sunnuntaina, helmikuuta 03, 2008

Superviikonloppu

SDP on viihtynyt otsikoissa tiiviisti koko viikonlopun. Jäsenäänestysadressin täyttyminen hyvää vauhtia, Demarin kiemurtelu aiheessa, MTV3n gallupit piirihallitusten jäsenille, tuoreet puoluekannatusmittaukset, puoluesihteeri Feldt-Rannan luopuminen ja siihen liittyvä puoluesihteerikisan käynnistyminen sekä Jutta Urpilaisen jääminen puheenjohtajakisan ulkopuolelle. Asiakysymyksissäkin näkymistä tuli mm. NRF-kannan myötä.

Muutamia huomioita viikonlopun uutisvirtaan:

Eero Heinäluoman kannatus piirihallitusten jäsenten joukossa on uutisoinnin mukaan vahvaa. Heinäluoma sai 53%:n kannatuksen piiritoimijoilta. Gallupiin vastanneiden lukumäärä on runsaat toistasataa henkeä. Joista siis 47% oli sitä mieltä, että puheenjohtaja olisi hyvä vaihtaa, tai sitten epätietoisia ja odottavat keskustelua. Puoluekokouksesta voi tulla jännittävä.

Jäsenvaali sai 41% kannatuksen. Tämä jättänee viimeistään omaan arvoonsa ne näkemykset, joiden mukaan jäsenäänestys on pelkkä Tuomiojan vaalitemppu. Faktana voitaneen todeta, että SDP siirtyy jäsenvaaliin puheenjohtajastaan ennemmin tai myöhemmin. Se voisi tehdä sen jo ennemmin. Esa Suominen pääsee äänestämään puheenjohtajasta vielä lukuisia kertoja. Olisi mukavaa, että varttuneemmatkin puoluetoimijat voisivat oman äänensä antaa.

Maarit Feldt-Rannan luopuminen ei ollut valtava yllätys. Kansanedustajuus ja puoluesihteeriys on vaikea yhdistää tilanteessa, jossa puolue tarvitsee täysipäiväisen toimitusjohtajan. Ratkaisu on rohkea, varmasti kipeä, mutta puoluehallituksen jäsenenä ja edustajana hän kykenee varmasti olemaan täysillä mukana puolueen kehittämisessä myös ps-kautensa jälkeen. Maaritin tuntien voi odottaa ärhäkkää esiintymistä edustajana, minusta hän on erittäin hyvää kansanedustaja-ainesta.

Puoluesihteerikisaan on tarjottu useita ehdokkaita. Ari Korhonen vaikuttaa olevan hyvässä nosteessa. Kansanedustaja Ari ei ole, eikä sellaiseksi pyrkimässä, jonka vuoksi kasvot eivät ole juuri politiikkaa televisiosta ja lehdistä seuraaville tutuiksi tulleet. Sen sijaan monelle puolueaktiiville Ari on hyvin tuttu. Valtiotieteilijöiden ja duunarien joukossa harvinainen luonnontieteilijä, tilastoanalyytikko ja taustavaikuttaja, joka on laittanut pj-kaudellaan oman piirinsä hyvään ja ajanmukaiseen kuntoon on hyvä ehdokas, mikäli sellaiseksi alkaa.

Susanna Rahkonen ja Säde Tahvanainen nousivat esiin päivän Hesarissa. Eivät laisinkaan huonoja vaihtoehtoja hekään. Pohjois-Karjalalla on haasteensa puoluehallituksen suhteen. Ismo Kainulainen luopuu paikastaan eikä itsestään selviä uusia korkean profiilin tulijoita ole. Tämä saattaa parantaa Säteen mahdollisuuksia, mikäli hän kisaan lähtee. Susannalla on pitkän linjan kokemusta edustaja- ja puoluehallitustyöskentelystä. Espoosta on tosin liikkeellä jo varapuheenjohtajaehdokas, joka saattaa vaikuttaa tilanteeseen.

