Entisen Jugoslavian mailla on monella tapaa murheellinen lähihistoria. Sotia, kansanmurhia, väestökatoa paitsi väkivallan, myös laajamittaisen nuorten ja lahjakkaiden maastamuuton myötä, taloudellista kurjuutta, korruptiota ja ihmiskauppaa. Viime viikonloppuna myös suomalaiset saivat Helsingin stadionilla katsella serbifanien banderolleja, joissa ylistettiin serbialaista Kosovoa ja karkuteillä olevaa sotarikollista Ratko Mladicia.
Poikkeuksena oheisesta säännöstä on kuitenkin aina muistettava mainita Slovenia. Jo Jugoslavian aikana silloinen osavaltio erottui taloudellisesti ylöspäin muusta maasta. Hieman yli 2 miljoonan asukkaan Slovenia vastasi alle kymmeneksen väestöosuudellaan jopa kolmanneksesta Jugoslavian viennistä. Slovenia on ainoa uudesta kymmenestä jäsenmaasta, joka otti käyttöön euron tämän vuoden alusta. Eräissä talousmittauksissa se on jo nyt ohittanut elintasossaan Portugalin ja 15 vuotta itsenäistymisensä jälkeen sen asukaskohtaiset BKT-lukemat ovat jo 84% EU:n keskiarvosta.
Poliittisesti Sloveniassa eletään mielenkiintoisia aikoja. Sloveniaa hallinnut, monista entisistä jugoslaavikommunisteista, kansallismielisistä ja muista jo aiemmin valtaapitäneistä koostunut liberaalidemokraattinen LDS putosi vallasta vuonna 2004. Vallan peri keskustaoikeistolainen koalitio, jonka haastaa suosiossa maan selkeästi suurimmaksi noussut oppositiossa oleva sosialidemokraattinen puolue. Vielä vaaleissa n. 10%:n kannatusta nauttineet demarit ovat nousseet joissain mittauksissa jopa 30%:n kannatukseen. Osuutensa tässä on Slovenian selkeästi suosituimmalla poliitikolla, sosialidemokraattien puheenjohtaja, MEP Borut Pahorilla.
Pahorilla ja hänen puolueellaan onkin edessään mielenkiintoinen ongelma. Maassa käydään presidentinvaalit tänä syksynä. Istuva presidentti Janez Drnovsek, jonka filosofis-eettisestä herätyksestä, suuresta kansansuosiosta ja rauhanaatteesta mm. HS uutisoi jokin aika sitten, ei pyri jatkokaudelle. Hallituskoalitio on ilmoittanut ehdolle oman ehdokkaansa, joka tullaan valitsemaan, ellei Pahor haasta häntä. Samaan aikaan sosialidemokraattinen puolue toivoisi Pahorin jättävän vähämerkityksiset presidentinvaalit väliin, sillä ilman häntä puolueen olisi vaikea menestyä tulevissa parlamenttivaaleissa, joissa jaetaan todellinen valta. Tilanne muistuttaa hyvin paljon Viron sosialidemokraattien tilannetta ennen Toomas Hendrik Ilveksen ilmoittautumista vaaleihin.
Sloveniassa valmistaudutaan vaalien ohella myös EU-puheenjohtajuuteen. Vuoden 2008 alusta alkava pj-kauden aikana Slovenia pyrkinee edistämään erityisesti Länsi-Balkanin integraatiopyrkimyksiä. Toinen Slovenian näkökulmasta oleellinen havainto on EU:n ulkopoliittisen yhtenäisyyden ja uskottavuuden vahvistaminen. Balkanilta maailmaa tarkastelevat sloveenit tietävät alueella vallitsevan käsityksen siitä, että tiukan paikan tullen ainoa, keneltä voi odottaa todellisia toimia on USA.
Kuvassa slovenialainen euro
tiistaina, kesäkuuta 05, 2007
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti