keskiviikkona, lokakuuta 29, 2008

Valopilkkuja

Kuntavaalit, kuten todettua, olisivat voineet paremminkin mennä, mutta suurten kaupunkien demariromahduksen taustalla tapahtui myös hyviä asioita. Media on keskittynyt suurkaupunkeihin ja siksi ymmärrettävästi raportoi korostuneesti niistä ja niiden tapahtumista, mutta myös muualla on elämää. Muutama erityisen iloinen nuori yllättäjä nousee esiin siellä täällä.

Nuorten demarimiesten puutetta politiikan eturivistä on puolueessa surtu kauan. Mutta näyttää siltä, ettei tarvitse surra kauaa. Iisakki Kiemunki teki Hämeenlinnassa tuloksen, jollaista on 31-vuotiaalta demarimieheltä harvoin nähty, koko kaupungin ääniharava 1322 äänellä. Iisakki on terävä, konstailematon ja katu-uskottava, lähes pajamäkeläisen lavakarisman omaava kaveri, jolta on lupa odottaa suuria. Hämeessä 19-vuotias demarimies Miikka Lönnqvist teki oman kuntansa Hämeenkosken ennätyksen kaikkien aikojen nuorimpana valtuutettuna. Lahdessa läpi meni peräti kaksi nuorta miestä, Pekka Komu ja Eero Vainio. Kaikista kuullaan vielä.

Helsingissä nuorten läpimenon puutetta surtiin, mutta muutama nuori nainen teki varsin hyvän tuloksen ja jotka olisivat korkeamman yleiskannatuksen oloissa hätyytelleet valtuustoa. Varalle nousivat Mirka Oksa, Heta Välimäki ja Elina Aaltio, viimeksi mainittu nousi täydestä tuntemattomuudesta ensikertalaisena miltei viiteensataan ääneen. Vantaalla kolmenkympin kieppeillä liikkuvia demareita meni läpi useita, kärjessä lähes 1000lla äänellä Antti Lindtman. Tampereella huomionarvoisia tuloksia saavuttivat mm. Joonas Lepistö, joka uusi paikkansa komealla 753 äänen äänimäärällä. Varalle kipusivat nuoret naiset, Annikki Lensu ja Sanna Marin. Akaan kaupungissa kunnan kolmosena valtuustoon kiipesi viime eduskuntavaaleissa yli 1000 ääntä kerännyt 25-vuotias Sari Päivinen.


Varsinais-Suomen vaalipiirissä tulokset olivat Turkua lukuunottamatta varsin mukiinmeneviä. Raisiossa ampaisi valtuustoon komealla 110 äänen potilla Janne Laulumaa -niminen Metallin nuori mies, jolla on hyvät mahdollisuudet ay-komeetaksi myös valtakunnan taivaalle. Varsinais-Suomessa alle kolmekymppisiä demareita putkahteli valtuustoon useissa kunnissa useampia kappaleita. Piirissä on kaksi paikkakuntaa, joiden demariyhdistystä vetää alle 30-vuotias mies, Somero ja Mynämäki. Molemmissa menestyttiin hyvin, ja sekä Mynämäen Juuso Alatalo että Someron Antti Kotti ovat tuoreita valtuutettuja. Somerolla myös eräs tulevaisuuden toivo, Jonna Mäkelä, meni kirkkaasti valtuustoon yli sadalla äänellä. Tarvasjoelta kannattaa mainita kunnan ääniharava, paikallisten yrittäjänaisten puheenjohtaja Nina Suominen.

Satakunnan puolelta huomionarvoinen on Rauma. En hirveästi yllättyisi, jos 743 ääntä saalistanut Kristiina Salonen olisi 2011 jälkeen kansanedustaja. Kankaanpäässä tuli kokonaisuutena takkiin, mutta SDP:n seitsemästä valtuutetusta kuusi on alle 40-vuotiaita. Tulevaisuus siis on nuorissa käsissä. Pohjanmaalla vastaavankaltaiseen suoritukseen kyettiin Uudessakaarlepyyssä, jossa SDP:n viiden hengen ryhmässä vanhin edustaja on 35-vuotias. 252 ääntä pikkukaupungissa on kova suoritus, matkalla kansanedustajaksi FSDn puheenjohtaja Steven Frostdahl, 35.

Jyväskylässä SDP on vaalien jäljiltä suurin puolue. Olen erityisen iloinen Jenny Lindborgin läpimenosta. SDP:n ilmastotyöryhmässäkin vaikuttava Jenny teki hyvän kampanjan jo eduskuntavaaleissa, ja nyt SONKin Jyväskylän osastolla on oma edustajansa myös valtuustossa. Myös Viitasaari on näiden vaalien jälkeen punainen, listan kärjessä SDP:n 32-vuotias Pekka Puustinen, jonka mukana läpi menivät myös 24-vuotiaat JYYn puheenjohtaja Olli-Pekka Koljonen sekä Sonja Kekkonen.

Savoon siirryttäessä Kuopion valtuustoon valittiin eduskuntavaaleissa debytoinut Niko Korte, etelämpänä taas Savonlinnan voitokkaisiin demareihin lukeutuu Demarinuorten varapuheenjohtaja Teemu Hirvonen. Nimi muistiin, kuten myös Mikkelin 31-vuotiaan Satu Taavitsaisen, joka keräsi 469 ääntä, vain hieman edellään kansanedustaja Viitamies. Jos ja toivottavasti kun vain uraansa jatkavat, on helppo nähdä tulevaisuuden savolaisten sosialidemokraattisten kansanedustajien nousevan näistä henkilöistä.

Kauempana pohjoisessa mm. nopeasti kasvavan Haukiputaan uudesta valtuustosta löytyy muuan Henri Kylen. Oulussa tuli turpiin, mutta ei ole vaikea nähdä 1. varavaltuutetuksi jääneen Johannapiritta Huovisen nousevan nopeasti merkittäviin tehtäviin. Kemissä ja Rovaniemellä valittiin myös uusia tulevaisuuden tekijöitä sosialidemokraattisiin ryhmiin.

Lista on kaukana kattavasta ja otan mielelläni täydennyksiä vastaan! Kaiken kaikkiaan tarkempi kierros joka tapauksessa paljastaa, että monessa paikassa uudet kasvot ovat lunastaneet heihin ladattuja odotuksia. Hyvä niin. Tästä on hyvä jatkaa.

8 kommenttia:

Miia kirjoitti...

Nyt taisit unohtaa Turun kohdalta Piian, jonka läpimeno oli mielestäni loistava juttu.

JP kirjoitti...

On meillä hyvä ryhmä! :)

Kiitos Esa yhteenvedosta.

Rovaniemellä 18-30 vuotiaista valtuustoon pääsi kaksi. Lisäksi meitä nuoria on varalla peräti neljä. (Demariryhmän koko on siis 13+13)

Vesto kirjoitti...

Ei varsinainen yllätys, mutta Hämeenlinnassa meni läpi myös Ulla Appelroth.

Norppa, Noora kirjoitti...

Hienoa! Juuri näin!

Anonyymi kirjoitti...

Savonlinnassa meni läpi kolme alle 25-vuotiasta demaria. Aika hieno suoritus! Äänimäärät myös kovia, Teemu Hirvonen, 337 ääntä, 4. sija koko kaupungissa, Anna-Kristiina Mikkonen, 191, 12 ja Heli Laamanen, 148, 24.

Hirvonen ja Laamanen olivat ensikertalaisia. Savolaisen sosialidemokratian tulevaisuus näyttää hyvältä.

Jaana Leppäkorpi kirjoitti...

Kuulostaa hienolta! Vaikka meillä Espoossa tuli turpiin niin että tärisee vieläkin niin kyllä se tulevaisuuden uskoa antaa, kun olen vanhin naisvaltuutettu uudessa ryhmässämme.

Anonyymi kirjoitti...

Kova suoritus löytyy myös Ylöjärveltä. SDP:n ääniharavana, kolmanneksi eniten ääniä koko paikkakunnalla (261), hall. yo Jussi-Pekka Ahonen, 26 vuotta. Ei paha!

Anonyymi kirjoitti...

Esa, paljon onnea uuden tehtävän johdosta! :) Nesrin