perjantaina, heinäkuuta 06, 2007

Absolute freeride

Uutispäivä Demari nostaa tänään esille tärkeän kysymyksen, kysymyksen yksityislääkärien harjoittamasta verosuunnittelusta, oikeammin sanottuna veronkierrosta. Käytäntö saattaa koskea jopa kolmannesta yksityisellä sektorilla työskentelevistä lääkäreistä. Verosuunnittelu ei ole suoranaisesti laitonta, mutta moraalitonta se mitä ilmeisimmin on.

Veronkierto on vain yksi yksityislääkärijärjestelmän aiheuttamista ongelmista. Lääkärit, jotka työskentelevät sekä julkisella että yksityisellä sektorilla, ajautuvat helposti intressiristiriitaan. Hoitaako julkisella vai pyrkiäkö ohjaamaan potilaita yksityiselle sektorille, joka on tuottoisaa lääkärille -ja kallista julkiselle sektorille. Huomioitavaa on myös se, että mm. OECD arvostelee Suomea epätasa-arvoisesta ja hyvätuloisia suosivasta terveydenhuollosta, syynä lähinnä julkinen rahoitus yksityiselle terveydenhuoltojärjestelmälle.

Kuten Lääkäriliitto hanakasti mainitsee, verosuunnittelua eivät harrasta vain lääkärit -ja ettei sille ole suoranaisia juridisia esteitä. Tämä on varmasti totta, muttei tee kyseisestä toiminnasta yhtään sen enempää hyväksyttävää. Lääkärien kyseessä ollessa tilanne on monella tapaa erityisen masentava. Parantamaan koulutettuja käsiä käytetään muiden paljon vähemmän ansaitsevien noudattamia sääntöjä pilkkana pitäen rahan kahmimiseen -ja pestään niitä vastuusta argumenteilla, jotka muistuttavat lasten tappelua hiekkalaatikolla, "toi aloitti, miks mä en saa kun naapurin Ernokin saa?!?".

Veronkierto on väärin ja tuomittavaa. Yhteiskunnan rahoittaman, kalliin koulutuksen läpikäyneiltä henkilöiltä voisi odottaa jonkinlaista moraalia ja yhteisvastuun tunnetta, mutta tämä on ilmeisesti liikaa vaadittu. Tämän vuoksi lainsäädäntö tulee mahdollisimman nopeasti saattaa tilaan, jossa moinen vapaamatkustus ja siivellä eläminen estetään. Nykyisestä menettelystä ei kärsi vain julkinen talous, vaan se kärjistää jo nykyisellään liian pitkälle ajautunutta kehitystä, jossa tietty, usein jo valmiiksi hyvätuloinen ja etuoikeutettu rälssi katsoo olevansa oikeutettu kaikkiin etuihin ilman minkäänlaista vastuuta tai velvollisuudentuntoa mistään tai kenestäkään.

2 kommenttia:

Petja Jäppinen kirjoitti...

Verosuunnittelu tehdään tarpeettomaksi, jos poistetaan erilaiset verot eri tuloista, vaan kaikki, laitetaan samalle veroprosentille, joka on verokortissa, tuli se tulo mistä hyvänsä.

Samalla muutetaan verotusta niin, ettei kunnallis- ja valtionverotus yhteensä ylitä 33,32%.

Vaikka veroprosentti laskee palkkatulojen osalta, niin muitten perintö-, myyntivoittojen ja muitten vastaava nousu tasaisi sitä.

Esa Suominen kirjoitti...

Periaatteessa näin, tavoitteena pitkällä tähtäimellä tulisikin olla yksi yhtenäinen progressiivinen tulovero. Nykyinen tilanne on oikeudenmukaisuusnäkökulmasta kestämätön, jossa passiivisesta omistamisesta maksetaan vain kevyet verot ja ahkerasta työnteosta rokotetaan toden teolla. Tämä vaatisi kuitenkin melkoista kansainvälistä yhteistyötä ja yhteisvastuuta, jotta järjestelmä saataisiin toimimaan eikä vapaamatkustusta ilmenisi.