keskiviikkona, marraskuuta 21, 2007

Kalevi Sorsa -päivät 23.-24.11.

Käytänpä poikkeuksellisesti blogia tiedotuksen välineenä. Viikonloppuna Helsingissä järjestetään erittäin tasokkaat Kalevi Sorsa tutkimus- ja politiikkapäivät, joihin on vapaa pääsy. Useita mielenkiintoisia koti- ja ulkomaisia puhujia, ml. Ruotsin entinen pääministeri Ingvar Carlsson, Gramsci-säätiön tutkija Paolo Borioni sekä englantilainen filosofi Julian Baggini.

Kotimaisista alustajista mainittakoon mm. Mikko Lahtinen, Riitta Jallinoja, Katarina Sehm Patomäki, Heikki Hiilamo ja Juho Saari. Myös osaan ohjelmasta voi osallistua, ilmoittaudu info@sorsafoundation.fi mahdollisimman pian. Alla lehdistötiedote, jossa myös lisätietoja puhujista, työryhmistä jne. Oma viikonloppu vierähtää Liettuassa, muuten en tätä tilaisuutta missaisi.

Kalevi Sorsa tutkimus- ja politiikkapäivät 2007

Aika: 23.11.2007 klo 12.00 - 18.00 ja 24.11. klo 9.30 - 15.00
Paikka: Paasitorni, Paasivuorenkatu 5 A, Helsinki

Kalevi Sorsa -säätiön toisilla tutkimus- ja politiikkapäivillä aiheena on Aatteet(on) tulevaisuus?

Päivien tarkoituksena on pohtia eri näkökulmista poliittisten aatteiden merkitystä ja tulevaisuutta sekä identifioida niitäyhteiskunnallisia trendejä jotka muokkaavat aatteellista kenttää ja miten? Mikä merkitys poliittisilla aatteilla on tulevaisuudessa, vai olemmeko siirtymässä aatteettomuuden aikaan?

Näihin kysymyksiin etsitään vastauksia yleisistuntojen lisäksi viidessä työryhmässä, jotka käsittelevät uusia yhteiskunnallisia kysymyksiä ja poliittsen kentän uudelleen organisoitumista, muutoksen pelkoa ja mahdollisuutta politiikan välineenä, keskiryhmien kulttuuria, arvoja ja elämäntapaa, yhteiskuntaluokkien ja sosiaalisten kerrostumien muutosta sekäglobaalien poliittisten liikkeiden mahdollisuutta.

Kalevi Sorsa tutkimus- ja politiikkapäivillä alustaa suomalaisia ja ulkomaalaisia asiantuntijoita. Kansainvälistä näkemystä päiville tuovat brittiläinen filosofi, yhteiskunnallinen keskustelija Julian Baggini, historioitsija, pohjoismaiden tutkija Paolo Borioni italialaisesta Gramsci -säätiöstä, Ruotsin entinen pääministeri Ingvar Carlsson, sosiologian apulaisprofessori Cristina Flesher Fominaya Universidad Carlos III de Madridista, sekä SAMAKn pääsihteeri PeterPalshøj Tanskasta.

Suomalaisina alustajina toimivat kaksoistohtori, Vuoden tieteentekijä,professori Mikko Lahtinen, Kirkon diakonia- ja yhteiskuntatyön johtajaHeikki Hiilamo, hyvinvointisosiologian professori Juho Saari, sosiologian professorit Riitta Jallinoja ja Harri Melin,yhteiskuntahistorian tutkija, akateeminen ay-aktiivi Anu Suoranta sekä globalisaatiotutkija Katarina Sehm Patomäki.
Ohjelma, työryhmät ja alustajien esittelyt osoitteessa: http://www.sorsafoundation.fi/tpl_site_01.asp?

Baggini on tunnettu brittiläinen filosofi ja yhteiskunnallinen keskustelija. Hän on kirjoittanut useita kirjoja, kuten The Pig That Wants To Be Eaten and 99 Other Thought Experiments ja What's It All About? Philosophy and the Meaning of Life. Hän on Philosophers' Magazine-lehden päätoimittaja, jonka lisäksi hän on kirjoittanut mm. The Guardian ja The Independent lehtiin. Hänen viimeisin kirjansa Welcome to Everytown: A Journey into the English Mind, perustuu hänen kokemuksiinsa puolen vuoden Englannin tilastollisessa keskivertokaupungissa elämisestä.

Paolo Borioni on väitellyt modernista historiasta Kööpenhaminan yliopistosta. Hän on tutkija ja tieteellisen neuvoston jäsen Fondazione Instituto Gramscissa, joka on Democatici di Sinistra-puolueen ajatuspaja ja joka yksi Social Europe -lehdenjulkaisijoista. Borioni toimii aktiivisesti sosialidemokraattisten tiedemiesten eurooppalaisissa verkostoissa ja on opettanut historiaa Maceratan yliopistossa.

Ingvar Carlsson oli Ruotsin pääministeri 1986-1991 ja 1994-1996. Hänon myös toiminut opetusministerinä, asuntoministerinä jaympäristöministerinä. Hän on kirjoittanut kaksi muistelmateosta, I skuggan av Olof Palme (1999) ja Så tänkte jag - Politik & dramatik (2003). Hänen ja Anne-Marie Lindgrenin Vad är socialdemokrati? kirjajulkaistiin ensimmäistä kertaa 1974, uusittu viides painos ilmestyi 2007.

Cristina Flesher Fominaya on sosiologian tohtori joka toimii apulaisprofessorina Universidad Carlos III de Madridissa. Hänen tutkimusintressinsä liittyvät vaihtoehtoisiin sosiaalisiin liikkeisiin, hän on mm tutkinut Espanjan vihreää puoluetta ja globalisaatiovastaisia liikkeitä Länsi-Euroopassa. Hän analysoi mm. osallistavan demokratian dynamiikkaa kansalaisliikkeissä, kollektiivisen identiteetin muodostumista sekä institutionaalisen vasemmiston ja itsenäisten toimijoiden välistä kitkaa globaalissa oikeudenmukaisuusliikkeessä.

Lisätietoja:
Juha Eskelinen, toiminnanjohtaja 040 5752 993
Hildur Boldt, tiedotus-ja hallintosihteeri, 0400 32 77 66
info@sorsafoundation.fi

http://www.sorsafoundation.fi/

Ei kommentteja: