maanantaina, joulukuuta 22, 2008

Porvari nukkui hyvin

Joulua kohti mennään taloustaantumauutisoinnin merkeissä. Jyrki Katainen katsoi vielä alkusyksystä, ettei mitään merkittävää tule tapahtumaan, mutta tuhansiin nousseet lomautukset ovat lopulta saaneet hänetkin heräämään pitkäksi venähtäneiltä päiväunilta ja puhumaan "talouden talvisodasta". Hyvää huomenta herra marsalkka ja tervetuloa vain riviin. Johan tässä odoteltiinkin.

Katainen vaatii kirjoituksessaan yhteistyötä ja yhteen hiileen puhaltamista. Hyvä. Tosin kun oppositio tätä yhteistyötä palkansaajajärjestöjen tukemana aiemmin tarjosi, kuitattiin nämä silloiset tarjoukset joko hiljaisuudella tai vaalikikkailuna. Ilmeisesti johdonmukaisuus tai rehellisyys eivät ole vaadittavia ominaisuuksia gallupeissa pärjäämiselle -ja jos eivät ole niin miksipä kokoomuscapo niitä sitten harjoittaisi. Sääli silti.

Hallituksen ansioksi on kuitenkin luettava se, että nyt ilmeisesti alkaa tapahtua. Pääministeri Vanhanen ilmoitti tänään hallituksen mieluummin lisäävän veroja kuin tekevän menoleikkauksia. Taantumaoloissa tätä on pidettävä hyvänä perusperiaatteena. Helsingin Sanomien uutisen mukaan eräs lisäysten kohde on, myös perustellusti, työllisyyskoulutus. Vieläkö joku muistaa miten porvarit hyökkäsivät koulutuksia vastaan eduskuntavaaleissa kutsuen niitä tempputyöllistämiseksi? Siperia näemmä opettaa.

Jos kohta pari porvaria jo heräilee, niin yksi ei vielä ole ymmärtänyt mistä on kyse. Jussi Järventauksen ulostulo liittyen palkkojen alentamiseen sopii hieman heikosti tilanteeseen jossa kotimaista kysyntää pitäisi pitää yllä alasajon sijasta. Veronnosto sentään useimmiten pysyy kotimaisessa kierrossa. Palkkaleikkaukset jäävät helposti pysyviksi tilanteessa, jossa yritysten johdolla on todellisesta tilanteesta aina parempi kuva kuin työntekijöillä ja intressi tuolloin liioitella vaikeuksia. Huono liikkeenjohto voitaisiin palkka-alen myötä maksattaa työntekijöillä. Samalla alkaisi kilpailuedun haku heikommalla palkkauksella, josta kärsisi koko kansantalous.

Lukemisen arvoista vielä ennen joulua:

3 kommenttia:

-rh kirjoitti...

Esa:
"... Hyvää huomenta herra marsalkka ja tervetuloa vain riviin. Johan tässä odoteltiinkin."
Lamaa?
sitä tappiomielialaa mantran lailla hokien ja kauhuskenaarioita maalatan, todella voidaan vauhdittaa kotimaan talouden negatiivista kehitystä - Katainen ja Vanhanen ovat vain käyttäytyneet vastuullisesti kun eivät mene tasollaan asioiden edelle.

Tv-uutisten katsominenkin on jo yhtä lama-lamasa.

Esa Suominen kirjoitti...

Maan puhuminen lamaan on yksi asia, aivan toinen asia on tosiasioiden rehellinen tunnustaminen tilanteessa jossa maailmantalous on menossa kuralle ja kunnollista elvytystä tarvitaan -mitä ei vielä ole nähty, mutta vaikuttaisi siltä että toivottavasti vielä nähdään. Vastuutonta on vakuutella, ettei "kriisi koske Suomea" kun ulkomailla puhutaan vakavasti koko nykymuotoisen talousjärjestelmän ajautumisesta umpikujaan.

-rh kirjoitti...

ESA:
.. Vastuutonta on vakuutella, ettei "kriisi koske Suomea"
Ei mun mielestä, kosta päinvastainen viesti vain psykologisesti vauhdittaa sisämarkkinoitten jäätymistä, ja esim. pankkijärjestelmän osalta ei ollut mitään rakenteellista ongelmaa.
Tästä huolimatta, kävihän tuo ilmi, että hallitus aloitti heti varotoimet ja valmistautumisen pahimpaan.