Vpj-kisasta tulee tiukka ja mielenkiintoinen. Voisin kuvitella Jutta Urpilaisen olevan erittäin vahvoilla. Pia Viitasella tulee olemaan vaikea säilyttää oma varapuheenjohtajan paikkansa, sillä Uudenmaan ehdokkaista erityisesti Guzenina-Richardsonilla on hyvää nostetta. Kimmo Kiljunen on mukana kisassa, mutta jäänee asiantuntemuksestaan ja aktiivisuudestaan huolimatta valovoimaisten naisten varjoon.

Kaiken kaikkiaan puoluekokousasetelmat alkavat muodostua henkilöiden kohdalta. On mielenkiintoista nähdä, aiheuttaako pj-kisan muodostuminen kahden herran kaupaksi mielenkiinnon osittaisen siirtymisen tuosta valinnasta muualle. Jos, niin mihin? Ja miten se vaikuttaa puheenjohtajakysymykseen, ja ketä hyödyttäen? Vai suuntaisiko se mielenkiinnon ja huomion lukuisiin asiakysymyksiin? Toivoa sopii.


ps. aiheeseen liittymättä. Olen törmännyt tänään siivoukseen liittyvään työnjaolliseen ongelmaan/riitaan. Kuuluuko listojen pyyhkiminen a) lattioiden pesijän vai b) pölyjen pyyhkijän toimenkuvaan? Vastaukset kommenttikenttään. Kiitos.

14 kommenttia:

Koobra kirjoitti...

Lukitsen vastauksen b) bölyjen byyhkijän.

Vastauksen perusteluksi viittaan Marxin Pääomaan.

Anonyymi kirjoitti...

Listojen pyyhkiminen kuuluu lattian pesijälle.

Veera kirjoitti...

Taitava lattian pesijä hoitaa jalkalistat moppauksella. Korkeammalla sijaitsevat listat puolestaan ovat pölyjen pyyhkijän hommaa. Kyse tässäkin on siis yhteisvastuusta.

Esa Suominen kirjoitti...

Meidän listat on n. kolmen sormen korkuiset. Tulkitsenko oikein, jos tulkitsen, että silloin ne kuuluvat pölyihmiselle?

TagenTurinat kirjoitti...

Mikä ihmeen kysymys tuo on...kaikki pölyihin liittyvä kuuluu kotisiivojalle.

Esa ylläpitää urheasti uskomusta, että Tuomiojalla olisi mahdollisuuksia Heinäluomaa vastaan. Teorialla olisi kantopohjaa vain mikäli kaikki jotakuta muuta kuin Heinäluomaa kyselyssä tukeneet olisivat Tuomiojan takana. Näin ei kuitenkaan ole, koska osa Urpilaista, Filatovia tai jotain muuta vastanneista pitävät Heinäluomaa parempana vaihtoehtona kuin Tuomiojaa.

Tuomiojan kannatus oli kyselyssä itse asiassa järkyttävän alhainen. Aika on vain kerta kaikkiaan ajanut ohi, eikä mahdollisuuksia menestyä juuri ole. Näin ollen Heinäluoma pääsee harmittvan helpolla jatkokaudelle, joka tosin saattaa muodostua varsin lyhyeksi. Seuraavan kerran puheenjohtajaa valittaessa soisi kisassa olevan myös tuoreempia ehdokkaita.

Puoluesihteerikysymyksessä Ari Korhonen on päätä muita pidempi, ainakin nyt mainittujen ehdokkaiden joukosssa.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä kolmen sormen korkuiset kuuluvat lattianpesijälle, kuten Veerakin mainitsi.

Kolmen sormen listat ovat EU:n kotityödirektiivissä määritelty lattianpesijän territorioon, mikäli ei ole erityistä syytä poiketa direktiivin ohjeesta. Erityisiksi syiksi ei tässä tapauksessa lasketa yksittäisen lattianpesijän laiskuutta tai vähäistä motivaatiota. (kts. Ihmisoikeustuomioistuimen sekä Haagin sotarikostuomioistuimen ennakkopäätökset koskien juurikin listan puhdistamista)

Jaana Leppäkorpi kirjoitti...

