keskiviikkona, marraskuuta 14, 2007

Hyviä ja huonoja uutisia

Vaikka jo edesmenneet sosialidemokraattiset johtajat ovat joskus todenneet, että oppositiossa ollaan "kissanpoikia pesemässä", voi joskus saada jotain aikaankin. Porvarihallitus joutui perääntymään muutamia kuukausia sitten tunteita herättäneessä päivähoitokiistassa.

Kyseinen päätös on erittäin tärkeä pienituloisimpien lapsiperheiden kannalta. Katainen puuhaili vielä jokin aika sitten asian tiimoilta kunniallisten ja kunniattomien köyhien apartheidin parissa. Nyt tätä ylimääräistä kyykyttämistä ja byrokratian kasvattamista ei onneksi tulla näkemään. Linjan muuttaminen on hyvä osoitus aktiivisen vaikuttamisen merkityksestä, ja siitä, että järkiinsä saa tulla.

Hallitus vetäytyy myös toisella rintamalla, nimittäin tekijänoikeuskysymyksissä. Kritiikkiä syystä aiheuttanut aie siirtää kyseiset asiat uuteen elinkeinoministeriöön kaatui. Taiteilijat selättivät oikeistopuolueet ja elinkeinoelämän, kannattanee piirtää risti seinään. Ei aivan jokapäiväistä.

Sen sijaan kaikki muu ei mene putkeen. SONK otti turpiinsa ylioppilaskuntien edustajistovaaleissa suorastaan huolella, ja sosialidemokraattien jo pitkäksi venähtänyt oppositioputki Tanskassa näyttää saavan jatkoa. Pohjoismaat nousivat maailman esimerkkivaltioiksi demarien johdolla, mutta nykyisellään vasemmisto hallitsee vain Norjaa. Pohjolan parlamentit uudelleen valloittava punainen aalto taitaa sittenkin alkaa vasta Ruotsista 2010.

5 kommenttia:

t kirjoitti...

Niin no, se koettiin vain liian monimutkaiseksi järjestelyksi, periaate yhä edelleen on oikea.

Asia ei välttämättä ole ratkaistu lopullisesti, eiköhän asiaa puida vielä tuolla perusturvan uudistamista koskevassa työryhmässä mitä luultavimmin.

ProgeClub kirjoitti...

Esa:
Vaikka jo edesmenneet sosialidemokraattiset johtajat ovat joskus todenneet, että oppositiossa ollaan "kissanpoikia pesemässä", voi joskus saada jotain aikaankin.

Ja vielä lisäksi tuon voi laittaa kontekstiinsa - edesmenneiden demarien aikana eduskunta ei juuri syystä ja toisesta voinut käyttää perustuslaillista valtaansa korkeimpana lainsäädäntöelimenä.

Muuten tekijänoikeusasiain palautuminen uomaansa vastaa kokoomuksen vaaleja edeltänyttä linjaa. Se on ihan hyvä, muisti palailee pätkittäin.

Johannes kirjoitti...

Tanskan demareiden tulos on onneton, mutta muistettakoon silti, että oikeisto-vasemmisto -akselilla voimasuhteet eivät itse asiassa muuttuneet lainkaan, jos uusi, Tanskan kansanpuolueen asenteellista maahanmuuttopolitiikkaa vastustava Ny Alliance lasketaan oikeistoon.

Ja, ovathan demarit hallitusvastuussa Norjan lisäksi myös Islannissa, jossa hallituksessa on demareiden ohella itsenäisyyspuolue.

Petja Jäppinen kirjoitti...

Luin:"Vaikka jo edesmenneen sosialidemokraatian johtajat ovat joskus todenneet..."

ProgeClub kirjoitti...

Jotain tuollaista mä ja tuumin esim. 27 v. sitten, kun havaitsin puolueen silloisen koko johdon olleen stasi/kgb-miehitettyjä - vain sivurateilla olleita Tuomiojaa, L. Lehtistä, Bergholmia (se vanhempi SNK:n puheenjohtaja) ja kai vielä paria muuta ...epäilin tai tiesin puhtaiksi.

Voi nyt tuntua jopa naurettavalta, mutta jos ei ilmaissut ihailuaan "reaalisosialismia" kohtaan, mainiten eritoten DDR, Romania, Puola… sai oikeistolaisen tai haihattelijan leiman.
(mua muuten kiinnosti jollain tapaa vain NL, jota Tuomiojan tavoin, arvostelin sen olemassa olon aikana, ja kyllähän se kiinnostaa yhä).

Mutta noin ylisummaan, ajattelin ettei tästä enää nousta.