keskiviikkona, lokakuuta 24, 2007

Jäsendemokratiasta Vuorenmaalle

Erkki Vuorenmaa käytti mielenkiintoisen puheenvuoron Uutispäivä Demarissa 22.10 liittyen jäsendemokratiaan SDP:ssä. Vuorenmaan mukaan jäsenten vaikutusvaltaa on lisättävä ja puolueosastojen toiminnan tulee näkyä entistä paremmin harjoitettavassa politiikassa. Muuten perusjärjestöjen aktiivit turhautuvat ja uupuvat. Miksi pyörittää järjestöä, jos päätökset tehdään kuitenkin muualla?

Huolenaiheet ovat oikeita ja perusteltuja. Siksi onkin erikoista, että kolumnin loppuosassa esitetyt, juuri tähän suuntaan puolueen valtakunnallista toimintaa ohjaavat uudistukset tyrmätään. Vuorenmaa suhtautuu varauksella sekä puoluekokouksen kasvattamiseen että jäsenvaaliin puheenjohtajasta. Mitään omia konkreettisia ehdotuksia huoliensa hoitoon hän ei esitä.

Vuorenmaa kritisoi Keskustan jäähallikokouksia pintapuolisuudesta. Ikävä kyllä SDP ei ole tästä ongelmasta vapaa edes nykyisessä heimopäällikkömallissaan. Itse Jyväskylän kokousta seuranneena, loppuun asti, toisin kuin moni sopulistalla sisään tullut, tiedän, että monen ”edustajan” motiivi ilmestyä paikalle liittyi ainoastaan henkilökysymyksiin. Laajempi kokous toisi varmasti paikalle enemmän myös asioista kiinnostuneita ihmisiä.

Suurempi kokous ei ole demokratian tae, kuten Vuorenmaakin toteaa. Kyse on myös siitä miten edustajat valitaan. Vähimmäisvaatimus olisi jäsenvaali jokaisessa piirissä, mieluusti vielä koko piirin laajuisena. Tulevaisuudessa voitaisiin pohtia mallia, jossa edustajat tulisivat suoraan osastoista, esimerkiksi yksi edustaja aina tiettyä jäsenmäärää kohti. Tämä kannustaisi jäsenhankintaan ja pienten osastojen yhdistymiseen.

Kummallisin näkemys liittyy puheenjohtajavaaliin ja sen aiheuttamaan demokratiaongelmaan. Ymmärrän Vuorenmaan huolenaiheen, mutta voisi kuvitella, että hänen kuvaamiaan tilanteita puheenjohtajan ja puoluehallituksen näkemyseroista sattuisi sen verran harvoin ja että ne olisivat sattuessaankin niin turmiollisia, ettei jäsenyyden merkitystä oleellisesti kasvattavaa uudistusta kannattaisi ainakin harkita.

Vastine Uutispäivä Demarissa 24.10.2007. Kuva via ja via.

2 kommenttia:

Pete kirjoitti...

Samoilla linjoilla olen. Itse näen ongelmia myös Vuorenmaan ajattelussa että SDP:n järjestöorganisaation sanan pitäisi painaa enemmän käytännön politiikassa. Jos ajatellaan esimerkiksi kunnallispolitiikkaa niin kyllä äänestäjät ovat äänestäneet päätäksentekijöiksi porukan sd-valtutettuja eikä SDP:n kunnallisjärjestöä. Nykyisellään se, että valtuustoryhmien kannat sidottaisiin tiukasti puolue-elinten päätöksiin ei mielestäni lisäisi järjestödemokratiaa vaan vahvistaisi vanhojen junttamiesten asemaa (jotka muuten harvoin menestyvät vaaleissa ja usein eivät kehtaa edes mittauttaa omaa kannatustaan niissä).

Vuorenmaata arvostan suuresti sekä ihmisenä että puoluessa ja ay-liikkeessä tekemästään työstä mutta hänen kirjoituksestaan henkii puolueveteraaneille hyvin tyypillinen yksimielisyyen ja yksiäänisyyden ihanne.
Vielä loppuun sanon että kannatan ehdottomasti puoluekokouksen osallistujamäärän kasvattamista mutta se ei vielä itsessään tuo mitään muutosta jos menettelytapoja ei muuteta. Näillä tarkoitan mm. heimopäälliköiden piiriryhmissään ylläpitämää kuria, pelkästään alueellsin perustein jaettuja mandaattipaikkoja sekä päätösten etukäteistä sopimista eteläisten piirien epävirallisissa kokouksissa.

ProgeClub kirjoitti...

EkiW:
" .. Historiallisen huono tulos on otettu vakavasti ja keskustelussa ei ole jätetty kiveäkään kääntämättä. .."

Hyssyn tyssyn ..onkohan ensimmäistäkään kiveä vielä aidosti käännetty?