Listat puyyhkii se, joka pesee lattiat. Ehdottomasti.

Varapuheenjohtajiksihan mahtuvat kaikki nuo ehdolla olevat, kun tällä kertaa taas valitaan niitä kolme ja kun jätetään tietysti tuo Kimmo Kljunen ulos.

Tässä kuviossa puoluesihteerin paikka saattaisi olla miehen. Ja mieluummin sellaisen, joka on valmis tekemään kovasti töitä, eikä ole kenenkään lakeija. Johtamiskokemuksesta voisi olla hyötyä siinä.

-rh kirjoitti...

Sattu tuossa silmään IL, 2. 2. 2008
Maria Guzenina-Richardson
valmiina kynimään munat ahdistelijoilta

Ei siinä mitään, sitä rasvaisinta jengiä mitä itte vanhastaan tiedän, nimiä, näkyy nyt sattumalta ihan hänen omista tukijoukoistaan.

Parantuneet, tietty.

Liisa Jaakonsaarten sanoin: "mitäs jos aloittaisimme itsestämme."

Veera kirjoitti...

Juu kyllä kolmen sormen korkuiset listat hoituvat mopilla ilman erillistä korvausta. Näin on.

Esa Suominen kirjoitti...

Olen osin samaa mieltä siitä, että useamman ehdokkaan kärki olisi ollut tarpeen ja ymmärrän hyvin, että ultimate rematch 2008 vie jonkinmoisen osan porukasta katsomoon. Sinällään kuitenkin ymmärrän myös Juttaa. Hän olisi todennäköisesti jäänyt, vaikka olisikin saanut huomattavasti huomiota ehdokkuudellaan, selkeästi herrojen taakse, eikä halunnut lähteä häviämään pystyyn. Kaksinapainen tilanne on aina kaksinapainen, ja erityisen sellainen se on, kun kyseessä ovat ko. herrat. Tilanne olisi ollut toki täysin toinen, jos Tuomioja ei olisi ollut ehdolla.

Mitä tulee päivän kysymykseen, niin totean, että Nainen 1 - Esa 0.

Arto J. Virtanen kirjoitti...

Huomiosi jäsenvaalin linkityksestä Ekin kampanjaan on osuva: jäsenvaalin kannatus oli 41% ja Ekin 22%. Mukana on siis valtava määrä muita ehdokkaita kannattavia, mutta silti uudistusmielisiä aktiiveja. Puheenjohtajavaalissa mahdollisella kolmannella ehdokkaalla on itse asiassa väh. (100-53-22=) 25 prosentin kannatus, enkä ihmettelisi yhtään mikäli juuri tämä osuus kasvaisi vielä.

Jep, tilanne todellakin olisi ollut ilman Ekin ehdokkuutta toisenlainen.

"Ultimate rematch 2008".. Miten olisi David vs. Goliath;)

Hanna Isbom kirjoitti...

Totean saman minkä totesin omassa blogissani. Mielestäni Ekin ja Eeron välille ei ole syntynyt mitään jännitettä ja koko kisa on ennemminkin lässähtänyt kokoon ennen kuin on alkanutkaan. Kolmas ehdokas voi vielä tuoda kisaan jännitteen ja nousta kakkospaikalle.

Mira kirjoitti...

Tietenkin lattialistojen pyyhkiminen kuuluu lattian pesijälle!

Q, Doloriina, Kaarina kirjoitti...

Apua, kuinka teillä älykkäillä ja aktiivisilla ihmisillä on aikaa ajatella (siis kaikkien näiden yhteiskunnallisten, henkilöpoliittisten ja järjestöuudistuksellisten ajatusten lisäksi) jotain listoja?!? Ne siivoaa se, joka ensimmäisenä kärsii niiden pölyisyydestä, sanon minä (ja jatkan ruuan ja Surkeiden sattumusten sarjan ajattelua)!