tiistaina, tammikuuta 20, 2009

Kannatusarvioita

Viimeisimmät YLEn uutisten julkaisemat gallupit puolueiden kannatuksesta jatkavat pääpiirteissään samaa suuntaa kuin mihin kunnallisvaalit jäivät. Kokoomus jyrää suosionsa huipulla, kun taas keskeisimmät kilpakumppanit SDP ja Keskusta tarpovat matalamman kannatuksen suossa. Muutokset ovat melkoisia, kun vertaa tilannetta parin vuoden takaiseen. Joka toki osaltaan lohduttaa siinä, että kaksi vuotta on pitkä aika ja suunta voi olla myös toinen.

Kuten kuntavaaleissa, myös nyt sosialidemokraattien pudotusta pehmentää Keskustan jääminen alle. Ongelmia se ei silti poista. Mielenkiintoista kuitenkin on, että sama ilmiö koski aiemmin Keskustaa, jonka peräkkäiset vaalitappiot jäivät sosialidemokraattien mittavampien romahdusten varjoon. Kuntavaaleista lähtien tämä asetelma on kääntynyt päälaelleen. Ilmiö näkyy myös pääministeriveikkauksessa. Punamullan paluuta ennustaa harva, mutta pieni enemmistö niistä jotka ennustavat, uskovat pääministerin nimen olevan tässä hallituksessa Jutta Urpilainen.

Pääministeri Vanhaselle mittaukset eivät siis kerro hyvää. Pääministerin viime päivien näkyvät ulostulot onkin hyvä lukea myös tätä taustaa vasten. Viimeisimmässä blogikirjoituksessaan Vanhanen jatkaa nykymuotoisen kapitalismin kritisointia eurooppalaisen korkean tason seminaarin innoittamana. Linjaukset ovat toki tervetulleita, mutta ovatko ne uskottavia? Viime eduskuntavaalien alla SDP koki tuntuvasti sen, miten hyvät ja usein peräänkuulutetutkin tavoitteet eivät kanavoidu kannatukseksi, jos ihmiset eivät luota niiden vilpittömyyteen. "Miksette ole aiemmin tehneet, kun olette vallassa olleet?" Hyvä kysymys Vanhasen osalta kuuluukin, onko hän muutoksessaan luotettava?

Jos Keskustan alamäki olikin päivän ykkösuutinen, niin kakkosuutiseksi nousee perussuomalaisten jatkuva nousu. Vasemmistoliiton putoaminen pikavauhtia nelospuolueesta kuudenneksi lienee veljille vasemmalla katkera pilleri nieltäväksi. Suomessa on ehdottomasti olemassa markkinarako perussuomalaisten kaltaiselle puolueelle ja kuten aiemminkin todettua, muutoksen jäädessä pysyväksi ilmiö vaikuttaa suomalaisen politiikan valtasuhteisiin merkittävästi. Perussuomalaisten hajanaisuus puheenjohtajansa taustalla todennäköisesti kuitenkin vähentää ilmiön todellista poliittista merkitystä erityisesti paikallistasolla. Mikäli perussuomalaiset joskus vedettäisiin valtiollista vastuuta kantamaan, voi liikkeen kannatus sulaa kuten edeltäjänsäkin. Onko tähän edes halua, on hyvä kysymys. Soini saattaa kuitenkin omalta osaltaan olla merkittävä tekijä pääministeriä vaihdettaessa.

On oletettavaa, että jatkuvasti kiihtyvä lomautus- ja irtisanomissuma tulee näkymään eri puolueiden kannatuksessa seuraavia eduskuntavaaleja lähestyttäessä. Eilen yt-neuvottelutiedon sai päivän aikana 10 000 suomalaista. Sosialidemokraattien analyysi talouden tilasta ja taantuman vakavuudesta on jopa värittymättömien silmälasien takaa ollut hallitusta edellä, jonka valtionvarainministeri, ensin haukuttuaan "miljardihuutokaupan", joutunee toteuttamaan lähes opposition vaatimusten tasoiset panostukset elvytykseen. Nähtäväksi jää, miten tämä reaalimaailman onnistuminen kanavoituu -vai kanavoituuko- pääoppositiopuolueen kannatukseksi keskipitkällä aikavälillä, ja toki vastaavasti näkyykö tilanteen alkuperäinen aliarviointi ja jatkuva perässäjuoksu Kokoomuksen kannatuksessa. Voisi kuvitella, ettei mustaa voi ikuisesti valkoiseksi selittää.

7 kommenttia:

-rh kirjoitti...

Natsi- ja kaappinatsipuolueet ovat olleet arvaamattomia, kuten historian saatossa tiedetään.
En tiedä, mitä noin raju räyhäoikeiston kannatuskasvu, ja vasemmiston vaisuuntuminen tarkoittaa.
Ainakin kai sitä ettei humaania järkilinjaa voi johtaa intellektuaalisella ja henkisellä tyhjiöllä.
Voisi kuvitella, ettei tyhjää voi ikuisesti täydeksi selittää.

Anonyymi kirjoitti...

" ..silmälasien takaa ollut hallitusta edellä, jonka valtionvarainministeri, ensin haukuttuaan "miljardihuutokaupan", joutunee toteuttamaan lähes opposition vaatimusten tasoiset panostukset elvytykseen."

Niin, minkähänlaista vahinkoa Kataisen olisikaan pitänyt lausunnoillaan aiheuttaa kansantaloudelle, mm. kulutuskysynnän ja investointien jäädyttämiseksi, ennen kuin oppositio olisi tyytyväinen?

Ei tosin opposition omaakaan pirujen maalailua seinille pitkin syksyä sovi unohtaa tässä yhteydessä.
Se on helppoa - varsinkin ilman vastuuta.

Esa Suominen kirjoitti...

Anonyymille tiedoksi juttu:

http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2009/01/21/elvytys-ei-ehdi-pelastaa-tyopaikkoja/20091610/12

Että se siitä pirujen maalailusta. Se on katos hieman eri asia kun ajoissa varautuminen.

Pasi Riepponen kirjoitti...

Vuodet 1995-2007 tuntuvat katkeroittaneen aika monia ja valitettavan usein kuulee puolueettomien suusta toteamuksen, että miksi äänestää SDP:tä, kun se puolueena ei käytännön tasolla poikkea muista suurista. Perussuomalaiset kahmivat tasaisesti kannatusta sekä Keskustalta että SDP:ltä.

Kuten todettiin protestipuolueiden tulevaisuutta on vaikea ennustaa ja Perussuomalaisten voittokulku voi jatkua ja kasvaa vielä korkeampiin kannatuslukemiin tai sitten puolueen kannatus voi kuihtua pois yhtä nopeasti kuin se syntyikin.

Kovin hyvää kuvaa ei toki anna se, että sosiaalisen oikeudenmukaisuuden puolesta taistelevan puolueen hallitustaipaleen aikana eriarvoisuus kasvoi (ja kasvaa yhä) räjähdysmäisesti ilman, että sille kyettiin tai haluttiin tehdä mitään.

Suomalaisen politiikan ongelmana taitaa olla (Vanhasen tuoreista kommenteista huolimatta) se, että talousliberalismi ja markkinauskovaisuus on hyväksytty lähes ilman vastalauseita välttämättöminä pakkoina ja se on heikentänyt valtion mahdollisuuksia ylipäätään korjata sosiaalisia ongelmia.

Anonyymi kirjoitti...

Olisitteko te hoitaneet paremmin?

Anonyymi kirjoitti...

En tiedä, mitä noin raju räyhäoikeiston kannatuskasvu, ja vasemmiston vaisuuntuminen tarkoittaa.

Luultavasti tämä johtuu siitä, että äärivasemmistolla (sellaisena kuin se tällä hetkellä on) ei kerta kaikkiaan ole mitään sellaista tarjottavaa, jota vihreät eivät jo tarjoaisi. Sama ongelma (joskin vähäisempänä) riivaa myös RKP:tä.

Toisaalta "räyhäoikeistolla" nähtävästi on jotain sellaista tarjottavaa, mitä kukaan muu ei tällä hetkellä tarjoa.

Asia ei ole kovin monimutkainen, ja sen ymmärtäminen on helpompaa, kun jättää natsittelut pois ja tuumaa kysymystä avoimin mielin.

-rh kirjoitti...

Esa:
"www.taloussanomat.fi/kansantalous/
Että se siitä pirujen maalailusta."


Onkohan tuosta ihan validia tietoakin? Nämä eri tutkijoiden mutut eivät ainakaan keskenään ole linjassa.