maanantaina, heinäkuuta 30, 2007

Pallollinen iloa

Irakin joukkue voitti eilen päättyneen jalkapallon Aasian cupin. Loppuottelussa kaatui ennakkosuosikki Saudi-Arabia. Silloin tällöin urheilusta tulee hyvä mieli. Eilen oli sellainen hetki. Sodan ja terrorin repimä maa sai hetken tuntea voiton juhlaa ja ylpeyttä saavutuksistaan.

Keskeisintä, ja hienointa, on se, että erityisen yhtenäisenä pelannut joukkue koostuu useista kansanryhmistä, niin shiioista kuin sunneistakin. Mukana on myös kurditaustaisia pelaajia. Kenties jalkapallo kykeneekin omalta osaltaan siihen, mihin poliitikot eivät ole kyenneet, yhdistämään Irakin kansanryhmiä ja lähentämään niitä toisiinsa.

Franklin Foerin oivallinen kirja, Jalkapallon maailmanselitys, kannattaa lukea. Se valottaa hauskasti ja mielenkiintoisesti globalisaatiokehitystä ja monenlaista historiaa jalkapallon näkökulmasta. Futis selittää Foerin mukaan niin gangsterien paratiisin Serbiassa kuin uskonnollisten yhteisöjen syntyä ja identiteetin rakennusta Skotlannissa. Ehkä se näinä päivinä tuo rauhan lähemmäksi Bagdadissa.

Kuvia juhlista mm. täällä.

Ei kommentteja: