maanantaina, heinäkuuta 21, 2008

Pro Vapaavuori

Monien vasemmistolaisesti ajattelevien mielestä nykyhallituksessa on yksi ministeri ylitse muiden. Ja tämä ministeri ei ennakko-oletuksista poiketen löydy vihreiden ministeriryhmästä, jonka olemassaoloa tuskin huomaa, vaan Kokoomuksesta. Ei ole paljoa aikaa, kun tiedustelin eräältä kokoomuslaiselta ystävältä mihin osoitteeseen voi lähettää fanipostia siten, että asuntoministeri Vapaavuori varmasti sen lukee.

Jan Vapaavuori aloitti kautensa näkyvästi nostamalla agendalle asunnottomien asiat. Perustettiin "viisaiden ryhmä" pohtimaan asiaa. Viisaan määritelmän täyttämiseen, toisin kuin niin usein, ei tarvittu sopivaa puoluekirjaa, vaan porukkaan mahtui poliittisista toimijoista mm. ehkä Suomen parhaiten asunnottomien asioista kartalla oleva Ilkka Taipale (sd), sekä Paavo Voutilainen, jonka näkemys mm. yhteiskunnallisesta palveluntuotannosta ei välttämättä vastaa Kokoomuksen yleisesti suosimaa linjaa.

Raportti valmistui ja asia katosi julkisuudesta, mutta toisin kuin niin monesti, asia näyttää jäävän elämään taustoissa -ja sille saattaa aidosti tapahtua jotain. Dialogi-lehdessä on uskoa luova artikkeli, neljän viisaan ryhmän esitykset johtivat aitoon lisärahoitukseen. Valmista ei tällä vaalikaudella tule, mutta hyvään vauhtiin päästään, ja homman laittamisesta kunnolla liikkeelle saa ministeri Vapaavuori ottaa sulan hattuunsa.

Kauppakeskuskeskustelun ja sen nyanssit tuntevat jo kaikki, mutta mistä Vapaavuoren "muodonmuutoksessa" on kyse? Jos kyseessä ei olisi ministeri, voisi arvella hommassa olevan kyse Kokoomuksen siellä sun täällä harrastamasta kaksilla korteilla pelaamisesta. Mutta Vapaavuori kykenee aidosti vaikuttamaan asiaan. Ei ole paljoa aikaa, kun "aitona oikeistolaisena" kampanjoinut Vapaavuori oli tunnettu äärimmäisenä markkinaliberaalina. Hän vaikuttaa kuitenkin kasvaneen tehtäväänsä, näyttää kykenevän muuttamaan mielipiteitään uuden tiedon valossa, ja omaavan silmää erityisille urbaaneille ongelmille kuten asunnottomuudelle. Ei paha, itse asiassa oikein hyvä.

Ei kommentteja: