maanantaina, maaliskuuta 10, 2008

Tide is turning

Eurooppa alkaa muuttua jälleen punaiseksi. Tällä kertaa suunta on etelästä pohjoiseen. Sosialistihallitus Espanjassa sai jatkokauden. Zapatero on kyennyt luomaan modernin ja edistyksellisen vasemmistolaisen agendan, joka vetoaa erityisesti nuorempiin äänestäjiin. Kokoomuksen sisarpuolue, oikeisto-opposition PP kävi katolisen kirkon tuella aggressiivisesti demarihallituksen kimppuun mm. syytöksillä Espanjan hajottamisesta. Tällä ei kuitenkaan ollut toivottua vaikutusta.

Eteenpäin mentiin myös Ranskassa. Vaalitappioiden tiellä tarponut PS voitti paikallisvaalit ääniosuuden noustessa yhdessä muiden vasemmistopuolueiden kanssa 47,5%:iin. PS on tällä tuloksella suurin puolue Ranskan suurimmissa kaupungeissa, mikäli vaalien toinen kierros ei tuo muutosta. Kuten Ruotsissa, myös Ranskassa pettymys hallitsevaan oikeistoon realisoitui nopeasti edellisten vaalien jälkeen.

Tästä on hyvä jatkaa. Punainen aalto ehtinee Välimereltä Pohjois-Itämerelle lokakuuhun mennessä. Ainakin kunnallisvaaliehdokkaita ilmoittautuu siihen malliin, että jotain erikoista on tapahtumassa.

2 kommenttia:

Pete kirjoitti...

Oikeastaan demarien uusi tuleminen lähti liikkeelle Euroopan ulkopuolelta, Australiasta.

Jaakko Vasankari kirjoitti...

Tiedä nyt, onko Zapateroa aihetta syyttä baskien (tai kataloonien sen tullen) seperatismista. Ehkä oikeisto meni siinä harhaan, että he näkivät petoja sielläkin, missä ei pitäisi nähdä. Kaipa Espanjassakin on tärkeämpää se kuka esittää kuin mitä esittää. Vai mitä? :)