maanantaina, joulukuuta 12, 2005

Malka silmässä

Poliittisissa puolueissa ja yhteiskunnallisessa keskustelussa on oltu kauan huolestuneita politiikan henkilöitymisestä. Erityishuolta tästä ovat kantaneet vasemmistopuolueiden edustajat ja kannattajat, jotka usein katsovat itse edustavansa ja äänestävänsä pikemminkin liikkeitään ja aatteitaan. Tämän ohella "henkilökeskeisiä" porvareita usein paheksutaan. Kriisinhallintakeskustelun yhteydessä on kuitenkin voinut havaita, että tämä käsitys saattaa olla melkoisen hiekalle rakennettu, ja että erityisesti presidentinvaalien aikana perinteiset arvoasetelmat saattavat heittää kuperkeikan.

Sosialidemokraatit ovat perinteisesti kannattaneet presidentin valtaoikeuksien vähentämistä, kun taas oikeistopuolueilla on monarkisminsa perintönä ollut näkemys vahvasta kansakunnan johtajasta. Näin siis perinteisesti. Kuitenkin, kriisinhallintakeskustelua seuratessa, on myös SDP:n taholta esitetty korkean tason näkemyksiä presidentin keskeisestä asemasta ulkopolitiikan johtajana. Myös kansa on puhunut; Väli-Suomen sanomalehtien marras-joulukuun vaihteessa Suomen Gallupilla teettämän tutkimuksen mukaan peräti 64% kansalaisista kannattaa presidentin päätösvaltaa joukkoja koskevissa kysymyksissä. Innokkaimpia vahvan presidentin kannattajia eivät olekaan kokoomuslaiset vaan SDP:n ja Vasemmistoliiton kannattajat.

On vaikea nähdä, että puolueiden ja niiden kannattajien arvoasetelmissa olisi yhtäkkiä tapahtunut perustavanlaatuisia muutoksia. Vaikuttaakin siis siltä, että hieman liian monet, niin omassa puolueessani kuin muuallakin, eivät olekaan keskustelemassa instituutioiden välisistä suhteista, vaan muodostavat mielipiteensä sen perusteella, kuka kyseistä tehtävää hoitaa. Kokoomuslaisille Halonen on myrkkyä, jonka vuoksi heistä suurempi osa haluaa vähentää presidentin valtaoikeuksia, demarit ja vasemmistoliittolaiset sen sijaan pitävät häntä arvossa ja vastustavat moisia pyrkimyksiä. Poliittinen muisti on lyhyt, eikä itse asiasta puhuta, vaan mielipiteitä muodostetaan puolin ja toisin henkilöihin kohdistuvien ennakkoluulojen perusteella. Näin ei saisi olla, ei varsinkaan niiden kohdalla, jotka ovat perinteisesti asettuneet parlamentaarisen järjestelmän tueksi. Ei voi olla niin, että vallan keskittyminen on ongelma vain silloin, kun se keskittyy vääriin käsiin.

5 kommenttia:

Jukka kirjoitti...

Bravo, encore!

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä havainto. Jos itsellä on paljon valtaa, se ei häiritse. Malka silmässä - ilmiö toistuu tasaisesti myös muissa keskusteluissa. btw.

Anonyymi kirjoitti...

Hieno havainto, todella. Näinhän se on ja kuvastaa aikaamme, jossa joka elämänalueelta löytyy aina uusi limainen porras alaspäin.

Anonyymi kirjoitti...

Enpä olisi kovinkaan varma, että löytyyky vasemmistosta enää kovin paljon huolestuneisuutta politiikan henkilöitymisesta.

Ainakin se on jo nielty tosiseikkana (säätilaa on vaikea muuttaa) - ja vielä varmemmin sillä pelataan vähintään yhtä taitavasti kuin oikealla laidalla.

MikkoMy

Esa Suominen kirjoitti...

Odotan mielenkiinnolla myös tulevia eduskuntavaaleja ja ns. julkiisehdokkaiden asettamista. Minulla ei sinänsä ole mitään heitä vastaan, jokaisella on luonnollisesti oikeus osallistua täysillä poliittiseen elämään, eikä sitä, että on tehnyt uransa julkisuudessa ennen poliittista heräämistään, ole mitään pahaa. Aina silloin tällöin kuitenkin, varsinkin eurovaalien aikaan, listoille ilmestyy tunnettuja listantäytteitä, joilla on hyvin vähän, jos mitään, tekemistä kyseisen puolueen tai sen asettamien tavoitteiden kanssa. Äänestäjä on toki edelleen kuningas, mutta kuluttajansuojassa voisi olla silti parantamisen varaa.