keskiviikkona, elokuuta 15, 2007

Ei nimi miestä pahenna

Mediaa on täyttänyt viime päivinä verrattain absurdi keskustelunaihe, nimittäin keskustelu SDP:n nimestä. MEP Lasse Lehtisen stimuloima, ja ilmeisesti noin kolmen ihmisen kannattama nimenmuutos sosialidemokraattisesta demokraattiseksi puolueeksi poiki Iltalehden kyselyn aiheesta sekä kommentteja eri puolilta puoluetta. Uutisviikko on ilmeisesti ollut satumaisen köyhä, tai sitten politiikan toimittajat todella laiskoja ottamaan selvää ja kirjoittamaan mistään järkevästä.

SDP:n johtohahmoja on arvosteltu ein huutamisesta ja omien avausten puutteesta. Ilmeisesti tämän kritiikin säikäyttämänä nyt nimikeskustelu on otettu sellaiseksi kysymykseksi, johon halutaan suhtautua "ilahtuen" ja "avoimin mielin" eikä olla "poikkiteloin". Murheellista. Joustavuuden ja avoimuuden voisi halutessaan osoittaa jossain muussa kysymyksessä kuin täysin älyttömässä ja sisältöä vailla olevassa höpinässä siitä, tulisiko puolueen osoittaa uudistumista vaihtamalla nimeä. Viimeaikaiset ulostulot antavat kuvan lähinnä epätoivoisen surkeasta porukasta, joka etsii itseluottamusta ja hyväksyntää keinolla millä tahansa.

Kuten monessa suunnassa jo todettua, nimi kuvaa aatetta ja arvomaailmaa. Mikäli näissä tapahtuu olennaisia muutoksia, on syytä keskustella myös nimen muuttamisesta. Kun politiikka on tulevaisuudessa suhteessa entistä enemmän arvo- kuin luokkapolitiikkaa, on sosialidemokraattinen puolue erittäin toimiva määre. Tietysti, jos puolue siirtyy pois sosialidemokraattisten arvojen ja tavoitteiden kannattamisesta ja ajamisesta, sen on syytä vaihtaa nimeä. Minulle ei siinä vaiheessa tosin olisi mitään väliä mikä sen nimeksi tuossa tilanteessa tulisi, koska en siihen silloin enää kuuluisi.

Allekirjoittanut on aikanaan liittynyt SDP:hen, jonka on arvioinut olevan nimensä mukaisesti maltillinen, reformistinen vasemmistopuolue. Kaikesta en ole samaa mieltä, enkä tule olemaan, mutta suurimmasta osasta kuitenkin, puhumattakaan periaatteista ja "historiallisesta linjasta". Sellaisessa aion myös jäsenenä pysyä. Mikäli ulkoisiin tunnuksiin uudistuksia halutaan, ehdottaisin itse nimeä Sosialidemokraatit ja uutta logoa, jossa hankkiudutaan eroon nykyisestä luonnollisen näköisestä ruususta ja säilytetään se korkeintaan jonkinlaisena abstraktimpana versiona.

Kuvassa Eestin Maltillisten logo. Nykyään puolue tottelee nimeä SDE.

5 kommenttia:

Petja Jäppinen kirjoitti...

Kun mietin viime vaalikampanjan aikana kuulemiani mielipiteitä ja mm. puhelua joka sai minut jättämään puoluetyön, voisi puolue ottaa nimeksi Kansallissosialistinen Puolue.

Esa Suominen kirjoitti...

Olen luonnollisesti pahoillani ja ärtynyt siitä, että tuollaista tapahtuu. Toisaalta lienee turhaa ja väärin leimata koko porukkaa sen vuoksi, että joku yksittäinen idiootti käyttäytyy huonosti jonkin oman ongelmansa vuoksi.

Junakohtaus kirjoitti...

Ehdotan nimeä "Tönkkösuolatut".

Nimittäin teilä on Esa ihan muita ongelmia kuin puolueen nimi.

Esa Suominen kirjoitti...

Näin on. Pitäisi saada tekemisen meininkiä ja hyvää ajattelua aikaiseksi. Kyllä sellainen menisi "kaupaksi" ihan nimestä riippumatta.

ProgeClub kirjoitti...

Petja Jäppinen said...
" ...puhelua joka sai minut jättämään puoluetyön, voisi puolue ottaa nimeksi Kansallissosialistinen Puolue."

Esa Suominen said...
"Olen luonnollisesti pahoillani ja ärtynyt siitä, että tuollaista tapahtuu. Toisaalta lienee turhaa ja väärin leimata koko porukkaa sen vuoksi, että joku yksittäinen idiootti käyttäytyy huonosti jonkin oman ongelmansa vuoksi."

Niin paha sanoa, kun näin kuulee vain toista osapuolta. Mutta jos kyse on ollut esim. sellaisesta vakavalla naamalla tapahtuneesta koohotuksesta kuin Suomen separatistinen jakamien jonkun keskiaikaisen rajan pohjalta, ei kritiikin sana ehkä ihan turha ole ollut.