keskiviikkona, toukokuuta 23, 2007

4+1 viisasta

Jan Vapaavuori yllättää iloisesti. Asuntoministeriltä olikin edellisten näyttöjen perusteella lupa odottaa tehokasta toimintaa ja nyt hän tarttuu tärkeään asiaan, asunnottomuuteen. Vapaavuoren aloitteesta kootaan "neljän viisaan" ryhmä laatimaan esityksiä tilanteen ratkaisemiseksi ja aiheen nostamiseksi poliittiselle agendalle.

Suomessa on ARAn tietojen mukaan kaikkiaan noin 7400 yksinäistä asunnotonta ja noin 300 vailla asuntoa olevaa perhettä. Vaikka asuntoa vailla olevien määrä on vähentynyt, on kehitys viime vuosina hidastunut. Samalla voitaneen todeta, että yksikin asunnoton Suomen kaltaisessa maassa on liikaa. Tämän ryhmän ongelmat olisivat ratkaistavissa. Poliittista tahtoa on kuitenkin puuttunut.

Paitsi, että ryhmän perustaminen itsessään on hieno asia, erityismaininnan ansaitsee kokoonpano, jossa on etsitty asiantuntemusta ja aloitteellisuutta, eikä katsottu jäsenkirjoja. Ex-kansanedustajaa, asunnottomien ja "rantojen miesten" armotonta puolestapuhujaa Ilkka Taipaletta, Paavo Voutilaista, Eero Huovista ja Y-säätiön Hannu Puttosta ei tunneta uskollisuudestaan ja omistautumisestaan kansalliselle kokoomuspuolueelle.

Kaiken kaikkiaan tervetullut operaatio, joka ainakin käynnistyy ennakkoluulottomasti. Toivon mukaan ryhmän työ johtaa myös päätöksiin. Rahasta homma ei ole kiinni.

Kuvassa Ilkka Taipaleen teos "Miessonaatteja sorron yöstä"

2 kommenttia:

Johannes Erra kirjoitti...

Vapaavuoren kanssa on välillä hyvin vaikea olla samaa mieltä sen enempää johtopäätöksistä kuin perusteluistakaan, mutta ainakin hän on toimiltaan ennakkoluuloton ja monipuoliseen ja avoimeen keskusteluun kannustava. Vaikka porvarihallitus kokonaisuutena jo nyt on osoittanut täydellisen kykenemättömyytensä minkäänlaisen pitkäjänteisen politiikan harjoittamiseen, Vapaavuoren touhuja on aihetta tarkastella ennakkoluulotta ja hätiköimättä.

norppa kirjoitti...

Ehdottomasti samaaa mieltä. Ongelma on ratkaistavissa, kyse on todellakin tahdosta ja siihen tarttumisesta. On selvää että jokaiselle yksilölle räätäilyöityä onnistunutta ratkaisua saattaa olla mahdoton löytää mutta useimmille on mahdollista löytää koti, niin kuin ihmisarvoiseen elämään suomessa kuuluu. Pisteet ryhmäläisten valinnastsa.