessa suhteessa ongelmallinen. Paitsi että kyseinen väite ei juuri saa tukea reaalimaailmasta, on se ongelmallinen myös periaatteellisesti.

Mikäli katsotaan, ettei poliittinen ohjaus saa kuulua talouden keskeisten yksiköiden toimintaan, voidaan yhtä lailla sosialismi kuin demokratiakin unohtaa. Hyväksyä monetaristinen tulkinta todellisuudesta ja kadota keskustaoikeiston jatkoksi, vaikka sitten demokraattiseksi puolueeksi, ei mitään väliä. Eurooppalainen sosialidemokratia ei ole tätä hyväksynyt, eikä sitä saa PES:n linjauksiin sitoutunut suomalainen sosialidemokratiakaan tehdä.

5 kommenttia:

Pasi Riepponen kirjoitti...

Onneksi olkoon. Puolueen uusiutuminen on ehkä hieman uskottavampaa mikäli uudistumista on toteuttamassa myös nuoria ihmisiä joilla ei välttämättä ole aiempaa kokemusta puolueen toiminnasta tämänlaisessa tehtävässä.

Aloitteiden määrä ja keskimäärin melko hyvä taso antavat myös uskoa paremmasta tulevaisuudesta kunhan näille aloitteille annetaan oikea painoarvo ja ollaan uskollisia sosiaalidemokraattisille ajatuksille.

Pete kirjoitti...

Hienoa ja onneksi olkoon! Valitettavasti puoluetta ei voi onnitella siitä, että se olisi päässyt mukaan informaatioyhteiskuntaan. Sinun blogiviestisi on ainoa verkosta löytämäni uutinen liittyen puoluekokousedustajien valintaan. Valittuja puoluekokousedustajia olen saanut turhaan etsiä oman piirini (Uudenmaan), puolueen, Uutispäivä Demarin tahi 24d -sivuilta. 24d alkaa nimenä olla jo koominen. Ei hyvä.

Johannes kirjoitti...

Mahtavaa, että tulit valituksi! Näin se SDP uudistuu! Onnittelut!

t kirjoitti...

Hauskaa kuulla, että te olette tulossa samoihin johtopäätöksiin sieltä vastakkaiselta kenttäpuoliskolta. Eikö yksinkertaisempaa olisi irtautua rahaunionista? Talousalue pärjäisi ilman yhteistä käyttövaluuttaakin.

Tämähän on juuri se, mitä monissa maissa liberaalit arvostelivat: rahaunionista tulee liian jäykkä ja epädemokraattinen. Jopa Milton Friedman arvosteli yhteisvaluutan käyttöönottoa.

Pekka kirjoitti...

Onnittelut myös Lahdesta!