perjantaina, heinäkuuta 07, 2006

Polttaa kesäkatu kuuma...

Hellesäilläkään allekirjoittaneeseen iskee vain harvoin kaipuu siihen "oikeaan aitoon kesään" maaseudun rauhaan. Mökkireissu tai pari kesässä riittää aivan mainiosti ja ajoittain, mikäli mahdollista, on mukava ajella maaseudulla ilman erityistä päämäärää poiketen sinne tänne jäätelön ostoon. Muuten kuulun niihin ihmisiin, jotka nauttivat kesästä nimenomaan kaupungissa.

Nykyisessä asuinpaikassani on kuitenkin Suomen parhaaseen kesäkaupunkiin ja henkiseen kotiini Turkuun verrattuna yksi huomattava heikkous ja se on mukavien rantaterassien puute. Turussa asia on ratkaistu upeasti ottamalla Aurajoen ranta yhteiseen käyttöön ravintolalaivojen muodossa. Terasseja löytyy, hienolla jokimaisemalla varustettuna kaikki, jokaiseen makuun. Viihdyt kaupunkikesässä sitten lippalakissa ja verryttelyhousuissa tai vaihtoehtoisesti bodypaidassa, löydät itsellesi mukavan paikan. Lämpiminä kesäiltoina eivät Auran rannat jää kakkoseksi eurooppalaisille kävelykeskustoille.

Helsingissä on kaupunkialueella upeaa rantaviivaa vaikka muille jakaa, miksi sitä ei siis hyödynnetä? Eiran rannoilla risteilee vanhaa rautatietä ja autot makaavat kauniin maiseman edessä. Kaisaniemen puiston ranta on vesakkoa, vaikka toisella puolella piirtyvät Siltasaaren kauniit rakennukset. Töölönlahden katastrofaalisesta tilasta ei tarvitse edes puhua. Missä ovat viihtyisät ravintolat, terassit ja klubit? Terasseja kyllä riittää, mutta ne sijaitsevat siellä täällä katujen varsilla, parhailla paikoilla nautitaan lähinnä pussioluista. Aikanaan kun keskustatunneli toivon mukaan rakennetaan, voidaan ehkä mm. Kruunuhaan itäranta muuttaa ravintola-alueeksi. Upeita maisemia merelle ja Katajanokalle, lähellä Helsingin vanhaa keskustaa. Sitä odotellessa naatitaan Uutelan kallioilla.

Kuva Aurajoen rannasta Turun keskustasta

Ei kommentteja: