torstaina, maaliskuuta 27, 2008

Laskutoimitus

Kauppalehden verkossa julkaistiin jälleen eilen Kemijärven sellutehdasuutisia. Uutisoinnin mukaan tarkoituksena on kerätä alkupääomaa 50 miljoonaa euroa sekä hakea tähän päälle lainoitusta sekä valtion avustuksia, tavoitteena joko jatkaa tehtaan toimintaa tai perustaa uusi. Vaikuttavaa toimintaa, on sanottava.

Omistuspohja on kuitenkin ajatuksessa mielenkiintoinen. Osakkeita on yhteensä miljoona ja ne jakautuvat A- ja B-osakkeisiin. Näiden äänimäärissä on eroja. Vajaat kymmenen perustajaa merkitsi yhteensä 36 500 eurolla 730 A-osaketta eli 60% yhtiön äänivallasta. Melkoisen halvalla lähtee, koska saman porukan osuus koko pääomasta olisi vain 0,07%. Jos joku nyt siis haluaisi sijoittaa koko 49,96 miljoonaa, hän jäisi silti selkeään vähemmistöön päätöksenteossa.

Mikäli yhtiö saadaan pystyyn, on valta melkoisen pienellä porukalla ja oma alkuinvestointi voidaan kuitata parina palkkiona. Tämän jälkeen pääomalle voidaankin tehdä melkein mistä tahansa. Toivon mukaan tavoite on aito ja tarkoituksena on aloittaa tuottava elinkeinotoiminta. Mutta myös muut, ikävämmät, mahdollisuudet on otettava huomioon, erityisesti kun pohditaan valtion mukaantuloa. Perustajat kun kyllä saavat omansa moninkertaisina takaisin myös tilanteessa, jossa uusi tehdas ajettaisiin pikapuoliin alas "kannattamattomana".

Ei kommentteja: