torstaina, marraskuuta 30, 2006

Darfur

Darfurissa, Sudanissa on tällä hetkellä menossa tämän hetken suurin humanitäärinen katastrofi, johon alettiin kiinnittää huomiota kovin myöhään. Vuonna 2003 alkaneessa konfliktissa on arvioiden mukaan saanut surmansa yli 200 000 ihmistä. Kodeistaan on paennut lähes 2,5 miljoonaa ihmistä. Heistä valtaosa on maan sisäisiä pakolaisia, mutta myös Sudanin rutiköyhiin naapurimaihin Tsadiin ja Keski-Afrikan tasavaltaan paenneiden määrä lasketaan sadoissa tuhansissa.

Darfurin tilanteen tekee erityisen vaikeaksi sen sekoittuminen lukuisiin muihin alueen konflikteihin sekä -kuten aina- köyhyyteen ja luonnonvarojen epätasaiseen jakautumiseen. Konflikti käynnistyi maakunnan kapinallisten aloitettua aseellisen vastarinnan hallitusta vastaan -syynä alueen köyhät olosuhteet. Se on kuitenkin osa huomattavasti suurempaa kehityskulkua ja pitkää vihanpitoa.

Sudanissa on kauan käyty sisällissotaa pohjoisen arabiväestön ja etelän kristittyjen välillä. Darfurin konflikti on osa tätä kokonaisuutta. Lisäksi konfliktilla on merkitystä muiden alueen maiden sisäpolitiikalle. Tämä on ollut nähtävissä erityisesti Tsadissa, jossa kapinallisjoukot ovat ajoittain kyenneet ottamaan haltuunsa kokonaisia kaupunkeja maan itäosissa. Konflikti vaikuttaakin leviävän alueelliseksi sodaksi, jossa useilla pienemmillä sisäisillä sodilla on keskinäisiä yhteyksiä. Kärsijöinä kaikkialla ovat ennen muuta siviilit.

Sudanin hallitus on toistuvasti kieltäytynyt päästämästä YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman mukaisia kansainvälisiä joukkoja maahan. Maassa toimii tällä hetkellä Afrikan unionin rauhanturvaajia, mutta ne eivät lähinnä resurssipulansa vuoksi ole kyenneet rauhoittamaan tilannetta. Tämän vuoksi operaation siirtämistä YK:n alaisuuteen on pidetty tärkeänä.

EU:n rooli konfliktin ratkaisussa on erittäin keskeinen. Nykyistä rauhanturvaoperaatiota olisi kyettävä vahvistamaan ja painostamaan Sudanin hallitusta hyväksymään YK:n päätöslauselman mukaisten joukkojen pääsy maahan. Tällä hetkellä kuitenkin näyttää, että myös maan sisällä liian moni hyötyy konfiktin jatkumisesta ja ihmisten hädästä.

Kuvassa Sudanin vaakuna

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hej. Tulin juuri vaihtarivuodeltani intiasta, ja -kiitos intian suljetun median - minulla ei ollut aavistustakaan, mikä on Darfur tai mitä sielä on tapahtunut. Nyt kuitenkin olen imenyt itseeni tämän briefisi. Kiitos sen, en olekaan enää ihan niin ulkona. Hyvää päivänjatkoa ja anna toki tulla lisää tällaisia juttuja..
Kiitos.
Tuittu

Esa Suominen kirjoitti...

Olipa kiva kommentti. Tuli oikein hyvä mieli, kiitos. Tosi mukava kuulla, että näistä voi olla jollekulle jopa hyötyä. Mukavaa päivää ja kevättä myös sulle!