torstaina, elokuuta 24, 2006

Hutikuti

Lukeminen kannattaa aina, niin myös asioihin perehtyminen. Budjetin osalta on jo ehditty lausua monenlaista, mutta eräs kukkanen löytyy -yllätys yllätys- kansallisen kykypuolueen arvovaltaisista riveistä.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, entinen opintotuesta vastaava ministeri Suvi Linden linjaa puolueensa sivuilta löytyvässä tiedotteessaan seuraavasti:

Lindén haluaa nostaa opintotuen kokonaistason 750 euroon kuukaudessa. Tämän tasoinen tuki mahdollistaa toimeentulon ja päätoimisen opiskelun. Sen lisäksi opiskelijalla on edelleen mahdollisuus hankkia muita tuloja.

Suvi Lindenille tiedoksi. Opintotuen kokonaistaso tällä hetkellä on itsenäisesti asuville, 18 vuotta täyttäneille korkea-asteen opiskelijoille 760,61 euroa kuussa. Tämän lisäksi opiskelijalla on oikeus yli 9000 euron työtuloihin vuositasolla mikäli hän nostaa opintotukea 9 kuukautta vuodessa.

Mistä tämä kertoo? On olemassa kaksi vaihtoehtoa. Joko Linden pitää tuen nykytasoa vähintäänkin riittävänä ja haluaa jopa laskea sitä korkeakouluopiskelijoiden osalta, tai sitten hänellä ei ole minkäänlaista käsitystä kyseisen etuuden nykytilanteesta. En suoraan sanoen osaa sanoa kumpi on minusta huolestuttavampaa. Oheinen on kuitenkin jälleen tyylipuhdas näyte nykykokoomuslaisesta politiikasta. Mielikuvapeliä ilman minkäänlaista käsitystä sisällöistä.

5 kommenttia:

Koobra kirjoitti...

Hahhah, ei pitäisi olla vahingoniloinen mutta hauska kömmähdys entiseltä opintotukiministeriltä... Erityisesti pidin kommentissasi tästä oleellisesta mutta yleensä mainitsematta jätettävästä tarkennuksesta "itsenäisesti asuville, 18 vuotta täyttäneille korkea-asteen opiskelijoille"

Arto J. Virtanen kirjoitti...

Luettuani Ericin mainion arvion Reinfeldtin mokista Ruotsissa en voi muuta kuin toivoa, että copy-cat -meininki jatkuu;)

Esa Suominen kirjoitti...

Välitän pyynnöstä oheisen kommentin kirjoitukseen:

Parahin Esa !
Kokoomus rakensi oman vaihtoehtonsa opintoten kehittämiseksi johdollani 2002 syksyllä. Saimme opiskelijoilta myönteistä palautusta mallillemme. Lähdemme siitä, että tuki on kolmena ensimmäisenä vuonna hyvin opintoraha painoitteinen.
Rahan suuruus olisi 350 euroa eli 91 euroa enemmän kuin nyt. Lainan osuus olisi pienempi, tuen suuruus olisi 750 euroa. Olen aivan vakuuttunut, että opiskelijat mieluimmin ottavat meidän ehdottamamme 750 euroa kuin nykyisin 760 euroa, joka pitää sisällään opintorahaa 259 euroa. Viimeiset 25 kuukautta opintorahan osuus vähenisi. Tulemme näille viimeisille kuukausille esittäämään
15 % korotusta opintorahan tasoon. Lainavähennysmallimme on kannustavampi kuin nykyinen.
Ehkäpä tiedotteessa olisi pitänyt enemmän sisältöä ei lukuja, mutta toivoisin, että ennenkuin ilkutaan tutustutaan asiaan paremmin.
Ystävällisin terveisin
Suvi Lindén

Esa Suominen kirjoitti...

Ja oma vastaukseni edelliseen:
Kokoomuksen opintotukimalli on sinänsä kunnioitettava avaus, mutta mielestäni keskeisempää olisi huolehtia tuen asianmukaisesta tasosta opintojen läpi. En ole samaa mieltä Lindenin kanssa siitä, että 750 euroa on 760 euroa parempi, vaikka sen maksu painotettaisiin nykyjärjestelmästä poikkeavalla tavalla.

Kaikki eivät kykene suoriutumaan opinnoistaan minimiajassa. Mikäli opintojensa ja elämänsä kanssa vaikeuksissa olevat kohtaavat opintojensa keski/loppuvaiheilla korostuneen lainampainotteisen opintotukimallin, ei tällä välttämättä ole kovinkaan positiivisia vaikutuksia.

Lähtökohtaisesti pitäisin parempana mallina järjestelyä jossa kaikki itsenäisesti asuvat opiskelijat ovat samanarvoisessa asemassa opintotukensa suhteen, on opintorahapainotteinen ja joka on sidottu tasokorotuksen läpikäytyään indeksiin. Asumiskustannusten kasvua tulee padota ennen kaikkea asuntotarjontaa lisäämällä, ei niinkään vuokriin valuvilla tuen korotuksilla. Tähän on matkaa, mutta sen eteen on tehtävä työtä. Jakovaraa kun kuulemma on.

Riihen lopputulos on opiskelijoille luonnollisesti pettymys. Tosin voitaneen todeta, etteivät monet kokoomuslaiset tahot tehneet viime aikoina juuri mitään opintorahatavoitteen puolesta, koska he keskittyivät tulorajojen korottamiseen. Voi olla, että opintoraharintaman murtuminen viime metreillä johti tähän tulokseen.

Mustakallio Pete kirjoitti...

Tässä toinen hilpeä kannanotto Kokkarien suunnalta. Opiskelijaliitto Tuhatkunta paheksuu opintotuen _leikkauksia_.

http://www.verkkouutiset.fi/juttu.php?id=95793

Mitään etuuksien tasoa ei olla alentamassa. Valtioneuvosto lienee arvioinut että opintotuen saajia tulee ensi vuonna olemaan tämän vuotista vähemmän, jolloin tietysti tarvitaan myös vähemmän määrärahoja. Nyt kokkariopiskelijat julistavat tämän opintotukirahojen leikkaukseksi! Voi hyvä Sylvi...