tiistaina, lokakuuta 30, 2007

Edustajistovaalit

Ylioppilaskuntien edustajistovaalit ovat jälleen täällä. Ennakkoäänestys käynnistyy mm. omassa ylioppilaskunnassani Tamyssa huomenna. Turussa äänestys on jo täydessä käynnissä. Uutuutena on monissa yo-kunnissa käyttöön otettu sähköinen äänestys ja onkin mielenkiintoista, täyttyvätkö odotukset äänestysaktiivisuuden noususta.

Kaksi vuotta sitten tein vaaleja lähes kellon ympäri Sosialidemokraattisten opiskelijoiden silloisena puheenjohtajana. Tulos oli tuolloin hieno, SONK nousi yli kolmeenkymmeneen paikkaan. Suurin voitto saavutettiin silloin Jyväskylässä, JSDN nousi 7 paikkaan ja edustajiston suurimmaksi ryhmäksi. Tämänvuotisilla listoilla on valtava määrä uusia ihmisiä, joista en ole koskaan kuullutkaan. Kampanja on tänä vuonna parempi kuin koskaan ja äänestäjille pyritään tarjoamaan avoimesti todellista vaihtoehtoa.

SONK julkaisi tänä vuonna yhtenäisellä ilmeellä kautta maan paitsi laajan vaalimanifestin sekä tiivistetyt teesit, myös vaalilehden, jonne allekirjoittaneellakin oli ilo kirjoittaa. Mikään muu ryhmä, poliittinen tai sitoutumaton, ei ole opiskelijapolitiikkaa vastaavassa mittakaavassa pohtinut. He eivät ole tätä joko viitsineet tai osanneet tehdä. Opiskelijapolitiikassa värillä on väliä, äänestä! Äänet lasketaan 7.11.

Opiskelijapolitiikassa värillä on väliä (julkaistu SONKin Visio-vaalilehdessä)

Paikallisella tasolla -värillä on väliä. Ylioppilaskunnat päättävät jäsenmaksusi käytöstä, siitä pakollisesta verosta, jonka ilmoittautumisesi yhteydessä maksat. Kun miettii mitä jäsenmaksulla saa, on hinta usein halpa. Paikkakunnasta riippuen 70-100 euron panoksella vuodessa saa terveydenhuollon, opiskelijaedut ruokailusta matka-alennuksiin sekä usein näkymättömissä olevan edunvalvonta- ja neuvontapalvelut. Näiden taso ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys.

Sosialidemokraattiset opiskelijat ovat vuosien varrella paikallistasolla korostaneet ennen kaikkea hyviä palveluita. Meidän mielestämme jäsenmaksua tulee käyttää järkevästi. Ei niinkään harvoille ja valituille toisten rahoilla järjestettäviin koreisiin vuosijuhliin, vaan kaikille suunnattuihin tapahtumiin, palveluiden parantamiseen ja reilujen työolosuhteiden takaamiseen ylioppilaskunnan työntekijöille. Olemme sitä mieltä, että ylioppilaskuntien tulee tarjota monenlaista tekemistä erilaisille ihmisille, ajattelun, vaikuttamisen, oppimisen ja hauskanpidon tiloja, ei vain kilpailla haalaribileiden määrässä ainejärjestöjen kanssa.

Monet oikeistoryhmät tulevat kertomaan sinulle, miten he vaativat jäsenmaksun laskua. Mieti toisen kerran, kun tämän kuulet. Euron tai kahden vaje/opiskelija/vuosi näkyy nopeasti ylioppilaskunnan palvelutasossa. Muuttoautoa ei järjestykään, tai hätämajoitusta ei ole tarjolla. Samalla he kertovat sinulle, miten terveydenhuollossa käymisestä perittäviä maksuja pitäisi korottaa eikä siirtää jäsenmaksuun. Tämän järkevyyttä kannattaa miettiä, mikäli käytät YTHS:n palveluita. Sairaiden laittaminen entistä kireämpään tilanteeseen ei ole reilua, eikä kukaan tiedä kuka seuraavaksi palvelua käyttää.

Paikallisen tason lisäksi oleellinen on kansallinen taso. Edustajistovaaleissa menestyneet ovat vahvoilla kun määritellään opiskelijoiden näkemyksiä asioihin, joita ratkotaan Opetusministeriössä tai eduskunnassa. Näissä kekkereissä sitoutumattomilla tai ainejärjestötaustaisilla ihmisillä on valitettavan vähän annettavaa ja värillä onkin entistä enemmän väliä. Sosialidemokraattiset opiskelijat ovat kansallisella tasolla ajaneet erityisesti yhteistyötä muiden opiskelijoiden kanssa, jotta tavoitteita saavutettaisiin tehokkaammin, sellaisia opintososiaalisia uudistuksia, jotka koskettavat ennen kaikkea niitä, joiden taloudellinen tilanne on heikoin, sekä sellaista opiskelijapolitiikkaa, joka ottaa huomioon sen, ettemme ole yksin maailmassa.

Demariopiskelijat olivat vahvasti mukana asumislisän nostoon tähdänneessä kampanjassa, jonka seurauksena vuokrakatto nousi 252 euroon. Meidän aloitteestamme ylioppilasliike on nykyisellään keskusteluyhteydessä myös ammattijärjestöihin. Demariopiskelijoiden näkemykset vaikuttivat siihen, että esitys ulkomaisten opiskelijoiden lukukausimaksuista vedettiin viime hallituskaudella pois, joskin nyt vihreiden, kokoomuksen ja keskustan hallitus aikoo tämän uudistuksen toteuttaa. YTHS:n maksujen korotuspaineet on kanavoitu vakuutusmaksuun pitkälti sosialidemokraattien työn vuoksi. Myös muita opiskelijoita on muistettu opintotuen parannuksilla, ammattiin opiskelevat eivät ole ketään muita kiinnostaneet.

Ja mistä kaikki lähtee? Edustajistovaaleista. Paikallisen tason vaaleista, niistä, joista toivon mukaan mahdollisimman moni äänestää. Kaverin äänestämisessä ei ole mitään vikaa. Kunhan katsoo, että kaveri ajattelee niistä tärkeistä, pienistä ja suurista, asioista samansuuntaisesti kuin sinä itse.

Ei kommentteja: