torstaina, tammikuuta 19, 2006

Mallia kokoomuksesta

Tämän päivän Helsingin Sanomien kaupunkiosastolta löytyy uutinen Helsingin opetuslautakunnan puheenjohtajan vaihtumisesta. Kaupunginvaltuutettu Annukka Mickelsson (kok.) eroaa tämän tärkeän lautakunnan puheenjohtajan paikalta ulkomaille muuton vuoksi. Tilalle nousee 25-vuotias Kokoomusnuorten puheenjohtaja Tuomas Nurmela.

Nimitys on jälleen uusi esimerkki Kokoomuksen kyvystä nostaa nuoria eteenpäin pyrkiviä aktiivejaan vastuullisille ja merkittäville paikoille. SDP voisi -ja sen pitäisi- ottaa mallia. Liian usein myös Helsingissä vastuulliset asemat kasaantuvat jo kymmeniä vuosia mukana olleille ihmisille, nuorten kyvykkyydestä tai innokkuudesta huolimatta. Kokemuksen tuomaa osaamista ei luonnollisesti tule vähätellä, mutta nuorten toistuva sysääminen lautakuntien varapaikoille vaikeuttaa uuden poliitikko- ja luottamushenkilösukupolven kasvamista ja uhkaa puolueen kykyä asettaa myös tulevaisuudessa päteviä ihmisiä vastuullisille paikoille. Ongelma koskee nuoria laajemminkin heidän ollessaan väestöosuuteensa verrattuna reippaasti aliedustettuina kuntien päättävissä elimissä. Puolueilla on näitä paikkoja täyttävinä eliminä tästä suuri vastuu.

Itse olen oppinut tuntemaan Tuomas Nurmelan lähinnä hänen erittäin oikeistoliberaaleista mielipiteistään sekä politiikantekotavasta, joka tähtää lähinnä julkisuuden maksimointiin. Niin eri linjoilla kuin monesti olemme olleetkin, on minun silti helppo olla iloinen hänen puolestaan komeasta nimityksestä. Opetuslautakunnan puheenjohtajana Nurmela kykenee näyttämään onko hän muutakin kuin suuria puheita. Kasvun, oppimisen ja vaikuttamisen paikka, jossa kansalaisten kuuntelemisella on suuri rooli ja vastuuta joutuu kantamaan. Seuraan kollegaa mielenkiinnolla ja toivon menestystä. Onnittelut!

4 kommenttia:

Tuomo Järvelä kirjoitti...

Hyvä Esa! Tämäntyyppisiä linjoja olen kaipaillut jo pitkään puheenjohtajiltamme.

Kun Suvi-Anne Siimes piti tiedotustilaisuuden kampanjan aloittamisesta Halosen puolesta, vasemmalla puolen istui Saramon Jussi. Tämä kertoo omaa kieltänsä poliittisesta kulttuurista siellä..

SDP:n sisällä muutokset tapahtuvat tällä haavaa aivan liian hitaasti. Tilanne alkaa tragikoomisesti muistuttaa tasa-arvoasetelmaa, jossa nuorten ehdokkaan tulee olla lähes täydellinen, jotta noustaan puolueessa eteenpäin konkretiana. Ajatuksella "asiantuntemuksella eteenpäin". Veljeni, historoitsija, kerran irvaili, että tasa-arvo toimii sitten, kun saamme epäpäteviä naisia maamme johtoon;) Ja tätä älköön ymmärrettäkö sitten väärin..

Kokemuksessa on puolensa, mutta pitkällä aikavälillä valta myös sokeuttaa. Ei osata ymmärtää, että on myös aika luopua - kaikelle on aikansa. Aate, linja, yhteisön hyvinvointi ja niiden uusiutuminen ovat ensisijaisia. Tämä tulisi puolueessa ymmärtää -- yhteisöllisyys ensin. (vaikka en kannattanutkaan niitä listavaaleja)

Toki vanha viisaus "valta otetaan, sitä ei anneta" on yhä todellisuutta. Mutta nykyisenkaltaisessa tilanteessa voisi toivoa vähän vetoapuakin. Muutakin kuin mandaattipaikkoja ihmisille koneistossa.. edustuksellisessa demokratiassa ei eletä virastossa.

Anonyymi kirjoitti...

Aika paljon sivuntäytettä syntyi, vaikka taisit vain tahtoa sanoa miten paljon harmittaa kun Sinua ei vielä ymmärretty nimittää...

Esa Suominen kirjoitti...

Nythän siellä ollaan asian ytimessä. Kiitos anonyymi tästä originellista väläyksestä.

Tuomas N. kirjoitti...

Kiitos Esa terveisistä.

Mielestäni poliittiset nuoriso- ja opiskelijajärjestöt ovat Suomessa turhan paljon puolueidensa nuoriso-osastoja. Kokoomusnuorten viiteryhmässä pyrkimyksenämme on ollut herättää nuoria heräämään siihen tosi asiaan, että poliitikot voivat vaikuttaa. Joskus tulee olla myös raflaava ja ylilyöntejä tapahtuu.

On ollut hienoa huomata esimerkiksi se kuinka hyvin kokoomusnuorten 2004 esiin nostama äänestysikärajan laskeminen on ottanut tuulta allensa...Siinä yksi esimerkki aiheesta, jonka kanssa olemme tehneet "perinteisempää" vaikuttamista kabineteissä.