maanantaina, marraskuuta 19, 2007

Maanantaitunnelmia

Tehy-kiistassa käynee kuten odotettua, sopu saataneen aikaan. Millä hinnalla ja miten, se on tässä vaiheessa päivää vielä epäselvää. Sopimusajan pituus aikaansaa omat kysymysmerkkinsä. Prosenttikorotukset tosin peittävät alleen sen tosiasian, että matalasti palkattujen ihmisten ero saattaa absoluuttisina euroina jopa kasvaa verrattuna paremmin palkattuihin.

Ruotsin UP Demari, Aktuellt i Politiken, kommentoi mielenkiintoisesti Tanskan vaaleja ja pohjoismaista sosialidemokratiaa. Päätoimittaja Eric Sundström katsoo sosialidemokraattien tulevaisuuden menestyksen löytyvän siinä muodossa "keskeltä", että puolueiden pitkäaikainen menestys on perustunut työväenluokan ja keskiluokan yhteisten etujen pohjalta muodostuneeseen yhteiskuntasopimukseen, joka on ennen muuta yhteistyön värittämää. Yhtymäkohtia Suomen vaaleihinkin voidaan havaita, Sundström kommentoi tanskalaisten demarien mainoskampanjaa näin:

Där står blåa skattesänkningar mot röda satsningar på välfärd och klimat.

Sundströmin mukaan sosialidemokratian yhteiskunnallinen merkitys tiivistyy kolmeen seikkaan, hyvinvointia lisäävään kasvuorientoituneeseen talouspolitiikkaan, voimakkaaseen ja edistykselliseen ammattiyhdistysliikkeeseen, joka toimii vastavoimana markkinoille sekä oikeudenmukaisuutta ja tasa-arvoa tuottavaan hyvinvointivaltioon. Samankaltaisia kaikuja esittää tänään ilmestyneessä SDP:n jäsenlehdessä Varsinais-Suomen sosialidemokraattien puheenjohtaja Ari Korhonen vaatiessaan SDP:n suuntautumista keskustavasemmistolaiseksi yleispuolueeksi.

Keskustavasemmistolla on monta määrettä. Mikäli se määritellään kuten yllä, ei allekirjoittaneella ole asiaan mitään suurempaa huomautettavaa, korkeintaan täydentäisin luetteloa uudella, progressiivisella ulkopolitiikalla, jossa ei puhuta enää kahdenvälisyydestä, vaan ennen muuta globalisaation demokratisoinnista ja sen hyötyjen maksimoinnista sekä jakamisesta yhdessä haittojen vähentämisen kanssa. Tämä taas tapahtuu ennen muuta ylikansallisissa instituutioissa.

Sen sijaan sellaista "keskustavasemmistoa" en halua nähdä, enkä usko sen tulevaisuuden mahdollisuuksiin, joka hyväksyisi markkinoilla tapahtuvan tulonjaon. Eurooppalaisessa keskustelussa tuloerot tekevät uutta tulemistaan. Yöpöydällä köllöttävä TSL:n uutuusjulkaisu kertoo vastaansanomatonta kieltä suomalaisesta todellisuudesta. Huippurikkaat ovat ottaneet irtioton, samaten kuin yritysten osakkaat. Samalle pienelle porukalle suuntaa tämä hallitus lisää etuja. Tämä suunta ei ole sen paremmin oikea kuin oikeudenmukainen. Nyky-yhteiskunnassa laulun arvoinen ei ole jokainen ihminen, vaan sellainen näyttää olevan vain globaali "huippuosaaja".

ps. siivosin oikean laidan blogrollia poistaen kaikki sellaiset blogit, joissa ei ole tapahtunut mitään kahteen kuukauteen. Niitä oli yllättävän monia, kenties Tapion havaitseman Facebook-huuman vuoksi, tai sitten nopeasti muuttuva tietoyhteiskunta on jo matkalla muualle. Uusiakin kuitenkin ilmestyy, mm. Joonatan Virtasen "keskusteluja sosialismista" sekä elämänmakuinen Piia Rekilän blogi.

1 kommentti:

ProgeClub kirjoitti...

IL:n T. Hakkaraien ehti jo rätniä tähän tyyliin:
"Olisiko 20 prosenttia 48 kuukaudessa parempi tulos kuin 12,6 prosenttia 28 kuukaudessa? Kaavamaista matematiikkaa käyttäen edellinen toisi keskimäärin 0,42 ja jälkimmäinen 0,45 prosenttiyksikköä jokaista sopimuskuukautta kohti. Näin laskien ei vaikuta kovin hyvältä saavutukselta Tehyn kannalta."

Periaatteessa tietysti turhaa spekulaatiota - tässä vaiheessa.

(lopullinen voi olla julki jo tämän kommentin tullessa joskus julki :)