Helsingin Sanomien talousosastolla käsitellään tänään erittäin merkittävää kysymystä. Suomalaisten työeläkerahoja sijoitetaan entistä enemmän ns. hedge-rahastoihin, joita on pidetty suurimpana syyllisenä viimeaikaisiin rahoitusmarkkinaepäselvyyksiin. Sijoitukset ovat olleet viime vuosina nopeassa kasvussa, parissa vuodessa liki kaksinkertaistuneet. Varman sijoituksista hedge-rahastoissa on HS:n mukaan peräti 13%.
Hedge-rahastot ovat kansainvälisen rahoitusarkkitehtuurin erikoisimpia toimijoita. Kyseessä ovat erityisen löyhästi säädellyt rahastot. Muista sijoitusrahastoista ne poikkeavat käyttämiensä sijoitusmenetelmien osalta. Niitä kuvaa usein erityisen suuri riskinotto ja niitä on syytetty useiden talouskriisien aikaansaamisesta, koska niiden voitonetsintä on perustunut mm. pörssi- ja valuuttakurssien heilutteluun.
Kun kyseisiin rahastoihin pesiytyneen pääoman määrä on kasvanut valtavasti, myös niiden aikaansaamat markkinavaikutukset ovat suuria. Varoja sijoitetaan erittäin lyhytaikaisesti ja usein lainarahalla. Kun rahasto ajautuu vaikeuksiin, vaikeuksiin ajautuvat myös lainoittajat.
Paitsi suuria riskejä, hedge-rahastoihin liittyy suuria epävarmuuksia tiedonsaannin suhteen. Normaali valvonta ei niitä juuri koske. Suurin osa kyseisistä rahastoista toimii ns. veroparatiiseista käsin, joiden toiminta on monessa suhteessa merkittävimpiä kansallista demokratiaa murentavista tekijöistä.
Paitsi että työeläkevarojen sijoittaminen kyseisiin rahastoihin on erittäin riskialtista, se on myös monella tapaa moraalitonta. Työeläkevarojen sijoittamisessa kun on kyse ihmisten eläketurvasta. Tyhjistä yhteiskuntavastuuvalheista huolimatta kyseinen toiminta tulee kuitenkin jatkumaan tasan niin kauan kuin se on mahdollista. Siksipä lainsäädännön on aika ottaa maailma kiinni.
Hyvää perustietoa hegde-rahastoista suomeksi mm. täällä, täällä, täällä ja täällä.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
2 kommenttia:
Todennäköisesti rahoitusmarkkinaepäselvyydet olisivat isoja ilman hedge-rahastojakin. Kyseessähän on ennen kaikkea nk. subprime-ongelma ja sen myyminen erilaisina arvopaperipaketteina eteenpäin. Hedge-rahastoja tuskin voi syyttää tästä sotkusta.
Veroparatiisiongelman suhteen olet oikeassa, mutta sekään ei rajoitu hedge-rahastoihin, vaan koskee rahoitusmarkkinarkkitehtuurissa monia muitakin osasia.
Hedge- eli suojarahastojen olemassaololle on myös omat perusteensa, niillähän on mahdollista juuri hajauttaa riskiä. Ne on rakennettu siten, että niiden arvo käyttäytyy esim. juuri päinvastaisesti kuin osakekurssien arvo ja siten niiden avulla voi vakuuttaa itseään kurssien laskua vastaan. Uskon että tästä on ainakin osin kyse tel-yhtiöiden kohdalla.
Hedge-rahastojen läpinäkyvyyttä pitäisi lisätä, mutta se että ne ovat erittäin riskipitoisia ei tietenkään ole mikään syy kieltää niiden olemassaolo. Ne ovat ammattilaisten riskinhajautustyökaluja, ja on tietysti tärkeää pitää ne poissa katutasopankkien esittelytiskeiltä. -Koobra
Joo, en ajatellutkaan että ko. rahastojen toimintaa sinällään kukaan ryhtyisi kieltämään. Sen sijaan lain tulisi ottaa "maailma kiinni" siinä mielessä, että valvonta saatetaan ajan tasalle ja veroparatiiseille laitetaan jossain vaiheessa lappu luukulle.
Lähetä kommentti