lauantaina, elokuuta 11, 2007

Pehmeää puhetta porvarisiivestä

Kansanedustaja Petteri Orpo kirjoittaa viime perjantain (10.8.) Turun Sanomissa Kokoomuksen vaalilupauksista. Kirjoitus ansaitsee muutaman kriittisen huomion paitsi kyseenalaisesta oman hännän nostelusta, myös suoranaisesta totuuden muuntelusta.

Suuri osa Kokoomuksen vaalilupauksista on hallitusohjelman mukaan jäämässä toteutumatta. Lapsilisiä ei, toisin kuin Kokoomus lupasi, olla sitomassa indeksiin. Päivähoitomaksujen nollamaksuluokan poisto, lasten rankaisu vanhempien työttömyyden vuoksi, on suoraan porvarin kynästä. Palvelumaksujen nosto sekä veroratkaisut, jotka rankaisevat tavallista palkansaajaa ja suosivat maanomistajia kasvattavat tuloeroja entisestään.

Erityisesti lapsilisäkysymys on tärkeä. Kokoomus ratsastaa yksinhuoltajatuen korotuksella, joka on budjettiesityksen ainoa lapsilisiä koskeva parannus. Tämä korotus kuitenkin vähennetään toimeentulotuesta, toisin sanoen tulos on 50000lle lapselle plus-miinus-nolla. Koska lisiä ei ole sidottu indeksiin, inflaatio syö niitä. Kun korotusta ei tule, ne käytännössä laskevat.

Kirjoituksensa lopussa Orpo syyllistyy melkoiseen yksinkertaistukseen väittäessään SDP:n hallituskausia heikoiksi työn kannattavuuden näkökulmasta. Kuten Orpo hyvin tietää, ovat lamanjälkeiset, ensin SDP- ja sitten Keskustavetoiset hallitusvuodet olleet eurooppalaisessa vertailussa työllisyyskehitykseltään erittäin hyviä.

Oheinen näkemys heijastaa myös melkoista epäluottamusta oman puolueen toimintaa kohtaan. Viimeisen 20 vuoden aikana Kokoomus on ollut hallituksessa yhteensä 16 vuotta. Eikö Orpo katso oman puolueensa vaikuttaneen tällä aikaa mitenkään työllisyys- ja sosiaalipolitiikan kehitykseen? Herää kysymys, onko tällaisella puolueella siinä tapauksessa mitään virkaa?

Mielipidekirjoitus julkaistu Turun Sanomissa 11.8.2007 ja Turun sosialidemokraattien kotisivuilla.

4 kommenttia:

Jussi kirjoitti...

"myös suoranaisesta totuuden muuntelusta"

Vaikka poliitikko oletkin, älä Esa turhaan kiertele vaan puhu suoraan valehtelusta, sillä siitä on kysymys.

Suomalainen media on niin täydellisen hampaatonta, että poliitikoilla on täydellinen vapaus puhua aivan mitä paskaa tahansa ilman, että kukaan toimittaja heitä siitä kiinni ottaa. Jos Jyrki Katainen väittää, että kokoomus parantaa pienituloisten asemaa, toimittajan tehtävä on sanoa, että älä kloppi kuse silmään.

Vähin, mitä voimme tehdä, on olla käyttämättä valehtelusta valheellista kieltä.

Esa Suominen kirjoitti...

Näinhän se toki on, mutta tuossa oli takana lähinnä se, että halusin alentaa tekstin julkaisukynnystä TS:ssa. Nytkin tuo virke oli lehdessä julkaistusta versiosta poistettu. Kuitenkin erittäin mukavaa, että julkaisivat, ja vielä noin nopealla aikataululla.

Satu Taavitsainen kirjoitti...

Hyvä kirjoitus Esa! Tekisi mieleni blagioida sinua ja antaa samantyylinen vastaus oman kaupunkini kokoomuslaiselle kansanedustajalle, joka maakuntalehdessämme kehui kokoomuksen aikaansaannoksia tulevassa budjetissa. Tyhjät tynnyrit kolisee.

Terv. Satu

Esa Suominen kirjoitti...

Anna mennä vaan, kiva jos näistä on hyötyä. :) Ei tarvi mainita lähteitä.