lauantaina, elokuuta 13, 2005

Miksi huippu-urheilua tuetaan?

Helsingin MM-kisat ja suomalaisten urheilijoiden ainakin toistaiseksi kehnohko menestyminen ovat jälleen nostaneet mieleeni kysymyksen huippu-urheilun tukemisesta. Kyse ei ole pikkurahoista, sillä huippu-urheilun suora tuki Suomessa on n. 10miljoonaa euroa vuodessa. Todellinen tuki on luonnollisesti huomattavasti suurempi. Koko liikuntabudjetista huippu-urheilun osuus on n. 10%. Tuki on ollut nousussa viime vuosina. Indeksoidusti tarkasteltuna liikunnan saama rahoitus on kuitenkin vähentynyt. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että liikunnan julkinen tuki suuntautuu yhä enenevästi muutamien huippujen etsintään ja valmentamiseen, käytännössä kuntoliikunnan tukemisen kustannuksella.

Yksi arvokisamitali maksaa veronmaksajille miljoonia euroja. Huippu-urheilu tarjoaa toki elämyksiä siinä, missä kulttuuritoimintakin, usein vielä laajemmille (ja vähemmän ostovoimaisille) ihmisjoukoille, eikä urheilijoiden kovan työn arvoa sovi väheksyä, mutta herää kuitenkin kysymys, tulisivatko valtion rahat paremmin käytetyiksi kansanterveyttä edistävässä liikuntatyössä, koululiikunnan kehittämisessä ja lähiliikuntapaikkojen rakentamisessa? Huippu-urheilua voitaisiin puolestaan rahoittaa sponsorisopimuksin, ovathan olympiakisatkin tänä päivänä kaupallistunutta viihdeteollisuutta, jossa tuloksiin pyritään liian usein epäeettisin ja arveluttavin keinoin.

Mikäli julkisen tuen lopettaminen johtaisi suomalaisen huippu-urheilun kärjen kapenemiseen, en jaksa pitää sitä merkittävänä ongelmana. Kansantalouden ja kansalaisten hyvinvoinnin kannalta olisi olympiamitaleita verrattomasti hyödyllisempää, jos meillä olisi entistäkin suurempi liikkumiseen tottunut ja siitä nauttiva kunnossa oleva kansa. Erityisen tärkeää tämä on nuorten kohdalla, joista moni, itseni mukaanlukien, sai suoraan sanoen luokattoman liikunnanopetuksen ja -ohjauksen vuoksi yläasteella ja lukiossa tarpeekseen liikunnan iloista ja suhtautuu silloisiin lajeihin kuten pesäpalloon ja suunnistukseen avoimen vihamielisesti. Resursseja tämän todellisuuden muuttamiseen tarvitaan heitto- ja pomppumitaleita enemmän.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Osut Esa naulan kantaan! Asia on juuri näin!